Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Polimetre'den Ak Parti'yi Üzecek Anket
Polimetre den Ak Parti yi Üzecek Anket
 
Veri analisti M. Günal Ölçer’in kurucusu olduğu Polimetre’nin son çalışması Cumhur ittifakı ortakları AKP ve MHP’nin Meclis’te çoğunluğu kaybettikleri ve adaylarının Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turundan çıkamadıklarını gösteriyor.2023’deki genel seçimde milletvekili sayısı CHP’de 46, İYİ Parti’de 22, HDP’de 10 artıyor; AKP 62, MHP16 sandalye kaybediyor.•
 
13.11.2019 - 15:14

“Yakın gelecekte AKP+MHP İttifakından Parlamenter Sisteme Dönüş ve Seçim Sistemi Değişikliği konularında, Anayasa değişiklik önerisinin gelmesi beklenebilir”

Hülya Karabağlı /Medyafaresi.com

 
Veri analisti M. Günal Ölçer’in kurucusu olduğu Polimetre’nin “Bugün veya 2023-Haziran tarihinde yapılacak bir Genel Seçimde, Siyasi Partilerin her seçim bölgesinde çıkartacakları milletvekili sayıları"na ilişkin son çalışması Cumhur ittifakı ortakları AKP ve MHP’nin Meclis’te çoğunluğu kaybettikleri ve adaylarının Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turundan çıkamadıklarını gösteriyor.

2018-Haziran Genel Seçimine göre, bugün yapılacak bir seçimde milletvekili sayısı AKP’de 31, MHP’de 9 azalırken, CHP’de 25, İYİ Parti’de 11, HDP’de ise 4 artıyor.


 
Genel Seçimlerin 2023-Haziran tarihinde yapılması durumunda ise milletvekili sayıları,  AKP’de 62, MHP’de 16 azalırken,  CHP’de 46, İYİ Parti’de 22, HDP’de ise 10 artıyor.

“Cumhur ittifakı parlamenter sisteme dönüş adımı atabilir”
 Analist, M. Günal Ölçer, 2020-Haziran tarihinden sonra  mevcut seçim sistemi ile yapılacak genel seçimde AKP+MHP ittifakının Meclis’te çoğunluğu elde etmelerinin olası görülmediğine dikkat çekerken, “ Bu  ittifak gerek TBMM’de çoğunluk elde demeyecekleri, gerekse Cumhurbaşkanlığı Seçiminin ilk turunda sonuç alamayacaklarından ‘Seçim Sistemini Değiştirmek’ ve ‘Parlamenter Sisteme Dönme” konularında adımlar atmaları beklenebilir “ görüşüyle bir sürpriz bir adıma işraet ederken AKP+MHP’nin iktidarlarını sürdürebilmelerinin ancak olağanüstü şartların gerçekleşmesi durumunda mümkün olabileceğini ifade ediyor.

BUGÜN SEÇİM OLSA SİYASİ PARTİLERİN HER SEÇİM BÖLGESİNDE ÇIKARTACAKLARI MİLLETVEKİLİ SAYILARININ HESAPLANMASI
ÖZET:

• Seçim Bölgelerinin geçmiş seçim performanslarına bakılarak siyasi partilerin, bugün ve 2023Haziran Ayında yapılacak bir seçimde partilerin her seçim bölgesinde, almaları beklenen oy oranları ve bu oy oranlarına göre çıkartacakları milletvekili sayıları hesaplanmaktadır.

• Örneğin BURSA 1 Bölge için önce, bu bölgedeki AKP+MHP oy oranından, “Eğilim Çizgisi”, bugün veya zamanında yapılacak seçimde partilerin oy oranları ve son olarak da çıkartacakları milletvekili sayıları hesaplanır.

 Bu işlemler 87 seçim bölgesi için yapılır ve Türkiye Geneli için partilerin milletvekili sayıları hesaplanır. Buna göre (Sayfa:3, Tablo 1-Şekil 4-5);

• 2018-Haziran Genel Seçimine göre, bugün yapılacak bir seçimde milletvekili sayıları,

* AKP’de 31, MHP’de 9 azalırken,

* CHP’de 25, IYI Parti’de 11, HDP’de ise 4 artacaktır.

• Genel Seçimlerin 2023-Haziran tarihinde yapılması durumunda ise milletvekili sayıları,

* AKP’de 62, MHP’de 16 azalırken,

* CHP’de 46, IYI Parti’de 22, HDP’de ise 10 artacaktır.

