Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,4530
EURO
36,4699
IMKB
9.740,000
ALTIN
3.058,070
 
Hava Durumu ANKARA
5 / 10 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
PAÇACI: TÜRKİYE BAŞBAKANSIZ KALABİLİR
PAÇACI: TÜRKİYE BAŞBAKANSIZ KALABİLİR
 
MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, “AKP kapatılır ve siyasi yasak gelirse Erdoğan bir gün bile başbakanlık yapamaz” dedi.
 
5.7.2008 - 03:36

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Türkiye'nin gündemini oluşturan AKP'nin kapatılması davası hakkında MYNET Haber için Emin Pazarcı'nın sorularını yanıtladı. Çok önemli açıklamalarda bulunan Paçacı Türkiye'nin yol haritasını çizdi.
MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, “AKP kapatılır ve siyasi yasak gelirse Erdoğan bir gün bile başbakanlık yapamaz” dedi. Paçacı, ekonomik kriz ihtimalinin her geçen gün arttığını söyledi.
 
MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Anayasa Mahkemesi'nin AKP'yi kapatması ve siyasi yasak getirmesi halinde Recep Tayip Erdoğan'ın bir gün bile Başbakanlık yapamayacağını söyledi. Paçacı, “Anayasa'daki hükümler açık. Türkiye uzun süre başbakansız kalabilir” uyarısında bulundu. Türkiye'nin ekonomik olarak ciddi sıkıntılar içinde bulunduğunun da altını çizen Paçacı, ciddi bir ekonomik kriz ihtimalinin her geçen gün artığını belirtti.
 
MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Emin Pazarcı'nın sorularına şu cevapları verdi:
 
Soru:  Bugün Türk siyasetinin içinde bulunduğu durum ne? Sizin gözünüzle ilk bakışta nasıl bir görüntü ortaya çıkıyor?
 
Paçacı: Türkiye şu anda kritik bir dönemden geçiyor. Türkiye'nin önünde belirsizlikler var. Öncelikle siyaseten Türkiye bir belirsiz dönemi yaşıyor. Yine ekonomik olarak da önünü göremiyor. Ekonomide de sıkıntılı bir dönemdeyiz. Türkiye'de hiçbir dönemde olmadığı kadar kurumlar arası uyumlu çalışma ortadan kalkmış durumda.
 Soru: Şöyle bir değerlendirme yapılıyor: Deniliyor ki, Türkiye'de bir siyasi iktidar var, bir de devlet iktidarı var. Devlet iktidarı da siyasi iktidarla savaş halinde. Siz bu görüşü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Paçacı: Tabii ki Anayasa'da devletin yönetimi için üç erk ortaya konulmuş: Yasama, yürütme ve yargı. Bunların birbirine üstünlüğü söz konusu değildir ve bunlar birbirleriyle de uyumlu çalışarak devleti yönetirler. Şimdi halk iktidarı dediğimiz siyaseten devleti yöneten kesim, yasama ve yürütmede hakim unsur. Yargıda ise, seçilmişlerin dışında atanmışların hakim olduğu bir sistem var. Seçilmişlerin ve atanmışların birlikte, beraberce, birbirilerinden üstün olmadan uyumlu bir şekilde çalışması gerekir. Ancak, durum bugün bozulmuş durumda. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yakalamış olduğu şans Türkiye için çok önemli hamleleri beraberinde getirebilecekken, bugün Türkiye maalesef ümitsiz bir süreci yaşıyor.
ENDİŞE VE KUŞKUYU DAĞITAMADILAR
 
Soru: Peki bunun tek sorumlusu Adalet ve Kalkınma Partisi mi? MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Anayasa Mahkemesi'ni siyasi karar vermekle suçladı. Türkiye'nin bu noktaya gelmesinin suçluları kimler?

Paçacı: Ülkeyi kim yönetiyorsa sorumlu odur. Ülkeyi bugün AKP yönetiyor ve AKP'nin şikayet etme hakkı yok. Eğer sen ülkeyi yönetiyorsan ve Anayasa Mahkemesi'ni değiştirecek bir çoğunluğa sahipsen hiçbir şekilde hiçbir şeyden şikayet etmemen lazım, edemezsin. Ama, efendim “Yargı benim önümü kesiyor, yargı benim kararlarıma karşı direniyor” gibi bir anlayışı kabul etmek mümkün değil. Yargı niye harekete geçti? Eğer siz yüzde 47 aldıktan sonra halen ülkenin tümünü kucaklayacak bir politika izleyemediyseniz, ülkenin bir kısmına gelecek endişesi yaşattıysanız, o zaman dengeyi kuramazsınız. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin en büyük yanlışı, daha önce RP, Milli Nizam, MSP, işte o çizgiden geldikleri için vatandaşın kendilerine karşı ciddi bir kuşkusu vardı. Bu kuşkuyu dağıtamadılar; bu kuşkuyu ortadan kaldıramadılar. Türban düzenlemesinde de böyle oldu. Eğer kendilerinden endişe ve kuşku duyan kesimde bu endişe bu kuşkuyu dağıtacak eylem ve söylemi başarabilselerdi, bugün bu noktaya Türkiye gelmezdi.
 
