Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,4347
EURO
36,2908
IMKB
9.390,000
ALTIN
2.837,260
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
PİERİNİ: TÜRKLERİN YAŞAM TARZINI BRÜKSEL BELİRLEYECEK
PİERİNİ: TÜRKLERİN YAŞAM TARZINI BRÜKSEL BELİRLEYECEK
 
AB Elçisi Pierini: Üyelikten sonra Türklerin nasıl yaşayacağına dair kuralları Brüksel bildirecek
 
30.4.2008 - 22:15
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, Türkiye'nin AB'ye katıldığı zaman Türk vatandaşlarının hayatını etkileyen kurallar ve yönetmeliklerin yüzde 60'ına Ankara'da değil, Brüksel'de karar verileceğini söyledi.
Büyükelçi Pierini, Karadeniz Teknik Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen "AB'nin Türkiye'ye Bakış Açısı" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB'ye üye olmak için birtakım adımlar attığını, bu doğrultuda müzakerelerin devam ettiğini belirtti.
Müzakere sürecinin teknik ve siyasi bir süreç olduğunu ifade eden Pierini, "Türkiye'nin AB'ye üye olması için gerekli prosedürleri yerine getirmesi, bunları benimsemesi ve siyasi kriterlere uyum sağlaması gerekiyor. Tarama süreci, birtakım siyasi sorunlar yaşansa bile halen devam ediyor" dedi.
Pierini, müzakerelerin iki aşamadan oluştuğunu, birinci aşama olan tarama sürecenin üst düzey yöneticiler tarafından yönetildiğini, ikinci aşamanın ise resmi müzakere aşaması olduğunu anlatarak, "Bütün fasılların açılıp müzakere edilip kapatılması gerekiyor. Bu kararlar 27 üye devletin oy birliğiyle alınıyor. Türkiye'de AB'ye uygun hale yakın pek çok mevzuat bulunduğu gibi çok uzak mevzuatlar da bulunuyor. Bazı sistemlerde kamu denetçisi gibi değişiklikler yapılmalı" diye konuştu.
Katılım süreci hızının, hükümetin çalışmalarını hangi ritmde götürdüğüne bağlı olduğunu vurgulayan Pierini, "Sonuca ulaşılması için yapılan çalışmaların AB'ye üye ülkeler tarafından da onaylanması gerekiyor. Bu da uzun bir süreç. Türkiye'de yürütülen müzakerelerin istenilen kriterlere uygun olması, üye ülkelerin çoğu tarafından da onaylanmalı. Ayrıca Türkiye de bunları istemeli. Aksi takdirde AB'nin empoze ettiği, dayatmaya çalıştığı bir durum söz konusu değildir" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin AB'ye katılıp katılmama kararının çok önemli olduğun vurgulayan Pierini, bu süreçte, egemenlik hakkının söz konusu olduğuna dikkati çekti. Pierini sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sürecin sonunda Türkiye AB'ye katılmaya ya da katılmamaya karar verebilir. Bu birlik, herhangi bir uluslararası kuruluşa benzemeyen bir birlik. Mesela uluslararası postacılar birliği gibi bir takım tarifelerin belirlendiği bir birlik değil. Bu birliğe katılan ülkelerin egemenlik haklarının bir kısmından feragat etmeleri gerekiyor. Türkiye AB'ye katıldığı zaman Türk vatandaşlarının hayatını etkileyen kuralların ve yönetmeliklerin yüzde 60'ına Ankara'da değil, Brüksel'de karar veriliyor olacak. Bu açıdan da egemenlik hakkının kısmen devredilmesi sebebiyle de önemli bir karar."
Pierini, AB'ye katılımın çok önemli ve temel adım oluşturduğunu belirterek, Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in, ancak askeri rejimi ortadan kaldırdıktan sonra AB'ye katılabildiğini söyledi.
AB üyesi bazı ülkelerin liderlerinin zaman zaman, 'Türkiye'yi AB'ye istemiyoruz' diye açıklamalar yaptığını hatırlatan Pierini, bunun da, "AB'nin federal bir sistem olmadığının göstergesi" olduğunu savundu.
Pierini şöyle konuştu:
"Türkiye'nin AB üyeliğine karşı muhalif sesler duyabilirsiniz, ancak esas olan müzakerelerin sürmesidir. Daha dinamik şekilde sürmesi ve hızla sonuca ulaşması istenebilir. Bizler Avrupa Komisyonu Delegasyonu olarak Türkiye'nin AB'ye üyelik çerçevesinde neleri yaptığını, AB politikalarını hayata ne kadar geçirdiğini sürekli izliyoruz."
Büyükelçi Pierini, siyasi bir partiye açılan kapatma davası sonrasında AB'nin konuyla yakından ilgilendiği gibi çeşitli görüşler sunulduğunu anımsatarak, "Türkiye'de geçmişte de bazı partiler için kapatılma davaları açılmıştı. 'AB neden şimdiki durumu o zamankinden çok yakından takip ediyor' deniyor. Türkiye şu an müzakere sürecinde olan bir ülkedir. Bu ailenin bir parçası olmak istiyor. Geçmiş yıllarda bazı partilere kapatılma davası açıldığında henüz müzakere aşamasında bir ülke değildi. Bu nedenle Türkiye şu anda daha yakından takip ediliyor. Anayasa Mahkemesi'nde görüşülen konularda şu ya da bu yapılacak gibi birtakım görüşleri söyleyebilecek durumda değiliz. İddia edilenin tersine bu sürece müdahale etmemiz söz konusu değil. AB'ye üye ülkeler bu davadan dolayı şaşırdılar, çünkü bizde sistem farklı işliyor. Siyasi partinin yasaklanması talebi o siyasi partinin ancak şiddeti savunması ya da şiddeti bir yöntem olarak kullandığı zaman yapılmaktadır" dedi.
Büyükelçi Marc Pierini, dinleyicilerden birinin Türkiye'nin AB'ye üye olmak için 49 yıl önce başvurduğunu hatırlatarak, halen üye olmamasının sebebini sorması üzerine, şu yanıtı verdi:
"Türkiye'nin AB katılım müzakereleri Ekim 2005'de başladı. Öncekiler ara adımlar, ara anlaşmalardır. Hırvatistan'ın üyelik süreci neden daha hızlı ilerliyor? Çok hızlı ilerlemese de hızlı ilerliyor. Çünkü mevzuatı AB'ye daha yakın. Siyasi sistemle alakası yok. Onun için Türkiye kadar çok mevzuat gerçekleştirmesi gerekmiyor. Türkiye'de uygulanan bazı mevzuatlar AB'nin istediği kriterlere daha yakın, bazıları ise uzak. Bu nedenle karmaşık bir süreç. Türkiye'nin üyeliği için komple bir mevzuat süreci söz konusu."
Pierini, 'AB, PKK sorunu hakkında ne düşünüyor' şeklindeki soruyu da, "PKK, AB ülkeleri terör örgütleri listesinde var" şeklinde cevapladı. Türkiye'nin, güneydoğu bölgesinde sosyal ve ekonomik politikasında iyileştirme yapması gerektiğini savunan Pierini, bölgedeki terörün kökünün, sosyal ve ekonomik sorunlar olduğunu öne sürdü.
"Türkiye, AB'ye Müslüman bir ülke olduğu için mi istenmiyor" sorusu üzerine Pierini, şunları söyledi:
"Türkiye'nin neredeyse nüfusunun tamamı Müslüman. 500 milyonluk AB'nin nüfusuna bakıldığında 15 milyonun Müslüman olduğu görülüyor. Yunanistan'ın da nüfusunun bir bölümü Müslüman. Bu yeni bir konu değil. AB'de dinle ilgili bir kriter yoktur. Bu durum Türkiye'nin AB'ye üyeliğine engel teşkil etmemektedir. Önemli olan AB'nin temel kriterlerinin yerine getirilmesi ve temel kriterleri arasında yer alan demokrasi, laiklik gibi unsurların korunmasıdır. Türkiye sadece sosyal, ekonomik değil dış ilişkiler açısından da AB'ye katkı sağlayacaktır."
Pierini, Kıbrıs konusuyla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine de şunları söyledi:
"Güney Kıbrıs AB'ye katıldı. Ancak halen adadaki soruna çözüm getirilemedi. BM nezdinde yürütülecek süreci memnuniyetle karşılıyoruz. Kuzey Kıbrıs'ın AB'ye girebilmesi için büyük bir proje var. Kuzey Kıbrıs'ı AB standartlarına daha yakınlaştırmak. Çözüm bulunduğu zaman Kuzey Kıbrıs da AB'ye katılacaktır. Sürece hazırlık yapması için çalışmalar yapılmalıdır."