• 2020-Haziran tarihinden sonra yapılacak bir genel seçimde, mevcut seçim sistemi ile AKP+MHP İttfakının TBMM’de çoğunluğu elde etmeleri olası görülmemektedir.

• AKP+MHP’nin gerek TBMM’de çoğunluk elde edemeyecekleri, gerekse Cumhurbaşkanlığı Seçiminin ilk turunda sonuç alamayacaklarından1 “SEÇİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEK ve PARLAMENTER SİSTEME DÖNMEK” konularında adımlar atmaları beklenebilir.


 
• Bunun dışında AKP+MHP’nin iktidarlarını sürdürebilmeleri ancak olağanüstü şartların gerçekleşmesi durumunda mümkün olabilir.

AMAÇ:

“BUGÜN SEÇİM OLSA-3 SİYASİ PARTİLERİN MİLLETVEKİLİ SAYILARI” başlıklı bu çalışmamızda, 87 seçim bölgesinde 2019-Ekim ve 2023-Haziran ayları için hesaplanan oy oranları esas alınarak D’Hondt Sistemi ile siyasi partilerin Çıkartacakları milletvekili sayıları hesaplanmaktadır.

YÖNTEM:

Adım 1: 2019 Nüfus Sayımına göre 600 milletvekilinin seçim bölgelerine dağılımı belirlenir (Ek 1).

Adım 2: Her seçim çevresi için siyasi partilerin oy oranları “BUGÜN SEÇİM OLSA-1 SİYASİ PARTİLERİN OY ORANLARI” başlıklı çalışmamızdan2 alınır (Ek 2).

Adım 3: D’Hondt Sistemine göre, (AKP+MHP); (CHP+IYI+SP); HDP; DIG ittifaklar kombinasyonu esas alınarak, her seçim bölgesinde siyasi partilerin Çıkartacakları milletvekili sayıları 2019Ekim ve 2023-Haziran tarihlerinde seçim olacağı varsayımına göre hesaplanır,

Adım 4: Bulunan sonuçlar 2018-Haziran tarihindeki Milletvekili Seçim Sonuçları3 ile karşılaştırılır ve Türkiye Haritası üzerinde gösterilir.

VARSAYIMLAR: • Seçim mevcut siyasi partilerle yapılır, • Seçim Sistemi olarak yürürlükteki D’Hondt sistemi kullanılır, • 27. Dönemde olduğu gibi (AKP+MHP) ve (CHP+IYI+SP) ittifak yapar, HDP tek başına seçime girer.

HATA PAYI: Yurtdışı ve gümrüklerde kullanılan oyların ihmal edilmesinden kaynaklanan bir hata söz konusudur. Bu hata nedeni ile milletvekili sayılarının toplamda, AKP için 3-4 eksik, MHP için 0-1, HDP için 0-1, CHP için 0-1, IYI Parti için 1-3 fazla hesaplandığı önceki çalışmalarımızdan bilinmektedir.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


CHP'li Güzelmasur:İblid Terörist Çöplüğü

Salda Gölü ihalesi Ne Oldu?

Soylu: Çok Önemli Operasyon Olacak
»  Mecliste Kulis Balkonuna Kameraya Tepki
»  Piyasalarda Faizlerde İndirim Rüzgarı
»  Dört Belediye Başkanı Görevden Alındı
»  "Boğaz Yönetmeliği Boğazlarında Kalır"
»  HDP'li İki BelediyeyeDaha Kayyım Atandı
»  AK Parti'nin Kadın Karnesi
»  Yeni Partiler Aralıkta
»  "ABD ile Yeni Bir Sayfa Açmaya Hazırız"
»  Karamollaoğlu:Yeni İttifaklarKurulabilir
»  Ahmet Altan Gözaltına Alındı
»  AK Parti'de İstifa!
»  Ahmet Altan Hakkında Yakalama Kararı
»  İmamoğlu'undan Suya Zam Savunması
»  Selvi Kılıçdaroğlu’nun Acı Günü
»  Bakan Konuştu,Bürokratlar Alkışladı
»  Temelli'den Demokrasi İttifakı Çağrısı
»  "Damadı Paketle, Koy Kapının Önüne"
»  Kılıçdaroğlu'na 50 BinTL Tazminat Cezası
»  Akşener'den Eroğan'a Osmanlı Tepkisi
»  Vekiller Konuştu, Vatandaş Ödedi
»  Rabia Naz'ın Ölümünde Yeni Sorular
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.