Körfez ülkeleri, ekonomilerini canlı tutmak ve devasa altyapı projelerini sürdürebilmek için kömür ithal etmeye hazırlanıyor.
İngiliz Sunday Times gazetesinin haberine göre doğalgazdaki arz sıkıntısı ve yüksek fiyat özellikle Birleşik Arap Emirlikleri'ni zor durumda bırakırken, yetkililer alternatif yakıt kaynakları aramaya başladı.
Birleşik Arap Emirlikleri'ni oluşturan emirliklerden Abu Dabi'nin, Fransız Suez firmasıyla birlikte nükleer güç santrali projesi üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Ancak yetkililer, yaz döneminde büyük çapta elektrik kesintisi ya da enerji sıkıntısı yaşanabileceği ihtimalini dikkate alarak, soruna daha çabuk çözüm olması beklenen kömür ithaline karar verdi.
Times, petrol ve gaz fiyatlarındaki rekor seviyelerin, dünyanın birçok büyük ekonomisini de, bu alanda başlıca ihraç ülkesi olan GÜney Afrika'dan kömür ithaline zorlayacağı tahmininde bulundu.
Abu Dabi'nin milli enerji şirketi Taqa'nın kömürle çalışan bir enerji santraline ortak olacağı, Dubai Elektrik ve Su İdaresi'nin de bu yönde bir projeyi hayata geçireceği belirtiliyor. Umman Elektrik ve Su Üretim Şirketi de daha önce yaptığı açıklamada, yapımı planlanan elektrik ve su artırım tesisinde, doğalgaz yerine kömür kullanılabileceğini belirtmişti.
Körfez'deki çarpıcı bir dönüşüm yaşandığı ve fosil yakıt zengini ülkelerin, rekor düzeylere çıkan yakıt fiyatlarının yükünü ilk kez hissetmeye başladığı belirtiliyor.
Uzmanlar, petrol fiyatlarının 130 dolara yaklaştığına işaret ederek, petrol sahibi ülkeler için ellerindeki malı satmanın daha cazip hale geldiğini, içeride arzedilen petrol ve doğalgaz oranının azaldığına işaret ediyor.
Bu durumda da Körfez ülkeleri, kendi ekonomilerini canlı tutmak ve başlayan projeleri devam ettirmek için kömür gibi daha uzun enerji kaynaklarına yönelmek zorunda kalıyor.