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AKP ÖN SAVUNMAYI "LAİKLİK"E DAYANDIRIYOR

ERDOĞAN ULUSA SESLENDİ: EKONOMİ EMİN ELLERDE

DTP GENEL BAŞKANI DEMİRTAŞ İSTİFA ETTİ
»  İSTANBUL'DA 1 MAYIS ÖNLEMLERİ
»  BAŞ OLUNCA AYAKLARI UNUTMUŞ
»  ERGENEKON SAVCISINI ŞİKAYET ETTİLER
»  TAKSİM'E TEK KOLDAN YÜRÜYECEĞİZ
»  PROVOKATÖR ZANA'NIN İSTEDİĞİ TÜRK-KÜRT BOĞAZLAŞMASI
»  AKP ÖN SAVUNMASINI SUNDU
»  MEDYA TETİKÇİLİĞİ İŞTE BUDUR
»  ADALET BAKANI ŞAHİN'DEN TAKSİM YORUMU
»  ANAVATAN VE DP YİNE BİRLEŞME TELAŞINDA
»  100 MİLLETVEKİLİ, 1 MAYIS'TA TAKSİM'DE
»  CUMHURBAŞKANI GÜL, YEMEKTE LİDERLERLE NE KONUŞTU?
»  FENRERBAHÇE'DEN REKOR YALANLAMA
»  ÜZMEZ'İN BACANAĞI KONUŞTU
»  VALİ, İSTANBUL'DA 1 MAYIS'I TATİL İLAN ETTİ
»  TAKSİM RESTLEŞMESİNDE BU KEZ SAVCILAR DEVREYE GİRDİ
»  SENDİKALAR'DAN GERİ ADIM YOK, 500 BİŞİ TAKSİM'E YÜRÜYECEK
»  AKP EK SÜRE İSTEMEYECEK
»  KÖŞK'TE SİYASİLER ZİRVESİ
»  301. MADDE DEĞİŞTİRİLDİ
»  İZİN VERİLMEDİ, SENDİKALAR: TAKSİM'DEYİZ
»  OKUL'DA TEĞMEN'LE PKK TARTIŞMASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.