Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Piyasalarda Faizlerde İndirim Rüzgarı
Piyasalarda Faizlerde İndirim Rüzgarı
 
Merkez Bankası’nın son 3 aydaki faiz hamleleri ardından reel sektörün özel bankalardan beklediği konut kredisinde düşük faiz hamlesi geldi. İki özel katılım bankası konut finansmanında kâr oranını yüzde 1’in altına çekti. Türkiye Finans Katılım Bankası 120 aya kadar vadeli konut finansmanında yüzde 0.99 kâr oranı uygularken, Kuveyt Türk ise konut finansmanı kâr oranını yüzde 0.98’e düşürdü.
 
13.11.2019 - 11:04

Milliyet Gazetesi'nden Kadife Şahin ve Duygu Erdoğan'ın haberine göre 1 Ağustos’ta kamu bankaları öncülüğünde, konut kredisi faiz oranı yüzde 0.99’a indirilmiş, bankalar yoğun konut kredisi talebi almaya başlamıştı. Aynı dönemde özel bankalarda konut kredisi faiz oranı en düşük yüzde 1.20 ile yüzde 1.36 arasında bulunuyordu.


Merkez Bankası, geçtiğimiz haftalarda 250 baz puanlık indirimiyle birlikte son üç ayda faizi toplam 1000 baz puan indirmişti. Bu adımların piyasaya yansıması bekleniyordu.


Satışlar katlanacak


Gayrimenkul sektörü, tüketici için konutta ‘psikolojik sınır’ olarak kabul edilen yüzde 1 faiz oranının altında bir seçenekle daha fazla tüketicinin konut kredisinden faydalanabileceğini belirtiyor. Çeşitli bankaların yüzde 1’in altında bir oran sunması, tüketicinin çalıştığı bankayı seçebilmesi gibi avantajlar sunuyor.


TÜİK’in son konut satış verisi olan eylül ayı rakamlarına göre, faiz indirimlerinin konut alıcısını harekete geçirdiği ve kredili alım talebini artırdığını gösteriyor. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 410.2 oranında artış göstermişti. Bu kapsamda yılın son çeyreğinde konut satışlarında büyük bir talebin harekete geçeceği vurgulanıyor.


‘Uygun maliyet’


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, kamu bankaları ardından tüm bankaların konut kredisi faizini düşürmesini beklediklerini belirtirken, bu desteğin tüketicinin konut talebini harekete geçirmek için büyük önem taşıdığını söyledi. Uygun maliyetli kredinin konut alımı için önemine dikkat çeken Elmas, “Bunun genele yayılması; sektörün yeni bir ivme kazanması, tüketicinin ev sahibi olması ve ekonomiye katkı anlamında çok önemli. Bankalar bir taraftan konut kredisi hacmi oluştururken, diğer taraftan vatandaşlar uygun maliyetli kredi kullanabilir. Paranın maliyetinin geldiği bu noktada daha fazla bankadan öncelikle yüzde 1’in altında, ardından daha düşük oranlarla konut kredisi kullandırmalarını bekliyoruz” dedi.


‘Standartlar yenilensin’


İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise, konut kredilerinin bankalar için önemli bir alan olduğunu vurgularken, “Bankalar çok ciddi kayıptalar. Hiçbir banka konut kredisi pazarından geri kalmak istemeyecek. Diğer özel bankaların da yakında arka arkaya faizleri indireceğini öngörüyoruz. Ne var ki, konut kredilerini kullandırırken şartlar zorlu oluyor. Artık bankaların standartlarını günün koşullarına göre revize etmesi, kredi kriterlerinin de buna göre ayarlanması lazım” diye konuştu.


Tüketici kredileri hala yüksek


Bankalar yüzde 10 ile mevduat toplarken ihtiyaç kredisinde yüzde 1.86’ya ulaşan oranlarda faiz uyguluyor. Bir yıllık faiz ise dosya masrafı ve hayat sigortası bedelleriyle yüzde 13 ile yüzde 22 arasında değişiyor.


Merkez Bankası’nın 24 Ekim’de yaptığı en son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini piyasanın beklentisinin üstünde sürpriz bir oranda 2.5 puan birden düşürüp yüzde 14 olarak belirlemesine rağmen bankalar ihtiyaç kredisinde beklenen faiz indirimini gerçekleştirmedi.


Bankaların ihtiyaç kredileri faiz oranlarına bakıldığında bazı bankaların faiz oranı yüzde 20’yi buluyor.