Soru: Bir tahmin yapabilir misiniz, şu ana görünen tabloya bakarak Anayasa Mahkemesi'nden nasıl bir karar çıkabilir?

Paçacı: Nasıl bir karar çıkacağını bilemiyorum, ama Türkiye bir kaosun içerisine girdi zaten. Yani, davanın açıldığı andan itibaren Türkiye kaosa girdi. Karar ne olursa olsun, kararla birlikte bu kaosun içinden çıkar Türkiye.
 BELİRSİZLİK KAPATMADAN DA KÖTÜ
 
Soru: Daha büyük kaosa gireceği yönündeki beklentiler daha ağırlıkta.

Paçacı: Hayır, ben mevcut parlamenter sistem içerisinde çözümün üretilebileceği kanaatindeyim. Karar kapatma yönünde olursa çözümsüzlük olmaz. Neticede gene bir çözüm bulunur. Ama belirsizlik en kötü durumdur.
 
Soru: Peki kapatma olmaz ve karar devam yönünde olursa, Ak Parti bundan sonra rahat icraat yapabilir mi?

Paçacı: Çok büyük yara aldı. Bugüne kadar yaptığı hatalardan ders alırsa mevcut parlamento aritmetiği içinde zaten başka hükümet çıkma ihtimali yok. Dolayısıyla ülkeyi yönetmeye devam edecekler. Ama, gerek ekonomideki sıkıntılar, gerekse siyasetteki gerginlikler, kendilerinin ülkeyi daha başarılı ve iyi yönetecek bir tablodan uzak kalacaklarını gösteriyor.
 

Soru: Sayın Bahçeli, Ak Parti kapatılırsa, bir klonlama şeklinde başka parti ile yola devam etmesinin rejim bunalımına bile yol açabileceğini söyledi. Ne demek istedi Sayın Bahçeli? Biraz daha açar mısınız?
 
Paçacı: Özellikle belirsizliğin hüküm sürdüğü dönemlerde demokrasiye dışarıdan müdahaleler söz konusu olabilmektedir. Buna bir “balans ayarı” da diyebilirsiniz. Geçmişte yaşadığımız tecrübelerden yola çıkarak bunu ifade ediyorum. Buna dışarıdan bir yönlendirme de diyebilirsiniz. Yeniden siyasetin dizayn edilmesi de diyebilirsiniz. Önemli olan demokratik sisteme dışarıdan müdahale edilip edilmemesidir. Belirsizlik olduğu dönemlerde bu dışarıdan müdahale ihtimali yükselir. Bir ara rejim beklentisi de yükselmeye başlar. Ara rejime itirazlar yavaş yavaş düşer. Bütün bunlar neticede demokrasimize ve demokratik kazanımlarımıza zarar verir. Genel Başkanımızın ifade ettiği, kapatma kararından sonra siyasetin Parlamento içinde nasıl şekilleneceğidir. O şekillenecek siyasette siyaset mühendisleri veya terzilerinin dışarıdan destekle ne tür bir organizasyona girebileceği belirsizdir. Bütün bu ihtimalleri ortadan kaldırabilmek için çözümü demokratik parlamenter rejim içerisinde tutabilmek amacıyla bir normalleşme projesine ihtiyacımız olduğunu ifade ediyor. Ancak, AKP tarafından bu yanlış algılandı. Bizim MHP olarak önceliğimiz ülkemizdir. “Önce ülke, sonra partimiz” diyoruz. Ortada bir reel durum, bir kapatma davası var.
TÜRKİYE BAŞBAKANSIZ KALABİLİR
 
Soru: İşte o reel durum kapatma ile neticelenirse ne olacak?

Paçacı: 39 milletvekiline siyaset yasağı talebi var. Eğer kapatma kararı verilir de bu 39 kişiden bazıları siyaset yasağı kapsamına girerse, ondan sonra ne olacaktır? Mevcut Hükümet, yenisi kurulana kadar nasıl devam edecektir? Eğer dava kapatılma ile sonuçlanırsa Başbakan'ın milletvekilliği düşmüş olacaktır.
 
Soru: O durumda yeni Hükümet kurulana kadar Başbakan olarak devam etmez mi?
 
