Akaryakıt istasyonlarındaki tüm denetimlere rağmen, bazı uyanıklar geliştirdikleri yeni yöntemlerle vatandaşı soymaya devam ediyor. Geçen yıl, Türkiye genelinde denetim avına çıkan Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanlığı, 74 bin pompayı elden geçirdi; akaryakıt ve LPG istasyonlarını mercek altına aldı. Yapılan denetimlerde yeni bir 'tatlı kâr' kapısı tespit edildi. Bin 201 adet sayacın damga süresinin geçtiği, 152 sayacın damgasına müdahale edildiği, 235 adet sayacın da gösterilenden daha az akaryakıt verdiği ortaya çıktı. Yani vatandaş, istasyonda bu pompadan akaryakıt aldığında, deposuna pompada görünenden daha az akaryakıt giriyor. Yetkililer, küçük sapmaların makul değerlendirildiğinin, önemli sapmalara ceza kesildiğinin altını çizerken, istasyonlara toplamda 1 milyon 536 bin TL ceza kesildi.
145 İSTASYONDA KAÇAK
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile gerçekleştirilen denetimlerde de kaçak akaryakıta savaş açıldı. Kaçak akaryakıtı ayırt etmek için kullanılan 14 bin 815 adet ulusal marker denetimi yapıldı. Bu denetimlerde 145 adet marker ölçümünün geçersiz çıkması (aykırılığı) nedeniyle tespit edilen kaçak akaryakıtlar, İl Özel İdareleri'ne teslim edildi. Uygunsuz olan akaryakıt sayaç ve tankları ise mühürlendi.
UCUZLUK HAREKATI
Benzin fiyatları 5 liraya yaklaşırken, ekonomi yönetimi alarma geçti. Maliye Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası, akaryakıt fiyatlarındaki artış riskinin ekonomi üzerindeki etkileri ile ilgili çalışmalar yapıyor. Bu çerçevede 'tavan fiyat'ın uygulanması da gündemde. Bunun için bazı yasal düzenlemeler de gündeme gelebilir.
LPG'DE DENETİM KARMAŞASINA SON
3.2 milyon LPG'li aracın denetim karmaşası son buluyor. Ulaştırma Bakanlığı'nın yayınladığı bir genelge ile LPG'li araçlar için Mühendisler Odaları tarafından verilen sızdırmazlık belgesi zorunlu evraklar arasından kaldırıldı. Araç muayene istasyonlarının yanı sıra, yetkilendirilmiş yerlerde gaz sızdırmazlık raporu verilmesi planlanıyor.
SAKIN KANMAYIN
Başvurulan bazı hileler şöyle:
Benzine 10 numara yağ, motorine gaz yağı katılıyor.
Kolonya, etil alkol, hatta bitkisel yağ karıştırılıyor.
Yakıt alan kişi pompayı takip etmediğinde, eksik benzin konuluyor.
Sayaçla oynanıp, tam dolum yapılmış gibi gösteriliyor.
Benzin depoya değil, gizli bölmedeki başka alana akıtılıyor. Ücreti de araç sahibinden alınıyor.
NASIL ANLARSINIZ?
Depoyu doldurduktan sonra aracınızı 3 gün hiç kullanmazsanız bile yakıtınız yarı yarıya azalır. Uçucu katkı maddeleri yüzünden yakıtınız hemen tükenir.
Motorun rölanti sesi sağlıksızdır.
Aracınız çekişten düşer, en küçük bir engelde bile avans vurmaya başlar.
Motordaki vuruntu yükselir.
Çekişte azalma, süratlenmede yığılma meydana gelir.
Vites boşta iken ve rölantide çalışırken motor stop edebilir.
Mehmet NAYIR/SABAH