Cipof, suç duyurusu dilekçesinde, Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin Patrikhane'nin tamamen Türk hukukuna tabi olduğu, dini ve ruhani seçime katılacakların Türk vatandaşı olması gerektiği, patrik ve patrikhanenin Türk yasalarına tabi olduğu ve ekümenik iddiasının yasal dayanağı bulunmadığı yönünde kararı bulunduğunu kaydetti.
Bartholomeos'un, söz konusu karardan sonra 12 Temmuz 2007 tarihindeki 2. Uluslararası Ortodoks Gençliği Konferansı'nda “Patrikhanemiz altıncı asırdan beri ekümeniktir. Bu, tarihi bir unvandır. ...Bütün dünya bunu tanıyor” dediğini anımsatan Cipof, Bartholomeos'un Yargıtay kararını tanımadığını ve kabul etmeme eğilimini net biçimde ortaya koyduğunu ileri sürdü.
Cipof, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına bağlı, dini ne olursa olsun hiçbir kurumun ve dini reisin bu şekilde tavır alamayacağını belirterek “Bartholomeos, altıncı asırdaki Ortaçağ kalıntısı dini kurallara değil, 1923'te kurulmuş, tapu senedi Lozan olan Türkiye Cumhuriyeti yasalarına tabi olduğunu asla unutmamalıdır” dedi.
Bartholomeos hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 219. maddesinde tanımlanan “görevi sırasında din hizmetlerini kötüye kullanma” suçu uyarınca kamu davası açılmasını talep eden Cipof, dilekçesinde, “Kendisini sürekli yasaların üzerinde kabul eden, Türk yargısını ve Anayasal kurumlarını hiçe sayan bu Papaza yargının da elbette söyleyeceği çok şey vardır” ifadelerine yer verdi.