Yargıtay 13. Hukuk Dairesi,özel bir hastanede sezeryan ameliyatı ile doğum yaparken beyin fonksiyonlarının durup komaya giren ve daha sonra hayatını kaybeden hasta yakınlarının açtığı 100 bin YTL'lik tazminat davasında emsal olacak bir karar verdi.
Mersin 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, verdiği emsal kararda, “Doktor, hafif dahi olsa, bütün kusurlarından sorumludur. Doktor, hastasının zarar görmemesi için mesleki tüm şartları yerine getirmek, hastanın durumunu tıbbi açıdan zamanında saptayıp, somut durumun gerektirdiği önlemleri eskizsiz almak ve uygun tedavi yöntemlerini uygulamak zorundadır” görüşüne yer verdi.
Mersin de yaşayan S.H. özel bir şirkete ait özel bir hastaneye yatarak sezeryan ile doğum yapmak istedi. Ameliyat sırasında beyin fonksiyonları duran ve komaya giren S.H.nin anestezi uzmanı olan doktorun kusurlu davranışları nedeniyle komadan çıkamadığı iddia edildi. S.H. nin babası, eşi ve kardeşleri toplam 100 bin YTL'lik maddi ve manevi tazminat talebi ile doktor ve hastane aleyhine tazminat davası açtı.
Davanın görüldüğü Mersin 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, toplam 27 bin 500 YTL'lik tazminatın taraflara ödenmesi gerektiğine karar verdi. Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.
-GEREKEN ÖZENİ GÖSTERMEYEN DOKTORŞ, GÖREVİNİ İFA ETMEMİŞ SAYILIR-
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi verdiği emsal kararda, şu görüşlere yer verdi:
“Doktorun meslek alanı içinde olan bütün kusurları, hafif dahi olsa sorumluluğunun unsuru olarak kabul edilmelidir. Doktor, hastasının zarar görmemesi için mesleki tüm şartları yerine getirmek, hastanın durumunu, tıbbi açıdan zamanında gecikmeksizin saptayıp, somut durumun gerektirdiği önlemleri eksiksiz biçimde almak, uygun tedavi yöntemini de gecikmeden belirleyip uygulamak zorundadır. Asgari düzeyde dahi olsa, tereddüt doğuran durumlarda, bu tereddüdü ortadan kaldıracak araştırmalar yapmak ve bu arada da koruyucu tedbirleri almakla yükümlüdür. Çeşitli tedavi yöntemleri arasında bir tercih yaparken de hastasının ve hastalığının özelliklerini göz önünde tutmalı, onu risk altına sokacak tutum ve davranışlardan kaçınmalı, en emin yolu seçmelidir. Gereken özeni göstermeyen doktor, görevin ifa etmemiş sayılmalıdır. Tıbbın gerek ve kurallarına uygun davranılmakla birlikte sonuç değişmemiş ise, doktor sorumlu tutulmalıdır.”