Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1977
EURO
38,1252
IMKB
9.666,000
ALTIN
2.899,620
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
PSİKOLOJİSİ BOZULANLAR AKP'Yİ DAVA EDEBİLİR
PSİKOLOJİSİ BOZULANLAR AKP Yİ DAVA EDEBİLİR
 
Siyasette belirsizlik, AKP'ye kapatma dâvâsı, ruh sağlığımızı bozdu diye vatandaşın AKP'ye dava açabileceği bildirildi.
 
10.4.2008 - 07:47

Küresel ekonomideki tehditler ve iç siyasette ortaya çıkan belirsizlik algılamasının, toplumun psikolojisini olumsuz etkilerken, girişimcilik ruhunu da törpülediği bildirildi.
Uzman Psikolog Nazım Serin, Türkiye’de bir yıla yakın zamandır siyasi ve özellikle ekonomik alanda yaşanan çalkantıların, toplumdaki potansiyel ruhsal problemlerin daha hızlı, yoğun ve yaygın bir şekilde ortaya çıkmasına yol açtığını söyledi.

TOPLUMUN RUH SAĞLIĞI BOZULDU
Senkron Terapi Eğitim Araştırma ve Kurumsal Danışmanlık Merkezi Müdürü Uzman Psikolog Nazım Serin, ANKA’ya, Türkiye’nin son zamanlarda yaşadığı siyasi ve ekonomik belirsizliğin toplum üzerindeki psikolojik etkisini değerlendirdi.
Psikolog Serin, Türkiye’de bir yıla yakın zamandır siyasi ve özellikle ekonomik alanda yaşanan çalkantıların, toplumdaki potansiyel ruhsal problemlerin daha hızlı, yoğun ve yaygın bir şekilde ortaya çıkmasına yol açtığını söyledi.

-GELECEĞE DÖNÜK UMUTLAR AZALDI, GİRİŞİMCİLİK RUHU DARBE ALDI
Serin, hem siyasi hem ekonomik alandaki istikrarın giderek kriz tablosuna dönüştüğüne dair haberlerin medyada gün geçtikçe daha yüksek tonda ifade edilmesinin ise toplumun her kesiminde belirsizlik ve kaygı oluşturduğunu vurguladı. Belirsizlik ve kaygı atmosferinin ise, insanların geleceğe dair umutlarını azaltarak, girişimcilik ruhunu ve gelişme oluşturabilecek riskleri göze alma cesaretini baltaladığını kaydeden Serin, “Kaygı ve belirsizliğe düşen bir toplum, giderek temel güdüleri doğrultusunda hareket etme eğilimine girer. Yani, tehlike anında insanlar, kendilerini sırf hayatta tutabilecek korunma, beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlarına odaklanırlar. Bu psikolojideki bir toplumda gelişmeyi motorize eden ve üreticilik gerektiren daha üst düzeydeki tüm girişimler durur, yahut azalır. Diğer yandan kaygı ve belirsizliğin uzun süre devam etmesi, toplumdaki gerilimin ve ruhsal problemlerin daha da artmasına yol açabilir” diye konuştu.

ADIM ATILMAZSA RUHSAL ALANDA YAŞANANLAR KALICI OLABİLİR
Siyasi atmosferin daha sisli hale gelmesi ve ekonomik göstergelerin giderek negatif yöne kaymasının ruh sağlığı açısından beklenen tek sonucunun “kaygı” ve “belirsizlik” olmadığına dikkat çeken Serin, bir an önce toplumun psikolojik ve ekonomik anlamda rahatlamasını sağlayacak adımlar atılmazsa ruhsal alanda yaşanmaya başlayan etkiler çok daha çeşitli, yaygın ve kalıcı olabileceği uyarısında bulundu.

-“HAYAT PAHALILIĞI MADDE VE ALKOL BAĞIMLILIĞINI ARTIRIR”-
Son dönemlerde piyasalarda yaşanan daralmaya bağlı olarak artan sayıda işletmenin kapandığı, işsizlik oranlarının arttığına da işaret eden Serin, “Enflasyon artışının kamçıladığı hayat pahalılığı, vatandaşların artan kredi borçları gibi ardı ardına yaşanmakta olan ekonomik sorunlar, ruh sağlığı alanına parçalanan aile sayısında, travmaya bağlı ruh sağlığı problemlerinde, depresyon oranlarında, madde ve alkol kullanımında atış şeklinde yansıyacaktır” dedi.

