Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,6610
EURO
35,4440
IMKB
10.852,000
ALTIN
2.509,730
 
Hava Durumu ANKARA
17 / 33 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
PAPA'NIN PATRİKHANE TUTKUSU BİTMİYOR
PAPA NIN PATRİKHANE TUTKUSU BİTMİYOR
 
Papa 16. Benediktus, Fener Rum Patrikhanesi'ni en kısa sürede ziyaret etmek istiyor
 
1.11.2005 - 00:05

Vatikan Basın Bürosu, Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un, "mümkün olan en kısa sürede" Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret edebilme arzusunda olduğunu açıkladı.
Patrikhane'nin bugün yaptığı Aziz Andreas Yortusu kutlamalarında Vatikan'ı temsil eden heyet aracılığıyla Papa 16. Benediktus'un Patrik Bartholomeos’a sunduğu mesajı bugün basına açıklayan Vatikan yetkilileri, mesaja ilişkin kaleme aldıkları sunuş metninde, "Papa, 2005'te Aziz Andreas Yortusu kutlamaları sırasında bizzat İstanbul'da olmaya niyetlenmişti. Halen de Ortodoksluğun ilk mekanına yapacağı seyahati en kısa sürede gerçekleştirmeyi arzulamaktadır" dediler.
Açıklamada, Papalık Hıristiyanlar arası Birlik Konseyi Başkanı Kardinal Walter Casper başkanlığındaki Vatikan heyetinin Fener Rum Patrikhanesi'yle İstanbul'da yapacağı görüşmelerin önemi konusunda ise, "2005'teki bu görüşmeler, Papa 16. Benediktus'un Fener'e yapacağı ziyarete hazırlık bağlamında da büyük önem taşımaktadır" ifadesi kullanıldı.

"EKÜMENİK" NİTELEMESİ
Bu arada Vatikan, Papa'nın Fener Rum Patriği Bartholomeos’a Aziz Andreas Yortusu münasebetiyle gönderdiği mesajın tam metnini de açıkladı. Papa, İngilizce olarak kaleme aldığı ve Bartholomeos'a "ekümenik" diye hitap ettiği mesajında, Fener Rum Patriği'ne şöyle seslendi:
"Sizlere olan sevgimi bizzat sunmak ve birlikte dua etmek için orada bizzat bulunabilmeyi isterdim. Her halükarda aramızda halen süren ve de bizleri efharistiya ayinini birlikte yapmamızı da engelleyen sorunları çözebilme konusunda son derece ümitvar olduğumu da bilgilerinize sunmam gerekiyor."
Papa 16. Benediktus, Bartolemeos'a gönderdiği mesajda, 1965 yılında dönemin Papası Altıncı Paul ile Fener Rum Patriği Athenagoras arasında Kudüs'teki tarihi buluşmaya atıfta bulundu. Bu görüşmenin, Katolikler ile Ortodokslar arasındaki diyalogu başlatarak, "kilise yaşamında yeni bir dönem" başlattığına değinen 16. Benediktus, iki kilise arasındaki mevcut sorunları aşmak için 1979'da kurulan Karma İlahiyat Komisyonu'nun (KİK) yeniden çalışmalara başlayacak olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
Katolik ve Ortodoks ilahiyatçıların katılımından oluşan komisyon, en son toplantısını 2000'de ABD'nin Baltimore kentinde yapmıştı. Ortodoks yetkililerin Katolikleri ağır bir üslupla yayılmacılıkla suçladıkları toplantı, komisyonun ortak çalışmalarının kesintiye uğramasını da beraberinde getirmişti.
Vatikan yetkililerinin konuya ilişkin açıklamasına göre, KİK'in yeniden faaliyete geçebilmesini sağlamak amacıyla, koordinasyon komitesinin 13-16 Aralık 2005'te Roma'da bir araya gelmesi öngörülüyor.

VATİKAN, OLASI ANKARA ZİYARETİ KONUSUNDA SUSKUN
Öte yandan gerek Papa'nın Patrik'e gönderdiği mesajda, gerekse Vatikan Basın Bürosu'nun bugün yaptığı açıklamada, 16. Benediktus'un Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret arzusuna değinilmekle birlikte, Ankara'ya yapacağı olası ziyarete herhangi bir atıfta bulunulmaması dikkati çekti.
Papa 16. Benediktus, geçen aylarda, bu yılki Aziz Andreas Yortusu'na bizzat katılarak Fener Rum Patriği Bartholomeos ile İstanbul'da görüşmek istediğini açıklamıştı.
Vatikan yetkililerinin daha sonra Türkiye'yi ziyaret için Papa'nın Ankara yetkililerinden resmi davet beklediği yönündeki açıklamaları ise Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Papa 16. Benediktus'u Türkiye'ye resmen davet etmesiyle sonuçlanmıştı. Ancak Sezer, konuya ilişkin davet mektubunda Papa'yı Türkiye'ye bu yıl değil, 2006'da beklediklerini ifade etmiş, ziyaret tarihini belirlemeyi ise daha sonraya bırakmıştı.
Sezer'in 16. Benediktus'un 2005 yerine 2006 yılında Türkiye'ye davet etmesi ise diplomatik gözlemciler tarafından, Fener Rum Patrikhanesi'nin Ankara'dan görüş almaksızın Papa'yı 2005'te Patrikhane'ye davet etmiş olmasına bir tür tepki olarak yorumlanmıştı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TAVUK YAĞINDAN YAKIT ÜRETİLDİ

BÖYLE İNTİHAR GÖRÜLMEDİ

BUSH'UN YARDIMCISI CHENY'E SAVAŞ SUÇLUSU İMASI
»  İTALYA'DA POLİS AB PARLEMENTERİNİ JOPLADI
»  MOON TARİKATI SOFYA'DA CAMİ İNŞA ETTİRİYOR
»  MİLLETVEKİLİ RÜŞVET ALDIĞINI KABUL ETTİ
»  BAŞBAKANA KONFETİ ATARAK PROTESTO ETTİLER
»  İNTİHAR'IN BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ
»  İRAN ÇÖKERSE KÜRT DEVLETİ KURULUR!
»  AMERİKA 30 YILDA BİN KİŞİYİ İDAM ETTİ
»  ABD'DE RÜŞVET ALAN 2 MİLLETVEKİLİ İSTİFA ETTİ
»  SADDAM'IN YARGICI DA KORKU İÇİNDE
»  ÖĞRETMEN JOPLAMAYA AB'NİN YANITI GEÇİKMEDİ
»  AMERİKA GİDEREK POLİS DEVLETİ OLUYOR
»  HARİRİ SUİKASTİ İYİCE KARIŞIYOR
»  SADDAM'DAN YARGIÇ'A FIRÇA
»  İNGİLTERE'DE ASKERE ÇIPLAK DAYAK!!!
»  ANNAN'IN YERİNE KEMAL DERVİŞ'İN ADI GEÇİYOR
»  FRANSIZ İMPARATORU NAPOLYON DA SOYKIRIM YAPMIŞ
»  BALKABAĞI TOPU İCAT ETTİ YARIŞMAYA SOKMADILAR
»  JAPONYA, IRAK'IN BORÇLARINI AFFEDECEK
»  İRAN'DA 6.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
»  ÇİN'DEKİ DEPREMDE ÖLÜ SAYISI 15, 450'DEN FAZLA YARALI
»  İŞTE BREZİLYALI CEZAEVİ GÜZELİ!..
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.