Cumhuriyet tarihinin 19. sigorta prim affı uygulamasında 1 ay geride kaldı. Toplam 21,3 Yeni Türk Lirası’nı bulan alacakların yeniden yapılandırılmasında başvuru yüksek olurken, taksitlendirilen miktarlar beklenen düzeyde gerçekleşmedi.
İndirimler yüzde 20 seviyesinde kalınca ilk ay taksitlendirmeleri yüzde 10’u bulamadı. 70 bin borçlu işverenin müracaat ettiği SSK’da taksite bağlanan borç miktarı 304 milyon YTL, tahsilat ise 41 milyon yeni lira oldu. 16,5 milyar yeni lira alacağı bulunan Bağ-Kur’da ise ilk haftalarda yaşanan hesap yanlışlığı yeniden yapılandırmaya damgasını vurdu. Kurum’a başvuran çok sayıda vatandaş yasada belirtilen oranlarda indirim yapılmadığını görünce taksitlendirme yapmadı. AK Parti Milletvekili Ünal Kacır’ın uyarmasıyla bilgisayar programındaki hata giderilerek indirimler vatandaşın borcuna yansıtıldı. Düzeltmenin ardından Bağ-Kur il müdürlükleri önünde uzun kuyruklar oluşurken taksite bağlanan borç miktarı 2 milyar yeni liraya ulaştı.
1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi beklenen yeni sosyal güvenlik sistemine en az açıkla girmek isteyen hükümet, prim borçlarını 60 aya kadar taksitle ödeme fırsatı sundu. Yasayla Bağ-Kur’da 8 milyar, SSK’da da 3,5 milyar yeni lira olmak üzere yaklaşık 11,5 milyar yeni lira dolayında tahsilat bekleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 31 Mayıs’a kadar sürecek başvuruların ilk gününde yaşanan yoğunlukla umutlanmıştı. Ancak geçen 1 aylık sürede müracaatlardaki yüksek rakamlar taksitlendirmelere pek yansımadı. SSK’da taksite bağlanan borç 304 milyon yeni lirada kalırken, başvuru yapılan ancak ödeme planı oluşturulmayan alacak miktarı 38 milyon 958 bin 142 yeni lira oldu. Bağ-Kur’da yapılandırılan borç miktarı 2 milyar yeni lirayı buldu. Söz konusu durumu “Borçlardan kanunda öngörülen düşüşler yapılmadığı için vatandaş taksitlendirme yapmadı.” sözleriyle açıklayan sosyal güvenlik uzmanı Ziya Perver, Bağ-Kur’un bilgisayar programlarında yanlış hesaplamaların devam ettiğini söylüyor. Perver, SSK ve Bağ-Kur’un çıkardığı genelgelerle faiz uygulamasında değişikliğe gittiğini, bu sebeple borçlarda bir indirim olmadığını savunuyor. Bağ-Kur’a borcunu ödediği an emekli olabilecek durumdaki sigortalıların şikayetleri Perver’in görüşlerini doğrular nitelikte. Bağ-Kur’a her gidişinde farklı indirimlerle karşılaşan Şanlıurfalı İsmail Narin, 10 milyar YTL’lik borcunu peşin ödemek istemesine rağmen kendisine bir indirim yapılmadığını söyledi. İkinci gidişinde borcunun 9, üçüncüsünde ise 8 milyar yeni liraya düşürüldüğünü kaydeden Narin, “Biraz daha beklesem 8 milyar yeni liranın altına düşebilir. Bu nedenle taksitlendirmeyi yapmıyorum.” diyerek yaşanan kafa karışıklığını ortaya koyuyor.
Sosyal güvenlik kuruluşları 2003’te getirilen afta 18 milyar yeni liralık borcun ancak 2 milyarını tahsil edebilmişti. Bu yılki uygulamadan faydalanmak isteyenlerin il müdürlüklerine yazılı olarak başvurmaları gerekiyor. Adi posta yoluyla yapılan ya da kurum kayıtlarına son başvuru tarihi geçtikten sonra teslim edilen dilekçeler kabul edilmeyecek. Ödeme imkanı olup da başvuruda bulunmayanlar takibe alınacak. Uyarılar da sonuç getirmezse, borçların tahsilatı için müfettişler görevlendirilecek.
Sezer’in istediği oldu
Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK’nın Sosyal Güvenlik Kurumu adıyla tek çatı altında birleştirecek ‘tek çatı’ kanununun veto edilen 6. maddesi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in istediği şekilde değiştirildi. Geçen hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilen madde üzerinde yapılan görüşmeler sonucunda Çankaya’nın isteği doğrultusunda değişiklik yapıldı. Cumhurbaşkanı Sezer, söz konusu maddeyi yönetim kurulunun oluşumu ve üyelerine ilişkin düzenlemeleri, parlamenter sisteme ve Anayasa’nın 8, 104 ve 105’inci maddelerine aykırı bulduğu için geri göndermişti. Sezer, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’nun seçilmişler dışındaki 4 üyesinin atanmasının ortak kararname kapsamında yapılmasını istemişti.