İhtiyaç kredilerinin faizlerindeki bu seyrin geçmiş dönemlere kıyaslamasında da ilginç bir gelişme var. Geçmiş dönemlerde bankalar ve para talebi olan vatandaşları yönlendiren kesimler kredi kartı borçluluğunda yaşanan sorunlara dikkat çekerek, “Neden kredi kartı kullanıyorsunuz. İhtiyaç kredilerinin faizleri daha uygun, ihtiyaç kredisi kullanın” diyerek insanları ihtiyaç kredilerine yönlendiriyorlardı. Şimdi ise durum tersine dönmüş vaziyette.


Banka ihtiyaç kredilerinin faizleri kredi kartı faizlerden yüksek seviyelerde bulunuyor. Bazı bankalarda tüketici kredisi faizinin kredi kartı faizinin üzerine çıkmış bulunuyor.


Bankaların kredi talebinde bulunanlara verdiği bir yıllık ihtiyaç kredileri, faiz oranları, yasal vergiler, dosya masrafları ve hayat sigortası ücretleriyle çok daha yüksek rakamlara ulaşıyor. Bir yıllık ihtiyaç kredilerinde bankaların çoğu dosya masrafı alıyor. Hayat sigortası ise hemen hemen her bankanın kredi talebinde bulunanlardan almaktan asla vazgeçmediği bir maliyet.


Dosya ücreti


Bankaların kredi müşterilerinden aldıkları dosya ücretleri kredinin binde 5’i oranında.


Hayat sigortasında ise durum büyük kâr marjlarına denk geliyor. Kredi müşterisine düşük faizli kredi veren banka, hayat sigortasında rakamı yüksek tutarak bunun karşılığını müşteriden alıyor.


Sektörde hayat sigortasında bir tavan ve taban yok. İsteyen istediği rakamı kredi talep edenden alıyor.


Kimi banka çalıştığı sigorta şirketi aracılığıyla hayat sigortası bedeli olarak müşterisinden 100 lira, kimi banka ise 300, 400, 500 lira ödenmesini istiyor. Çünkü hayat sigortasının bedelinin yüzde 50’si bankalara kalıyor.


Sektördeki bu yüksek kâr marjı, aynı kişi için iki farklı sigorta şirketinin verdiği rakam ile test edildiğinde özel sektör sigorta şirketinin verdiği rakam 710 lira, kamu sermayeli sigorta şirketinin verdiği rakamın 190 lira olduğu görülüyor.


Düşük faiz verenler


Bankalar arasında en düşük ihtiyaç kredisi faizi şu an için QNB Finansbank’ta. Banka 15 bin TL’ye kadar olan kredide aylık 1.09 faiz ile dikkat çekiyor. İhtiyaç kredisine düşük faiz uygulayan bir başka banka da Türk Ekonomi Bankası (TEB). TEB, 1.18 aylık faiz alıyor.


En yüksek faiz kimde?


İhtiyaç kredilerinde aylık faiz oranı en yüksek olan banka, internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 1.86 ile Garanti BBVA. Yapı Kredi Bankası aylık yüzde 1.69 ile tüketici kredisi verirken Akbank yüzde 1.63 faiz oranıyla tüketici kredisi veriyor. DenizBank ise ihtiyaç kredisinde faizi aylık yüzde 1.59 olarak uyguluyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Dört Belediye Başkanı Görevden Alındı

"Boğaz Yönetmeliği Boğazlarında Kalır"

HDP'li İki BelediyeyeDaha Kayyım Atandı
»  AK Parti'nin Kadın Karnesi
»  Yeni Partiler Aralıkta
»  "ABD ile Yeni Bir Sayfa Açmaya Hazırız"
»  Karamollaoğlu:Yeni İttifaklarKurulabilir
»  Ahmet Altan Gözaltına Alındı
»  AK Parti'de İstifa!
»  Ahmet Altan Hakkında Yakalama Kararı
»  İmamoğlu'undan Suya Zam Savunması
»  Selvi Kılıçdaroğlu’nun Acı Günü
»  Bakan Konuştu,Bürokratlar Alkışladı
»  Temelli'den Demokrasi İttifakı Çağrısı
»  "Damadı Paketle, Koy Kapının Önüne"
»  Kılıçdaroğlu'na 50 BinTL Tazminat Cezası
»  Akşener'den Eroğan'a Osmanlı Tepkisi
»  Vekiller Konuştu, Vatandaş Ödedi
»  Rabia Naz'ın Ölümünde Yeni Sorular
»  57 Fetöcüye Müebbet Hapis
»  İSKİ Bütçesinde Suya Yüzde20 Zam Sinyali
»  Anket Firması Sahibinden Flaş Yorum
»  Erdoğana Yeni Danışman
»  Yumurta Polemiği Sürüyor
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.