Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,1852
EURO
36,7069
IMKB
9.725,000
ALTIN
2.967,330
 
Hava Durumu ANKARA
2 / 10 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
PETROL MÜHENDİSLERİ KARABORSA'YA DÜŞTÜ
PETROL MÜHENDİSLERİ KARABORSA YA DÜŞTÜ
 
Enerji yatırımlarında özel sektörün önünü açan Türkiye, 'kalifiye' bir sıkıntı yaşıyor. Yerli ve yabancı firmalar, devletin 2 bin dolar verdiği mühendisleri 3 katı maaşla transfer ediyor. BOTAŞ 300, TPAO ise 'beyin takımı'ndaki 50 personelini özele kaptırdı. Resmî kurumlar, petrol ve doğalgaz aramaya gönderecek mühendis bulamıyor.
 
11.9.2007 - 08:19

Avrupa ile Asya arasında enerji köprüsü konumuna gelen Türkiye, son yıllarda petrol ve doğalgaz projelerine ağırlık vermeye başladı. Trakya, Doğu Karadeniz ve Suriye sınırında önemli sondaj çalışmaları yapılıyor. Trakya'dan doğalgaz rezervi, sınırdan ise petrol konusunda sevindirici haberler geliyor. Doğu Akdeniz'de petrol araması için gün sayılıyor. Petrol fiyatlarının 30'dan 70 dolara tırmanması da bu alandaki yatırımları cazip hale getirdi. Koç, Sabancı, Zorlu, Çalık ve Çukurova gibi yerli firmalar, enerji projelerinden pay kapmak için BP, Shell ve Exxon Mobil gibi uluslararası devlerle yarışıyor. Bu rekabet en çok petrol mühendislerinin işine yaradı. Türk petrolleri ve Botaş'ta çalışan kalifiye elemanlar, gruplar halinde özel sektöre geçmeye başladı. Yüksek ücretli transferlere engel olamayan devlet şirketleri, personel zafiyeti yaşıyor. 2 bin dolar maaşla çalışan bir mühendis, dışarıdan gelen 6 bin dolarlık teklife hayır demiyor. Bu sebeple devlet kurumları, üst düzey mühendis ve idarecileri elinde tutamıyor. Enerji Bakanlığı, idarî kadrolara atayacak mühendis bile bulamıyor. Sahada çalışacak kalifiye eleman ise zaten yok. Geçtiğimiz ay İran'la yapılan enerji anlaşmasına dikkat çeken üst düzey bir yetkili, "Pars bölgesindeki 3 sahada doğalgaz çıkarılmasına yönelik anlaşma yaptık. Şimdi buraya hangi mühendisi göndereceğim diye kara kara düşünüyorum." diyor.

Doğalgaz tedarik şirketi BOTAŞ'tan son 3 yılda yaklaşık 300 personel şehir içi doğalgaz dağıtım şirketlerine geçti. TPAO 2007'nin ilk 5 ayında 'beyin takımı' olarak gösterilen 50'ye yakın personelini kaybetti. Son beş yılda işten ayrılan deneyimli mühendis ve idareci sayısı 250'yi bulan şirketin personel sayısı dörtte bir oranında azaldı. Bu durum özellikle son dönemde petrol ve doğalgaz çalışmalarında atağa geçen Enerji Bakanlığı'nı zor durumda bırakıyor. Bakanlık, sahada çalışacak kalifiye eleman kadar, kendisine bağlı şirketlerdeki idarî kadrolara atayacak mühendis bulamıyor. Yetkililer, "Petrol ve doğalgaza ağırlık veren firmalar, tecrübeli personel avına çıktı. İki bin dolar verdiğimiz bir mühendis, dışarıdan gelen 6 bin dolarlık teklife hayır demiyor. Bizdekinin 3-5 katına kadar maaş teklif ediyor ve üst düzey mühendis ve idarecilerimizi elimizden kapıyorlar." siteminde bulunuyor.

Doğalgaz, petrol ve elektrikte özelleştirilmelerin yanı sıra özel sektöre yatırımın önünün açılması yerli ve yabancı büyük şirketleri bu alanda yatırıma yöneltti. Ceyhan'da şimdiye kadar Çalık'a Hindistanlı, Petrol Ofisi'ne Avusturyalı, Turcas'a da Azeri ortağıyla birlikte petrol rafinerisi kurma izni çıktı. 3 ortağın toplamda 11 milyar dolarlık yatırım yapması bekleniyor. Rus Lukoil ile Sanko ise bu yöndeki niyetlerini beyan etmesine rağmen halen bir adım atmadı. Petkim'i satın alan Kazak Grubu'nun da rafineri yatırımını düşündüğü ifade ediliyor. Sektördeki bu hareketlilik kalifiye eleman sıkıntısını yeniden gündeme taşıdı. Yerli ve yabancı şirketler, söz konusu yatırımlarda istihdam edecekleri mühendis ve uzmanları, TPAO ve BOTAŞ'tan 'yüksek ücretle' transfer ediyor. Üst düzey bir yetkili, içinde bulundukları ortamı, "Bazı personelimize teklif ettikleri tutar 15 bin dolara çıkıyor. Çünkü eleman temin edecek tek kaynak biziz. Hem yurtiçi hem de yurtdışındaki birçok enerji şirketine çok fazla sayıda personelimizi kaptırdık. Şimdi ise kendi işlerimizi yürütmekte zorluk çekiyoruz." diyerek özetliyor.

