Taş kömürünün fiyatındaki artış, son günlerde tarihin en yüksek seviyesine gören altınla yarışıyor. Türkiye'de de yoğun şekilde üretilen taş kömürünün ton fiyatı, uluslararası piyasada bu yılın başından bu yana yüzde 80'e yakın değerlenerek, 130 dolardan 215 dolara yükseldi.Fiyat artışıyla sürekli rekor kıran “sarı maden” de olduğu gibi yerin metrelerce altından çıkarılan ve demir çelik sanayinin vazgeçilmez girdisi konumundaki koklaşabilir özellikteki taş kömürü de sürekli değer kazanıyor.
Koklaşabilir kömür ticaretinin merkezlerinden Avustralya'da bu yılın ocak ayında yaşanan sel felaketinde ülkenin en büyük kömür üreticisi Queensland eyaletinde yıllık 90 milyon ton üretim yapan madenleri su basması, Çin ve Hindistan'daki artan yoğun talep, kömür fiyatlarının yıl başında 130 lira olan ton fiyatını sürekli yükseltiyor.
YÜZDE 80'E YAKIN YÜKSELDİ
Altının ons fiyatı sadece bu hafta yüzde 7 ve 1 Temmuz'dan bu yana yüzde 25'den fazla değer kazanırken, yıl başından bu yana değerli madenin fiyatındaki artış yüzde 50'ye yaklaştı.
Taş kömürü ise, yıl başında 130 dolardan satılırken, şimdi 215 dolara satılıyor. Taş kömürünün fiyatındaki artış yüzde 80'e yakın bir oranda.
REZERVLERİN AZALMASI FİYATLARI YUKARI ÇEKTİ
Nisan ayında 190 dolar civarına çıkan kömür fiyatı, özellikle yer üstünde açık üretim yapan işletmelerin rezervinin azalmasıyla da artarak 215 dolara ulaştı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, havzadan ürettikleri yaklaşık 1 milyon 700 bin ton kömürün 1 milyon 100 bin tonunu Çatalağzı Termik Santralına sattıklarını söyledi.
Maden ocaklarından 450-500 bin ton arasında metalürjik karakterli kömür üretiklerini anlatan İnan, şunları kaydetti:
“Selin Avustralya'daki kömür üretimini olumsuz etkilemesi dünyada koklaşabilir metalürjik karakterli kömür fiyatlarının hızla yükselmesini tetikledi. Çin'den sonra Hindistan da çok büyük tüketici olarak piyasaya girdi. Japonya termik santraller konusunda daha istekli davranıyor. Artık eskisi gibi açık işletmelerden büyük makinelerle yapılan üretimler de yok. Üretimler yer altına çekildi. Bu da maliyetleri arttırdı. Bütün bunlar bir araya geldiğinde kara elmasın fiyatı sürekli artmaya başladı. Kömürde fiyat artışının sürmesi bekleniyor. Ham madde ihtiyacı başlı başına büyük problem. Kömür satış fiyatlarını takip ediyoruz, biz de ona göre satışlarımızı belirliyoruz.”
İnan, Türkiye'nin taş kömürü ihtiyacının yıllık 20 milyon ton civarında olduğunu, bunun yüzde 8-9'unu ancak temin edebildiklerini kaydetti.
(VATAN)