Çavuşoğlu, NATO içerisinde Ukrayna savaşının devam etmesini isteyen ülkeler var olduğunu da iddia ederek “Savaşın devamlılığını Rusya’yı zayıflatma olarak görüyorlar. Ukrayna’nın durumu çok umurlarında da değil” diye konuştu.
Çavuşoğlu Rusya-Ukrayna görüşmeleriyle ilgili açıklamasında şöyle devam etti:
“Antalya'daki görüşmelerde biz de bir şey çıkacağını ummuyorduk. Tarafları orada önemli olan bir araya getirmekti. İstanbul'daki görüşmelerden sonra umutlarımız artmıştı ama katliam görüntüleri gelince İstanbul Anlaşması'ndan uzaklaştılar. İki taraf hala müzakerelere devam ediyor. “
ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPARIZ
Ahmet Hakan’ın sorduğu “Zelensiy için çok inisiyatif sahibi değil deniliyor. Batılı devletlerin güdümünde hareket ediliyor deniyor. Bu doğru mu?” sorusuna ise Bakan Çavuşoğlu şu cevabı verdi:
“Zelenskiy savaşın başlamasıyla çok ciddi bir varlık gösterdi. Dışarıdan yardıma muhtaç oldu diye onların güdümünde bir devlet başkanıdır diyemeyiz.”
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba’nın yaptığı görüşmelerde ve müzakere sürecinde bilgiler aldığını aktaran Çavuşoğlu, “Sivillerin can güvenliğini sağlayarak tahliye etme kararı alınırsa bunun nasıl yapılacağı, bizim üzerimize düşen görev nedir bunları konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.
KARARIMIZI İLK GÜN BELİRLEMİŞTİK
Çavuşoğlu Ukrayna-Rusya savaşı ile ilgili açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü:
“Ruslar biz hiçbir şekilde saldırmayacağız diyorlardı, ABD savaş başlayacak diyordu. Savaş öncesinde tüm dünya için beklenmeyen bir durumdu. Savaşın başladığı gün ben Kazakistan'a gitmiştim. Savaşın başladığı sabah hemen taslak bir açıklama hazırladık. Tahliye etmemiz gereken vatandaşlarımız vardı Ukrayna'da. Biz iki tarafla ilişkilerimizi ve temaslarımızı sürdüreceğimiz kararını sayın Cumhurbaşkanımızın önceliğinde ilk gün deklare ettik. Türkiye'nin pozisyonu ilk gün kararlaştırıldı.”
Rusya’ya uygulanan yaptırımlar hakkında da açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu asıl bağlayıcı kararların Birleşmiş Milletler’in aldığı kararlar olduğunu söyledi. Türkiye’nin iki tarafla da diplomatik temaslarını sürdürmesinin önemli bir nokta olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu “Türkiye'ye burada ihtiyaç var. İki tarafın da güvendiği bir ülke konumundayız. Bu konuda Yunanistan ve Rum kesimi AB'de baskılar kurmaya çalışıyor yaptırım kararı almamız yönünde ama Batılı ülkeler yaptırımlara katılmama kararımızı anlıyorlar.”
AMAÇLARI TÜRKİYEYİ TRANSİT KULLANMAK
Son zamanlarda gündemden çıkmayan düzensiz göçmen meselesi ile ilgili de konuşan Çavuşoğlu şunları söyledi:
“Düzenli düzensiz göçmen sayısı 5 milyona yakın. Güvenli ve gönüllü geri dönüşler olmalı. Mülteci meselesini siyasete alet etmemek gerek, geri dönüşleri insan haklarına saygılı, yasalarımıza uygun şekilde olmalı. Göndereceğimiz mültecilerin can güvenliklerini garanti altına almamız lazım.”
Geçtiğimiz sene yurt dışına 100 binlerce göçmen gönderildiğini ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Bu yıl 3 ayda 21 binlere ulaştı. Afganistan’a dahi 9 bin 700 göçmen gönderdik. Avrupa’ya geçmek için Türkiye’yi transit olarak kullanmak istiyorlar. Buraya geldiğinde mümkün olmadığını görerek geri dönmek istiyorlar. Gönderdiğimiz göçmenler gönüllü olarak geri döndü.”
HALKIMIZIN HOMURDANMASI DOĞAL
Özellikle sosyal medyada Suriyeli, Afgan ve Pakistanlı göçmenlerin gizlice Türk Kadınlarının videolarını çekmesi ve yayınlaması ile ilgili konuşan Bakan Çavuşoğlu “Elbette halkımız etik dışı videoları görünce tepki gösteriyor. Halkımızın homurdanması doğal. Ama bu yaşananlar genel bir durummuş gibi göstermemek lazım. Yurt dışında Türkler hakkında aşağılayıcı haberler yapılmıyor mu?” diye konuştu.
Çavuşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bizler oradaki Türklere asimile olmadan entegre olun diyoruz. Göçmen sorununu biz her şey normal, sıkıntı yok olarak görmüyoruz. Biz de sorunun olduğunun farkındayız. Sorunu yasal, hukuki ve insani olarak çözmemiz gerektiğini ifade ediyoruz.”