Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1856
EURO
37,8936
IMKB
9.351,000
ALTIN
2.922,020
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
PUTİN'İN İNTİKAMI
PUTİN İN İNTİKAMI
 
Rus basını, Ukrayna'da parlamentonun Batı yanlısı hükümete Rusya ile yapılan doğalgaz anlaşmasını bahane ederek güvensizlik oyu vermesiyle patlak veren krizin Moskova'da hazırlandığını yazdı
 
12.1.2006 - 09:17
Ukrayna, seçimlere iki ay kala Rada'nın (parlamento) Rusya ile varılan gaz anlaşmasını gerekçe göstererek hükümeti görevden almaya çalışmasıyla yeniden siyasi bir bunalımın ortasına düştü.
Bunalımın görünürdeki nedeni, Rada'nın Rusya ile Ukrayna arasında 4 Ocak'ta varılan uzlaşmadan memnun olmaması, hatta anlaşmayı imzalayanları "vatana ihanet"le suçlaması. Anlaşmayla Ukrayna daha önce bin metreküpüne 50 dolar ödediği Rus gazına 95 dolar vermeyi kabul etmişti.

Kararı tanımıyor
Rada'da Yuriy Ehanurov başkanlığındaki hükümete karşı önceki gün verilen güvensizlik önergesi 50'ye karşı 250 oyla kabul edildi. Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in ant içme töreni için ülkeden ayrılmasından hemen sonra yapılan oylama bunalımın fitilini ateşledi. Yuşçenko, Astana'da yaptığı açıklamada, Rada'nın kararını "saçma, mantıksız, yanlış ve anayasaya aykırı" diye niteledi ve kararı tanımayacağını, hükümetin görevinin başında olduğunu söyledi. Ukrayna lideri, "Bu kararı alanlar eski rejimin adamları. Son günlerini yaşadıklarını biliyorlar. Amaçları ortalığı karıştırmak" dedi. Adalet Bakanlığı da Yuşçenko'ya Rada'dan kararın iptalini isteyebileceği ya da aynı amaçla Anayasa Mahkemesi'ne başvurabileceği yolunda görüş bildirdi.
Tartışma, Rada'nın hükümeti görevden alma yetkisine sahip olup olmadığı konusunda düğümleniyor.
Rusya ve Ukrayna'daki gözlemciler, yeni siyasi bunalımı Moskova'nın tetiklediği görüşünde; hatta, Rada üyesi Nikolay Katerinçuk açıkça "Rusya intikam aldı" dedi. İki ülke arasındaki ilişkiler 2004 sonlarında Yuşçenko'nun Rusya yanlısı rakibi Viktor Yanukoviç'i "turuncu devrim" olarak tanımlanan barışçı bir halk hareketiyle devirerek iktidarı ele geçirmesiyle bozulmuştu.
Batı yanlısı bir politikacı olan Yuşçenko'nun NATO üyeliğinden söz etmesi Moskova'da tepki yaratıyor, Rusya'nın "gaz savaşı" başlatmasının nedeni olarak da Ukrayna'yı "cezalandırma" arzusu gösteriliyordu.

Şüpheli ziyaret
Rus basını, hükümet hakkındaki güvensizlik önergesini gündeme getiren politikacıların kısa süre önce Moskova'ya geldiğini yazarak Ukrayna'daki bunalımın Kremlin'de hazırlandığı değerlendirmesinde bulundu. Önergenin görünürdeki kahramanı, "turuncu prenses" olarak anılan ve bir süre önce Yuşçenko ile arası açılan eski Başbakan Yulya Timoşenko. Ancak, Rada'daki oylamanın kaderini Parlamento Başkanı Vladimir Litvin'in Halk Partisi belirledi. Litvin, aralık ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmüştü.
Rus Vremya Novostey gazetesi, Kiev'deki bunalımda etkili Rus şirketlerinin de payı bulunduğunu yazdı. İpuçları, Kremlin'in "gaz savaşı"nı başlatarak Ukrayna'daki siyasi bunalım için ortam hazırladığını gösteriyor.
Ukrayna lideri dün Rada'dan "eski rejimin adamları" diye söz ederek bunalımdan Moskova'nın sorumlu olduğunu ima etmiş oldu


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BRİGİTTE BARDOT'TAN KURBAN BAYRAMI TEPKİSİ

ŞARON, HIZLA İYİLEŞİYOR

UKRAYNA'DA HÜKÜMET KRİZİ
»  NEWYORK'TA ÜNLÜ OTEL'DE TECAVÜZ SKANDALI
»  MISIR'DA KADINLI ERKEKLİ BAYRAM NAMAZI
»  AVRUPA'DA İRAN ALARMI
»  İSRAİL'DEN PİLOT OLMAK İSTEYEN ARAP'IN TALEBİNE RET
»  YUNANİSTAN'DA 4.3 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
»  KOMADAKİ ŞARON, MOZART DİNLİYOR
»  VİYANA'DA 'AB, DERT KÖŞESİ'!
»  BARZANİ'NİN PASAPORTU ORTALIĞI KARIŞTIRDI
»  TERMİNATÖR KAZA YAPTI!
»  KUMAR KENTİ'NDE SEKS FUARI
»  BUSH'UN SAĞ KOLU HASTANEYE KALDIRILDI
»  İRAN'DA UÇAK DÜŞTÜ, KARA KUVVETLERİ KOMUTANI ÖLDÜ
»  BAĞDAT'TA 2 İNTİHAR SALDIRISI
»  ŞARON BUGÜN UYANDIRILACAK
»  VATİKAN, AĞCA'NIN TAHLİYESİNE İZİN VERDİ!
»  YUNANİSTAN VE MISIR'DA DEPREM
»  ÖĞRENCİLERİYLE SEKS YAPAN ÖĞRETMENE 6 YIL HAPİS
»  KÖPEKBALIĞI KADINI PARÇALADI
»  İSRAİL'DE KADIN ADAY SÜRPRİZİ
»  ABD:''TÜRKİYEDE'Kİ ÖLÜMLER NORMAL''
»  ESAD, 'HARİRİ'Yİ TEHDİT ETTİ' İDDİALARINI YALANLADI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.