SES'e üye bir grup, Numune Hastanesi önünde toplanarak Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın 'geri çekilmesi' istemiyle iş bıraktı.
Buradan TBMM'ye yürümek isteyen gruba, 'farklı güzergahtan gitmek istedikleri gerekçesiyle' polis tarafından izin verilmedi.
Eylemcilerin önünde bariyer kuran çevik kuvvetle göstericiler arasında çıkan gerginlik üzerine olay yerine takviye ekipler ve panzerler geldi.
Güvenlik Şube Müdürü Vedat Koyuncu, göstericilerin TBMM'ye yürümekte ısrar etmeleri üzerine, 'Yaptığınız eylem kanunsuzdur. Devam ederseniz güç kullanarak sizi gözaltına almak zorunda kalacağız. Lütfen güç kullanmak zorunda bırakmayın' şeklinde uyarıda bulundu.
Göstericiler, burada yaklaşık 1.5 saat bekletildi. Daha sonra göstericilerin güzergah konusunda ikna edilmesi üzerine yürüyüşlerine izin verileceği belirtildi. Bu sırada, yürüyüşe izin verilmediği gerekçesiyle dışarıdan gelen 10-15 kişilik başka bir grup, Numune Hastanesi'nin önündeki yolu kapatmak isteyince polis tarafından çembere alındı. Bekleyiş sürerken eylemciler hastanenin arka çıkışına yöneldiler. Göstericiler, Hacettepe Hastanesi'nin önünde polis tarafından durduruldu. Burada göstericilerle polis arasında arbede yaşandı. Bu gruba destek veren SES'e üye başka bir grup da polis tarafından İbni Sina Hastanesi önünde durduruldu. Hacettepe Hastanesi önündeki cadde tek taraflı olarak trafiğe kapatıldı. Eylemciler, polis tarafından bekletiliyor.
KIZILAY MEYDANINI TRAFİĞE KAPATTILDI
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısını protesto eden gruplar, TBMM Dikmen kapısına yürümelerine izin verilmemesi üzerine Kızılay Meydanını trafiğe kapattı.
TBMM Dikmen Kapısına yürümek üzere Güvenpark'ta toplanan Ankara Şubeler Platformu ve onları destekleyen sivil toplum örgütlerinin üyelerine, polis tarafından izin verilmedi. Gruptakiler, bunun üzerine oturma eylemi başlattı.
DTP Milletvekilleri Sevahir Bayındır, Gültan Kışanak ve Özdal Uçer ile görevden alınan Diyarbakır'ın Sur İlçesi eski Belediye Başkanı Abdullah Demirtaş da eylemcilere destek vermek için Güvenpark'a geldi.
Grup adına açıklama yapan KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Başdemir, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısının 'yaratacağı tahribata karşı bütün güçleriyle seferber olduklarını' söyledi. 14 Mart'ta yapılan iş bırakma eylemini hatırlatan Başdemir, 'Emek Platformunda yaşanan çatlağa rağmen bir karşı duruş var. Emek Platformu üyesi 9 örgütün aldığı ortaklaşa karar doğrultusunda, bugün Meclis'in önüne giderek basın açıklaması yapacağız' dedi.
Başdemir, 'Meclis'in önüne gitmeye çalışan DİSK, TMMOB, TBB ile buluşma konusunda inatçı olduklarını' da ifade etti.
Gruptakiler, açıklamanın ardından, 'Barikat kalksın yürüyüş başlasın' sloganlarıyla çevik kuvvet ekiplerinin panzerlerle kurduğu barikata doğru yürüyüşe geçti. Polis barikatını aşan eylemciler, sendika yöneticileriyle birlikte Kızılay Meydanını trafiğe kapattılar. Bu sırada, eylemciler ile polis arasında taş ve sopaların da kullanıldığı arbede yaşandı.
Kızılay Meydanına çıkan tüm yolları tutarak barikat kuran polis, eylemcilere Kızılay'ı trafiğe açarak dağılmaları çağrısında bulundu. Şarkılar eşliğinde halay çeken eylemcilerin bekleyişi ise sürüyor.
TÜRK-İŞ YÖNETİM KURULUNDAN AÇIKLAMA
Türk-İş'ten yapılan açıklamada, 'Türk-İş, müzakere edilen bir tasarının müzakereler sonrasında 'geri çekilsin' denilmesini tutarlı bulmamakta, geri çekilme talebinin gecikmiş bir talep olduğuna inanmaktadır' denildi.
Türk-İş Yönetim Kurulu, 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) tasarısı ile ilgili yasama süreci ve sürece ilişkin eylemlilik' konusunda yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, SSGSS yasa tasarısıyla ilgili tavır belirlemek üzere Türk-İş Başkanlar Kurulunun 7 Mart 2008 tarihinde toplantı yaptığı ve bu toplantıda bir dizi eylem kararı alındığı belirtildi. Türk-İş Başkanlar Kurulunun eylem kararlarının daha sonra 'Emek Platformunun iradesi ile birleştirildiği', Emek Platformunun da bir talepler bildirisi hazırladığı kaydedilen açıklamada, bu çerçevede yapılan eylemler anlatıldı. Bu süreçte dile getirilen talepler ve görüşmelerde varılan sonuçlara değinilen açıklamada, Emek Platformunun 27 Mart 2008 tarihinde yaptığı toplantı sonucunda yayınladığı bildiriye de yer verildi.
'GERİ ÇEKİLSİN' TALEBİ GECİKMİŞ BİR TALEP'
Emek Platformunun, taleplerini, tasarının TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi sürecinde aktif olarak takip edeceği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
'Türk-İş gelinen noktada, Emek Platformunun son toplantısında aldığı karara bağlıdır. Türk-İş sürecin takipçisidir ve takipçisi olmaya devam edecektir. Türk-İş, süreç boyunca sadece ve sadece kazanımlarla ilgilenmiş ve bu çerçevede tasarı ile ilgili altın vuruşun 13-14 Mart eylemleri ile yapıldığını düşünmektedir. Türk-İş, müzakere edilen bir tasarının müzakereler sonrasında 'geri çekilsin' denilmesini tutarlı bulmamakta, geri çekilme talebinin gecikmiş bir talep olduğuna inanmaktadır. Türk-İş, eylem silahının yerinde ve zamanında kullanılmasının gerekliliğine inanmakta, aksi halde eylemliliğin ciddiyetini ve inandırıcılığını yitireceğini düşünmektedir. Türk-İş, bazı söylemler ile bugün bazı gazetelerde yer alan ilanlarda prim gün sayısının 7 bin 200'e düşürüleceğinin açıklanmasına rağmen hala 9 bin gibi gösterilmesi de dahil, Bakanlık tarafından atılan kimi adımların yok sayılmasını 14 Mart eylemi ile onun sonuçlarına haksızlık olarak değerlendirmekte ve düşündürücü bulmaktadır. Türk-İş, gelinen noktada, tasarıyla ilgili taleplerin takipçisidir. Türk-İş, talepler konusundaki ısrarını tasarı yasalaşsa bile sürdürecektir. Ve hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk-İş, sorumluluğun bilincinde, gerektiğinde ama sadece ve sadece kazanımlar için eylem silahını en etkili şekilde kullanacaktır.'