Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, yurda kaçak ilaç sokulacağı bilgisine ulaşılması üzerine çalışma başlatıldı. Uçakla gelecek ilaçların Bakırköy'deki bir adreste teslim alınacağının öğrenilmesi üzerine operasyon aşamasına geçildi.
Operasyonda, bir kamyonette 199 bin 596 adet olan ve üzerinde İngilizce ”Progesteron” yazısı bulunan 25'er gramlık tüpler ile aynı dilde prospektüsleri ele geçirildi. Ayrıca, yurda kaçak sokulduğu anlaşılan enjektörler ile başka ilaçlar da bulundu.
Olay yerinde, ilaçları teslim almaya geldiği öne sürülen Sertaç D, Barış D. ile kamyonet sürücüsü M.Y. ve yanındaki Ş.K. gözaltına alındı.
Haklarında 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu çerçevesinde işlem yapılan 4 kişi, savcılığın talimatıyla serbest bırakıldı.
Polis yetkilileri, Çin'de özel sipariş ile yaptırılarak Türkiye'ye getirilen kaçak yapay hormon maddesinin üzerinde marka bulunmadığını bildirdiler.
Türkiye'de bir tüpü 3 ile 5 YTL arasında satıldığı belirtilen bu maddenin toplam değerinin 599 ile 995 bin YTL arasında olduğunu kaydeden yetkililer, yapay hormonların Sağlık Bakanlığı şartlarına uygun olup olmadığının belirlenmesi amacıyla İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne numune gönderildiğini ifade ettiler.
Yetkililer, yapay progesteron hormon maddesinin, tüp bebek ile hamile kalan kadınlarda ve gebe olan atlarda sık kullanıldığının görüldüğünü kaydettiler.
Tüp bebek yöntemi ile hamile kalan kadınlara, bu ilaçtan günde 3-4 tane vurulduğu da öğrenildi.
PROGESTERON NEDİR
Alınan bilgiye göre progesteron, yumurtalıklar tarafından salgılanan bir cinsiyet hormonu. Progesteron, başlıca etkilerini kadın cinsel organlarında gösteriyor.
Progesteron, döl yalağında döllenen yumurtanın daha kolay yerleşmesi için gerekli ortamı hazırlıyor. Bütün bu özellikleriyle gebeliğin başlamasını ve sürmesini sağlayan progesteron, ayrıca gebelikte öbür hormonlarla birlikte meme dokusunu geliştiriyor ve bu dokuyu doğum sonrasında süt salgılamaya hazır duruma getiriyor.