Fiyatlar düşük olduğu zaman şirketler pek istekli olmadığı için gaz ve petrol arama konusunda 'zararına' da olsa faaliyetlerini sürdüren kamu şirketleri, Trakya, Doğu Karadeniz ve Suriye sınırında önemli sondaj çalışmaları yapıyor. Trakya'da doğalgaz rezervi, sınırda da petrol konusunda 'sevindirici' haberler gelmeye devam ediyor. Doğu Akdeniz'de petrol araması için gün saydıklarını aktaran aynı yetkili, İran ile yapılan anlaşmaya da dikkat çekerek, "İran'la Pars'ta bulunan 3 sahada doğalgaz çıkarılmasına yönelik anlaşma yaptık. Şimdi buraya hangi mühendisi göndereceğim diye kara kara düşünüyorum." şikâyetinde bulunuyor. Türkiye'de petrol arama ve çıkarmada şimdiye kadar tek kurum olduğu için tecrübeli personel sadece TPAO'da bulunuyor. 3-5 yılda yetiştirdikleri bir mühendisi özel sektörün 'yüksek ücretle' ellerinden aldığından yakınan bir yetkili, kendilerinin ise 'tavan' uygulaması olduğu için maaşlarda herhangi bir düzeltmeye gidemediklerini aktarıyor. Yetkili, "Biz maaşları belirlemede serbest olabilsek bu sıkıntılar belki de hiç yaşanmayacak. Kredi kartı borcu biriken çalışanımız soluğu hemen özel sektörde alıyor. Çünkü rakamlar çok cazip." ifadelerini kullanıyor. Benzer sıkıntılar BOTAŞ'ta da yaşanıyor. Son 3 yılda doğalgazın yaygınlaşması ile birlikte tecrübeli 300'e yakın personelini dağıtım şirketlerine kaptıran şirketin yetkilileri, çalışanlarının özel sektörde 3 katı maaş aldıklarını belirtiyor. Şirket bu yüzden idarî olarak da sıkıntı yaşıyor. BOTAŞ yetkilileri, bu durumu, "15 yıllık bir yöneticimizin maaşı 2 bin dolar. O kadar çok deneyimli personel kaybettik ki daire başkanı atayacak eleman bulmakta zorlanıyoruz." şeklinde ifade ediyor.

'Üniversite bitmeden iş buluyorlar'

İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Satman, Türkiye'de enerji pazarı yeni bir açılım yaşadığı için personel sıkıntısı çekildiğini düşünüyor. Petrol fiyatlarındaki ani artış ve şehirlere doğalgaz dağıtımının yaygınlaşmasının bu sektördeki uzman eleman ihtiyacını katladığını belirten Satman, "Mühendis ihtiyacını karşılamak için piyasada ne var ne yok topluyorlar. TPAO'nun bu ücretlerle mühendisleri elinde tutması zor. Özel statülü veya sözleşmeli mühendislik kurumu oluşturulmalı. Aksi takdirde planladığı işleri yerine getiremez." değerlendirmesinde bulunuyor. Aynı zamanda üniversitenin Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Satman, petrol ve doğalgaz mühendisliği bölümlerinde okuyan öğrencilerin 3. ve 4. sınıfa geldiklerinde enerji şirketlerinden teklif almaya başladıklarını aktarıyor. (ZAMAN)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GALATA KÖPRÜSÜ TRAFİĞE KAPATILDI

AVURTRALYA DENİZALTISI ÇIKARTILIYOR

ÜNLÜ SANATÇI NEJAT UYGUR YOĞUN BAKIM'DA
»  ÖZEL HASTANEYE TMSF MODELİ
»  ÇİN'İN ÜNLÜ ŞARKICISI BİNGÖL'E GELİN GELDİ
»  CHP'Lİ VEKİL SOKAĞA "ÇİŞ"YAPMADIĞINI İSPATLAYACAK
»  ANITKABİR'İN YARIM ASIRLIK CAMI KIRILDI
»  KADIN ÖĞRETMENİN SEKS İTİRAFLARI
»  SAMSUN'LU DELİ NERON HASTANEYİ YAKTI
»  TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BAYRAĞI SİDE'DE
»  YARGITAY'DAN KİRACIYA KÖTÜ HABER
»  EŞ BULMAK İÇİN WEB SİTESİ KURDU
»  "BİR GAY'LE EVLENDİM, HAYATIM KARARDI"
»  MÜSTEHCEN HEYKEL'E ZİYARETÇİ AKINI
»  RAMAZAN GELDİ, JET İMAM SENDROMU DA BAŞLADI
»  DOKTOR TÜM KUSURLARDAN SORUMLUMUDUR?
»  ARI KOVANINA ÇOMAK SOKTU HASTANELİK OLDU
»  TŞOF GENEL BAŞKANLIĞI'NA FEVZİ APAYDIN ÇEÇİLDİ
»  MUZIR HEYKEL, İLÇEYİ BÖLDÜ
»  BATIK ZEHİR GEMİSİ UNUTTURULMAK MI İSTENİYOR?
»  GÖKTEN DÜŞEN CİSMİN NE OLDUĞUNU AÇIKLAMADILAR
»  HALI YIKAMA 7 CAN ALDI
»  NİHAYET YAĞMURLAR GELİYOR
»  VİRÜSLÜ E POSTA CEZASIZ KALMAYACAK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.