Konsayde, “Korunma kavramını hastalıkların oluşmasını engelleme değil sadece patriyot füzeleri alımı gibi yöntemlerle sınırlayan zihniyet, aldığı tasarruf tedbirleriyle geleceğimiz olan çocuklarımızın da tedavi haklarını gasp etmiştir” iddiasında bulundu.
Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanlar Konseyi’nin Trabzon’daki toplantısı sonrasında konsey ve odalar adına bir bildiri yayımlandı. Bildiride, halkın vergi ve sağlık primi ödeyerek sağlık güvencesine sahip olsa da, kamu kurumlarındaki yanlış düzenlemelerin neden olduğu yetersiz hizmete mahkûm edildiği ya da kendi maddi olanaklarıyla tedavi olmaya çalıştığı belirtildi. “Ağız - diş sağlığı ihtiyacını karşılamak, başta muayenehaneler olmak üzere özel sağlık kuruluşlarından da hizmet alınmasıyla mümkündür” denilen bildiride şu görüşler savunuldu:
“-Türk Diş hekimleri Birliği’nin çabalarıyla geçtiğimiz yıl başlatılan ‘Kamunun Serbest Çalışan Diş Hekimlerinden Hizmet Alımı’ projesi çözüm yolunda yeni olanaklar sunmuştu. Hizmet alımı için bakanlar ve bürokratlar tarihler verip, sözleşme için teknik çalışmalar yapılırken, bir anda bütçe ve kriz neden gösterilerek sağlık hakkına ulaşımın engellenmesinin, Hükümetin basit bir bütçe hesabını yapamamasından kaynaklandığına inanmıyoruz. Burada sorun, Hükümetin sağlığa ve özel olarak da ağız diş sağlığına ait sorunları çözmesi gereken problemler olarak, görmemesidir.
-PATRİYOTLA DİŞ TEDAVİSİ HAKKI GASP EDİLDİ-
-Hükümet temsilcileri hiç diş ağrısı çekmemiş olmalılar ki sevk sürelerini 6 aya kadar çıkartmış, ayrıca katılım paylarını da arttırarak sağlığı ulaşılmaz kılmıştır. Korunma kavramını hastalıkların oluşmasını engelleme değil sadece patriyot füzeleri alımı gibi yöntemlerle sınırlayan zihniyet aldığı tasarruf tedbirleriyle geleceğimiz olan çocuklarımızın da tedavi haklarını gasp etmiştir.
-Diş hekimlerinin taleplerine hiçbir duyarlılık göstermeyen, insan gücü planlaması yapmayan ve dişhekimlerinin coğrafik dağılımını sağlamayan Hükümet yeni diş hekimliği fakülteleri açarak, kontenjan arttırarak işsizliği körüklemektedir.”
TDHB sosyal devletin gereği olarak sağlığa ayrılan bütçenin artırılmasını, bu ülkenin kaynakları olan muayenehanelerin gözden çıkarılmamasını, kamudaki diş hekimlerinin haklarını yok eden geleceklerini karartan uygulamalardan vazgeçilmesini, iş güvencesi sağlanmasını ve özlük haklarının geliştirilmesini istedi.