Sabah'ın haberine göre, Maliye Bakanlığı, meçhul milyarderin adını sır gibi saklarken, beyan edilen 7.1 milyar liranın bankacılık sektörü kayıtlarına da girmediği görüldü. Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü Raporu'na göre, 2009 sonuna uzatılan "Varlık Barışı" ile birlikte bankalardaki toplam mevduat yüzde 5.3 artarak 25.7 milyar liraya çıkarken, yılın ilk çeyreğinde artış tutarı yüzde 3.8 gerileyerek 19.7 milyar liraya düştü. Uzmanlara göre, bu tablo sisteme 7.1 milyar liralık nakit girişinin olmadığını koyuyor. Uzmanlar, yılın ilk üç ayında hiçbir bankanın mevduat kaleminde 6-7 milyar liralık artış görülmediğine dikkat çekerek, "Kamu ve özel bankaların mevduat kalemlerinde dikkat çeken ciddi bir artış söz konusu değil. Üstelik geçen yıla göre artış hızında düşüş var. Mevduat artış eğilimindeki azalış bunu ortaya koyuyor" değerlendirmesini yaptı.
DURMUŞ YILMAZ DA BULAMADI
Türkiye'ye giren döviz ve altın gibi varlıklar Merkez Bankası ödemeler dengesine yansırken, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Bir gram altın yerinden oynasa ertesi gün görünür" diyerek bu tutarın bilançolarına yansımadığını söylemişti. Bu açıklamanın ardından gözler bankacılık sektörüne çevrilmişti. BDDK'nın hazırladığı sektörün görünümüne ilişkin raporda, 2009'un ikinci yarısından itibaren hızlanan toplam mevduattaki artış eğiliminin bu yılın ilk çeyreğinde kısmen yavaşladığı belirtildi.
Tasarruf mevduatı ilk çeyrekte azaldı
TÜRK Bankacılık Sektörü Genel Görünümü Raporu'na göre, 2009'un ikinci yarısından itibaren hızlanan toplam mevduattaki artış eğiliminin bu yılın ilk çeyreğinde kısmen yavaşladı. Yılın ilk çeyreğinde ise mevduat artışı 19.7 milyar lira oldu. İlk çeyrekte tasarruf mevduatının toplam mevduat içindeki payı 0.9, ticari mevduat ile katılım fonlarının payı 0.1'er puan azalırken, diğer mevduatın payı da 0.9 puan artış gösterdi. Mart 2010 itibariyle toplam mevduatın yüzde 92.2'sinin vadesiz ve 3 aya kadar vadede toplanması kısa vadede yoğunlaşma riskinin devam ettiğini ortaya koydu.