Paçacı: Hayır edemez, bu mümkün değil. Başbakanlık için milletvekilliği şart. Anayasa'ya göre şart. Dolayısıyla Erdoğan'ın Başbakanlığı düşmüş olacak. Kabinden zannediyorum beş adet siyasi yasak istenen isim var. Bakanlıklar düşmüş olacak. Yeni bir parti kurulacaksa, o parti eskinin devamı niteliği taşıyacak. Yine kapatma davası ile karşı karşıya kalacak
Soru: Sizin ortaya koyduğunuz bu tabloda Ak Parti birliğini muhafaza edebilir mi?

Paçacı: İşte birliğini muhafaza etmesi çok zor. Bugün edebilir, ama kapatma kararından sonra etmeyebilir. Kapatıldıktan sonra birliğini nasıl muhafaza edecek? Bir siyasi parti kuracak veya toptan belli bir siyasi partiye girerek birliğini muhafaza edecek. Ancak, Anayasa'da eğer böyle bir yöntemle yeni bir parti kurulur veya yeni bir partiye girilirse o da kapatma sebebi sayılıyor.
 
Soru: Siz çok önemli şeyler söylüyorsunuz. Türkiye Başbakansız kalabilir mi? Cumhurbaşkanı görevlendirme yapıp, yeni bir hükümet kurulana kadar Türkiye başbakansız mı kalacak?

Paçacı: Evet, başbakansız kalacak.
Soru: O durumda birkaç ay başbakansız kalmamız bile söz konusu olabilir.

Paçacı: Evet, aynen öyle. Bir de şöyle bir durum var. Yeni hükümet nasıl kurulacak? Kim kuracak yeni hükümeti? Yani bütün bunları biz düşündük, düşünüyoruz. Onun için birtakım önerilerde bulunuyoruz. Genel Başkanımız onun için birtakım endişeleri ifade ediyor. Parti kapandı, yeni bir parti kuracaksınız, yeni partiye girecek milletvekilleri “kardeşim yeni partiye gireyim, ama bu parti de kapatılma riski ile karşı karşıya” diyebilirler. Eskinin devamı olduğu için. O zaman belki de girmeyip, bağımsız kalmaya çalışacak. Bilemiyorum, ama belki birkaç parçaya ayrılabilirler, tek bir bütün olup kapatılma ihtimalini ortadan kaldırabilmek için. Bütün bunlar belirsiz. Neyin ne olacağını bilemiyoruz.
Soru: Bugüne kadar sizin bu söylediklerinizi bu şekilde dillendiren bir siyasetçi çıkmadı.

Paçacı: Bugüne kadar hep muhalefet partileri kapatıldı. Hiç iktidar partisi kapatılmadı. İktidar ile muhalefet arasında çok büyük fark var. Hem ülke yönetiminden sorumular, hem de başka bir hükümet modeli çıkmıyor.
 
Soru: Siz karar ne olursa olsun kaosu sonlandıracağını söylemiştiniz. Ancak, daha derin bir kaos tablosu ortaya koydunuz.

Paçacı: Hayır, şu anda bir belirsizlik yaşıyoruz. Şu anda bu belirsizlik ne kadar sürecek belli değil, ama o belirsizlik ortadan kalktıktan sonra Parlamento içerisinde çözüm aranacak ve herkes çözüme yönelecek. Herkes çözüm arayacak.
 
Soru: Sizin söylediklerinize göre, bir kapatma kararı alınırsa hiçbir şey net değil. Bu durum ekonomiyi nasıl etkileyecek?

Paçacı: Net değil. Ekonomideki en kötü hal belirsiz olan dönemdir. Bu dönem iyi veya kötü belirli hale gelince ekonomi kendisini toparlar. Ben inanıyorum ki, kapanma davası neticelendikten sonra TBMM buna bir çözüm bulacaktır. Beğenen olacaktır, beğenmeyen olacaktır, ama mutlaka bir hükümet kurulacaktır. Eğer o hükümet kurulamazsa 45 gün içinde zaten seçime gitmek gerekiyor.
 
Soru: Peki siz İktidar'ın bir seçim kararı almasını bekliyor musunuz?

 
Paçacı: Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kararı ile alınacak bir erken seçimi beklemiyorum. Çünkü, milletvekilleri daha iki yıllarını bile doldurmadılar, özlük haklarını kazanmadılar. Ancak, 45 gün içinde hükümet kurulamazsa mecburiyetten seçime gitmek de bir ihtimaldir. Biz bu belirsizliği ortadan kaldırmak için bu günden AKP'ye ve milletvekillerine bir çağrı yaptık. Kurun bugün partinizi, 301 milletvekilli bir parti olsun. Hükümetinizi de kurun. 39 arkadaşınız eski partilerinde kalsınlar. Eğer kapatma olursa zaten yapacak bir şey yok, ama bu yeni parti kapatmadan etkilenmeden yoluna devam eder. AKP kapatılmazsa, o zaman iki partiyi birleştirirsiniz, gene 62. Hükümet'i kurarsınız Tayip Bey'i yeniden başbakan yapmak istiyorsanız. Yolunuza devam edersiniz. Ancak bu önerimizi Tayip Bey'e endekslendikleri için reddettiler ve tepkiyle karşıladılar.
 
