Hükümetin elektrik dağıtım ihalelerinin ardından en büyük geliri beklediği köprü ve otoyol özelleştirmelerine şirketler büyük bir iştahla hazırlanıyor. Özelleştirme takvimine göre en geç 2012'de tamamlanması gereken köprü ve otoyollar için 12 Haziran seçimlerinin ardından yılın en geç 4. çeyreğinde ihale çıkılması bekleniyor. Akşam'ın haberine göre yerli ve yabancı çok sayıda şirket de bu ihaleyi bekliyor. İhale bedelinin yüksek olacağı beklentisi nedeniyle bazı şirketler de konsorsiyum oluşturma hazırlığından. Türkiye'nin sektörlerinde önde gelen üç holdingi Anadolu Endüstri Holding, Nurol İnşaat ve Fiba Holding ihaleye birlikte girmek için düğmeye bastı. Bir süredir her üç grubun yöneticileri ve uzmanları ihale için hazırlık yapıyor.
10 MİLYAR DOLARI BULABİLİR
Konsorsiyum için çalıştıklarını doğrulayan Anadolu Endüstri Holding İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan 'Bir süre önce köprü ve otoyolların özelleştirilmesine birlikte girmek için bir araya geldik. Şu anda fizibilite çalışmalarını yapıyoruz, beklediğimiz sonuçlar ortaya çıkarsa ihaleye birlikte girmek istiyoruz' dedi. Son 3 yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar gelir getiren köprü ve otoyolların özelleştirmesinden Özelleştirme İdaresi'nin gelir beklentisi de sürekli yükseliyor. Yeni yapılacak otoyollarla birlikte bu özelleştirmede geçen yıl 6 milyar dolar düzeyinde gelir bekleyen İdare, seçimlerden sonra ihaleden daha büyük bir rakam çıkmasını bekliyor. Elektrik dağıtım ihalelerinde ulaşılan rekor fiyatlar bu ihalede de beklentileri yukarı çıkardı. Uzmanlar 10 milyar dolara yakın bir gelir üzerinde duruyor.
3 YILDA 927 MİLYON ARAÇ GEÇİŞ YAPTI
- İHALEYLE otoyollar ve Boğaz köprülerinin işletmesi 25 yıl süreyle özel sektöre devredilecek.
- TOPLAM 2 bin kilometre uzunluğa sahip 7 otoyol, 2 çevre otoyolu, Boğaziçi ve Fatih köprülerinin işletmesi özel sektörce gerçekleştirilecek.
- ÖZELLEŞTİRME kapsamına alınan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri ve otoyollardan son 3 yılda 1,5 milyar TL net gelir elde edildi.
- ÖİB'NİN hazırladığı 'Otoyol ve Köprülere İlişkin Ön Tanıtım Kitapçığı'na göre 2007-2009 yılları arasında otoyol ve köprülerden 927 milyon araç geçiş yaptı.
- KARAYOLLARI Genel Müdürlüğü'nün elde ettiği 1,5 milyar TL'nin 994 milyon lirası otoyollardan gelirken İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün geliri ise 506 milyon lira oldu.
15 MİLYAR TL'YE MAL OLDU
Köprüler, otoyollar ve hizmet tesisleri başlıkları olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Özelleştirilmesi planlanan otoyol ve çevre yolları 15 milyar TL'ye mal oldu. Otoyol ve çevre yollarında 16 tünel ve 96 viyadük yer alıyor. Raporun hizmet tesisleri başlıklı bölümünde ise otoyollar üzerindeki dinlenme, yemek, konaklama ve akaryakıt hizmet tesislerinin listesi bulunuyor.
- Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu,
- İzmir-Aydın Otoyolu
- Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu
- Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu
- Toprakkale-İskenderun Otoyolu
- İzmir-Çeşme Otoyolu
- İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu
- Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu
- Fatih Sultan Mehmet Köprüsü
- Boğaziçi Köprüsü