Bazı okullarda uygulaması devam kılık kıyafet yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Velilere mali yük getirebilecek olan bazı uygulamalar için kısıtlamaya gidildi.
Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre, okul kıyafeti belirlenirken öğretmenlerin ve okul aile birliğinin de görüşü alınarak belirlenecek. Okul kıyafeti 4 eğitim ve öğretim yılı geçmeden değiştirilemeyecek. Ayrıca özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye mali yük getirecek özel kıyafet aldırılamayacak.
Belirlenen okul kıyafetleri ilgili kanun çerçevesindeki temel ilkeler doğrultusunda ekonomik, sade, kullanışlı, kolay temin edilebilir ve pedagojik esaslara uygun olarak belirlenecek.
Siyah önlüklerden bugüne
Mavi veya siyah önlükler, beyaz yakalarla hafızalara kazınan tek tip kıyafet uygulaması Cumhuriyet’in ilk yıllarından bu yana var. 1981 yılında mevzuata giren tek tip kıyafet uygulaması 2012 yılında kaldırıldı.
Ancak özel okullar, gayri müslim toplumlarının okulları veya okul aile birliklerinin karar aldığı okullar kılık kıyafette tek tip uygulamasını sürdürüyor.
Okullarda tek tip üniforma veya önlük giyilmesi, öğrencilerin bireysel ifade özgürlüğünü kısıtladığı ve onları tek tip bir kalıba soktuğu gerekçesiyle eleştiriliyordu.
Bu uygulamanın, öğrencilerin kişisel kimliklerini ve özgünlüklerini bastırdığı, yaratıcılıklarını sınırladığı ve kendilerini ifade etme biçimlerini engellediği tartışılıyordu.
Öğrencilerin kendilerini rahat hissedebilmesi ve psikolojik gelişim sürecini sağlıklı geçirebilmesi açısından kıyafet özgürlüğünün önemli olduğunu; herkesin istediği gibi giyinebilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar vardı.
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi "Taraf Devletler, okul disiplininin çocuğun insan olarak taşıdığı saygınlıkla bağdaşır biçimde ve bu Sözleşmeye uygun olarak yürütülmesinin sağlanması amacıyla gerekli olan tüm önlemleri alırlar" ifadelerine yer veriyor. Türkiye de sözleşmenin imzacısı.