Soru: Siz, Tayip Bey'e endeksli bir politika sürdürüldüğünü söylediniz. Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararla Tayip Bey'in bağımsız milletvekili olması da engellenebilir mi?

Paçacı: Sabih Kanadoğlu bir açıklamada bulundu. Dedi ki: Tayip Erdoğan 23. dönemde milletvekili olamaz. Tabii, 24. dönemde seçilebilme ihtimali olabilir. 5 yıllık süre içinde herhangi bir siyasi partiye giremez, üye olamaz, vesaire deniyor anayasamızda. Dolayısıyla 5 yıl içinde hiçbir siyasi partiyle girmeden bağımsız olarak milletvekili olabilir. Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesi önemli. Şahsi kanaatim, arzu etmiyorum, ama eğer AKP kapatılırsa, siyasi partileri iktidara getirecek de iktidardan götürecek de halkın olması gerektiğine inanıyorum. Biz, sürecin de böyle işlemesi gerektiğine inanıyoruz.
 

 
EKONOMİK KRİZ İHTİMALİ VAR
 
Soru: Çok kısa bir toparlayabilir miyiz, ekonomide Türkiye'yi neler bekliyor?

Paçacı: Ekonomi zaten yanlış yönetildi bugüne kadar. Ancak küresel likiditedeki bolluk, yapılan hataların üzerini örttü. Şimdi, dünyadaki bu likidite bolluğu ortadan kalkmaya başladı. Dolayısıyla bizim yumuşak karnımız olan cari işlemler açığı, dış ticaret açığı tehlike arz eden bir noktaya ulaştı. Faizleri artırmaya başladılar. Faizlerin artmasıyla birlikte Türkiye'deki sıcak parayı tutabilir miyiz, diyorlar. Diğer taraftan Türkiye çok yüksek oranda faiz ödüyor. Ekonomik olarak çok sıkıntılı bir dönemeyiz.
 
Soru: Yeni bir kriz gelir mi?

Paçacı: Tabii krizin tarifi önemli. Daha önce döviz kurlarındaki yükselmeyi kriz olarak algılıyorduk. Ancak şu anda esnaf  krizin içerisinde. Hem de çok ciddi bir kriz içerisinde. Türkiye'de döviz kurları gerçekten bir baskı altında. Dışarıdan para gelmediği taktirde bu baskı yavaş yavaş ortadan kalkacaktır. Sizin, bizim, halkın anladığı anlamda bir kriz de söz konusu olabilir. Bu ihtimal her geçen gün de artıyor.

mynet


 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ASKERİ ARAÇ TAKLA ATTI 11 YARALI

BAYKAL: BAŞBAKAN SAVCIYSA BENDE AVUKATIM

ERGENEKON DAVASI CEZAEVİ'NDE GÖRÜLECEK
»  ERDOĞAN'A KAHKAHA ATTIRAN SORU
»  ERDOĞAN, BU KEZDE RAHMİ KOÇ'A ÇATTI..!
»  AVUKATI ÇÖMEZ'İN NEREDE OLDUĞUNU AÇIKLADI
»  ERGENEKON İDDANAMESİ GECİKECEK
»  GÜL'DEN ERGENEKON HAKKINDA İLK YORUM
»  FOTO SAFARİ'DE ÇKAYBOLAN EMNİYET MÜDÜRÜ BULUNDU
»  BAŞBAKANLIK KORUMALARI, '7 TEMMUZ 'ALARMINA GEÇTİ
»  'MAYIN FARESİ' 6 GÜNDE 61 MAYIN TESPİT ETTİ
»  CHP'DEN ERGENEKON SAVCISINA DAVA
»  AKP'Lİ BELEDİYE'YE JANDARMA BASKINI
»  İŞTE AKP'NİN SÖZLÜ SAVUNMASI
»  DEMİREL, 'TEK YOL SEÇİM' DEDİ
»  ERDOĞAN, RAHMİ KOÇ'A VERYANSIN ETTİ
»  BAYKAL'DAN ERGENEKON ÇIKIŞI
»  ADSL VE TELEFON HİZMETİ AYRILACAK
»  ERGENEKON'DA BİR GRUP DAHA ADLİYE'YE SEVKEDİLDİ
»  GÜNAY: O KEBAPÇI KAPANACAK"
»  AKP, ÖĞRENCİLERİ YALANLADI,
»  KARAR SONRASI BEYAZ GECELER
»  AKP, SAVCININ OĞLUYLA VURDU
»  ÇÖMEZ YURTDIŞINA ÇIKMADI İDDİASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.