Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Otomobilde ÖTV İndirimi Sona Erdi
Otomobilde ÖTV İndirimi Sona Erdi
 
Motor hacmi 1.6 litre altında kalan otomobillere uygulanan 15 puanlık ÖTV indirimi bugün itibarıyla sona erdi.PAZARDA YÜZDE 50 DARALMA YAŞANDI
 
1.7.2019 - 16:50

 

Sektör indirimin devam ettirilmesi talebinde bulunurken hükümetten bu yönde bir açıklama henüz yapılmadı.

 Mevcut duruma göre indirimin sona ermesiyle sıfır otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 11'lik bir artış yaşanacak. Fiyatlardaki artış ikinci el piyasasına da yansıyacak.

Habertürk'ten Selim Karahan'ın haberi şöyle:
 Otomobillerde ÖTV indirimi bugün itibarıyla sona erdi. Geçen yıl kasım ayında başlatılan ve iki kez uzatılan uygulamayla motor hacmi 1.6 litre altında kalan modellerin ÖTV oranlarında 15 puan indirime gidilmişti. Sektör temsilcileri uygulamanın devamını, hatta daha yüksek bir indirim oranıyla devamını talep ederken hükümetin henüz bu konuda bir adım atıp atmayacağı bilinmiyor.

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklamada bulunan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, 2019 sonuna kadar otomobil grubunda motor hacmi 1.600 cc’yi aşmayan araçlarda ve ticari araç grubunda ÖTV’nin sıfırlanmasını ve KDV indiriminin yüzde 1 olarak devam ettirilmesini önerdi.


Bilaloğlu, yazılı açıklamasında “ Önlemlere rağmen otomotiv toplam pazarı 2018’de yüzde 35 daralırken, 2019 Ocak-Mayıs döneminde ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 azalarak 156 bin 990 adet oldu. Otomotiv pazarı 5 yıllık ocak- mayıs ayı ortalama satışlarına göre de yüzde 51.4 azaldı. Otomotiv ekosisteminin, en önemli parçalarından ve 80 bin kişiye istihdam sağlayan yetkili satıcıların da bu süreçte ticari faaliyetlerinin sektörün ihtiyacına cevap veren düzenlemelerle desteklenmeye devam edilmesi sürdürülebilirlikleri bakımından gereklidir” ifadelerini kullandı. Benzer bir şekilde İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de otomotivdeki KDV ve ÖTV indirimlerinin 31 Aralık 2019 tarihine kadar uzatılması çağrısı geldi. 

KDV MİKTARI DA YÜKSELİYOR
Peki ÖTV indiriminin şimdilik sona ermesi fiyatlara nasıl yansıyacak? Ulaştığımız galeriler fiyatların yeniden belirlendiğini belirtirken, bazı markaların internet sitelerinde de benzer bir şekilde fiyat listelerinin güncellendiği uyarısı çıkıyor. İndirim kapsamında vergi öncesi değeri 70 ila 120 bin lira olan 1.6 altındaki motora sahip otomobillerden yüzde 35 ÖTV alınıyordu. Şimdi bu oran yeniden yüzde 50'ye yükseldi. Araçlarda yüzde 18'lik KDV, ÖTV eklendikten sonraki meblağ üzerinden hesaplanıyor. Dolayısıyla ÖTV oranının artması miktar olarak ödenen KDV'nin de artması anlamına geliyor. Buna göre vergi öncesi değeri 100 bin lira olan bir aracın satış fiyatı ÖTV indiriminin sona ermesiyle 159 bin 300'den 177 bin liraya yükseliyor.

Vergi öncesi fiyatı 120 bin lişra ve üzeri otomobillerde de ÖTV oranı yüzde 45'ten yeniden yüzde 60'a çıkmış durumda. Bu da lüks araçlardaki fiyat artışının 20 bin liranın üzerine çıkmasına yol açacak. Oran olarak bakıldığında ise eğer yeni bir ÖTV indirimi gelmezse otomobillerin satış fiyatında ortalama yüzde 11'lik bir artış yalşanacak.

İKİNCİ ELDE DE FİYATLAR ETKİLENECEK
ÖTV indirimi sıfır araçlar için uygulanmış olsa da araçların 'sıfır' fiyatlarındaki düşüş ikinci el pazarındaki fiyatları da etkilemişti. Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız, geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlanan ÖTV indiriminin ardından sıfır araç fiyatlarında yüzde 10 civarında düşüş olurken ikinci el araçların fiyatlarındaki düşüşün yüzde 7'yi bulduğunu açıklamıştı. Dolayısıyla yeni bir ÖTV indirimi gelmemesi durumunda ikinci el otomobil fiyatlarında da yüzde 7-8'lik bir artış yaşanması bekleniyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Benzin 7 lirayı Geçti

İmam Barışı İçin Yeni Karar

Gece Yarısı Faiz Hamlesi
»  Denizbank Resmen Arapların
»  Albayrak'ın Yerine Naci Ağbal İddiası
»  Bankalardan Emekliye Transfer Promosyonu
»  İhtiyaç Akçesi Bütçeye Devredilecek
»  Kriz Dükkan Kapattırdı
»  Yoksulluk Sınırı 6 bin 700 Lira Oldu
»  Benzinde 20 Kuruş Zam Beklentisi
»  Seçimden Sonra Üçüncü Zam Şekere Geldi
»  Çaykur'dan Kuru Çaya Yüzde 15 Zam
»   En Düşük Memur Maaşı 3 Bin 740 TL
»  Dolar Neden Değer Kaybetti?
»  Motorine 23 Kuruş Zam
»  Türk Lirasına İBB seçimi Dopingi
»  Bankalara Borç 521 Milyar Lira!
»  Alış Verişe YeniTaksit Düzenlemesi
»  Fed Faiz Kararını Açıkladı
»  İşte Türk-İş'in 2019'daki Zam Talebi
»  Sanayi Üretimi Rakamları Açıklandı
»  Konut Satışları Dibe Vurdu
»  Moody's,Türkiye'nin Kredi Notunu Düşürdü
»  Protestolu Senetler Rekora Koşuyor
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.