-ŞİDDET OLAYLARINDA ARTIŞ ŞAŞIRTICI DEĞİL-
Psikolog Serin, ruhsal problemlerin, kriz dönemlerinin öncelikle tetiklediği sorunlar olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Ayrıca, şiddet ve suç oranlarında da artış yaşanması şaşırtıcı olmayacaktır. Nitekim ruhsal problemlerle ilgili bazı kliniklere başvuranlar arasında aile problemi, geçim ve borç nedeniyle sıkıntı yaşayanların sayısında hissedilir bir artış görülmesi, ruhsal problemlerle ilgili sözü edilen beklentilerin gerçekleşmeye başladığını gösteriyor. Suç ve şiddet konusundaki artışlar ise zaten tartışma gerektirmeyecek kadar açıktır.”

-SİYASET VE EKONOMİ KENDİNE GELİR YA TOPLUM-
Türkiye’nin toplumsal dengelerini sağlayan temel dinamikleri bozabilecek siyasi çekişmelerin yol açacağı ekonomik maliyetin birkaç yılda telafi edilmesi mümkün olabileceğine işaret eden Nazım Serin, bu dengelerin bozulmasıyla ortaya çıkacak sosyal ve psikolojik bedellerin düzeltilmesi çok daha zor olduğunu ifade etti. Serin, şöyle konuştu:
“Zaten daha önce yaşanan pek çok siyasi ve ekonomik krizin etkisinden, -çeşitli tarihsel nedenlerden dolayı toplumun sosyal - psikolojik dengelerini zayıflatan çok sayıda yaradan söz edilebilir. Toplumun tüm bunların üstüne bir darbe daha alması halinde zaten çok kırılgan durumda olan olumlu bir geleceğe olan inancın, daha kuşaklar boyu heba edilmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle, siyasi ve ekonomik anlamda olduğu kadar sosyal- psikolojik anlamda da bugünü ıskalamamak ve Türkiye’nin yarınlarını, yani çocuklarımızın geleceğini karartmamak için, başta siyaset aktörleri olmak üzere, herkesin üzerine düşen sorumluluğu son derece ciddiyetle yerine getirmesi ve bu kriz tablosunu bir an önce değiştirmek için çabalaması gerekiyor.” 
 
ANKA



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BARROSSO'NUN MECLİS'TE ÖZEL ODA İSTEĞİNE RET

ORDUNUN GÜCÜNE GÜÇ KATACAK PROJELER

BAKAN TOBB'UN KAÇAK İNŞAATININ TEMELİNİ ATTI
»  ÇANKAYA'DA ÜÇLÜ ZİRVE
»  OTOYOL VE KÖPRÜLERİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ TBMM'DE
»  O PROVOKATÖR İÇİN FACEBOOK'TE SAYFA AÇTILAR
»  301 HUKUKÇULARI BÖLDÜ
»  ÖZEL VE VAKIF HASTANELERİNDE KEYFİ FARK ALMAYA SON
»  BOMBA FACİASINI YAĞMUR ENGELLEDİ
»  YÜKSEK MAHKEME : "BİREYSEL SAVUNMA OLMAZ"DEDİ
»  CHP MYK'NIN GÜNDEMİNİ 301. MADDE OLUŞTURDU
»  BALIKESİR'DE İÇKİ YASAĞI TARTIŞMASI
»  BARZANİ MİT'E KARŞI İSTİHBARAT TEŞKİLATI KURDU
»  BARDAKOĞLU'NDAN ŞOK CEMEVİ TESBİTİ
»  ASKERİ ŞURA HESAPLAŞMASI MI?
»  MECLİS'TE BARROSSO KRİZİ
»  CHP, 9 AY'DA 10. KEZ ANAYASA MAHKEMESİ'NDE
»  GÜL, TESK'TE ESNAF ÇORBASI İÇTİ
»  "ERDOĞAN-CHENEY GÖRÜŞMESİ HABERLERİ İFTİRA"
»  AKP İLE CHP'NİN 301 KAVGASI
»  AK PARTİ'LE İCRA YOKU
»  MECLİS'TE TEZEKLİ TOPLANTI
»  DEVLETİN ZİRVESİNE 4 VİP UÇAK
»  GÜL:" HER ŞEY YOLUNDA GİDİYOR DİYEMEYİZ"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.