Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1507
EURO
38,0048
IMKB
9.905,000
ALTIN
2.879,140
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
RİCE:"IRAK'TAKİ SAVAŞTAN PİŞMAN DEĞİLİM"
RİCE: IRAK TAKİ SAVAŞTAN PİŞMAN DEĞİLİM
 
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in devrilmesine katkıda bulunmaktan gurur duyduğunu ve Irak'taki savaş nedeniyle pişmanlık hissetmediğini söyledi.
 
12.12.2006 - 10:05

Rice, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, "Irak'ın kurtulmasına ve Saddam Hüseyin'in devrilmesine yardımcı olduğum için pişman değilim, ülkem 25 milyon Iraklının bir zorbadan kurtulmasına yardım ettiği için gurur duyuyorum" dedi.ABD Başkanı George Bush'un Irak ile ilgili kararlarında önce ulusal güvenlik danışmanı, sonra da dışişleri bakanı olarak etkili olan Rice, Irak savaşıyla ilgili en büyük üzüntüsünün sorulması üzerine, 2003'teki işgalden sonraki yeniden yapılanma programının çok büyük olduğunu ve tam olarak uyumlu şekilde yürütülemediğini söyledi.Rice, ABD'nin 3 yıldır yaklaşık 20 milyar dolar harcadığı bu programda düzeltmeler yapıldığını belirtti. Kişisel sorumluluğun ağırlığını hissettiğini ifade eden Rice, Irak'taki durumun "çok kötü" olduğunu belirtti, ancak ABD'nin Iraklıları destekleme taahhüdünü yineledi.Rice, "Buna katlanmak zor. Saddam Hüseyin'i devirmek kararında sorumluluğunuz olunca, kendinizi orada olan bitenden sorumlu hissediyorsunuz" diye konuştu.Condoleezza Rice, "Tarihçi olarak, tarihin hataları ve doğru kararları ortaya çıkaracağını biliyorum" dedi.
ANNAN'IN AÇIKLAMALARI

Rice, Bush yönetimini eleştirerek, ABD'nin terörizmle mücadele ederken demokratik ideallerden vazgeçmemesi gerektiğini söyleyen BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın da konuşmasında önemli bir fırsatı teptiğini söyledi."Annan'ın birlikte yaptıklarımızdan bahsedeceğini umuyordum" diye konuşan Rice, AIDS için uluslararası fon oluşturulması, demokrasi, Sudan ve Lübnan'daki ateşkesi örnek gösterdi.

Rice, Annan'ın görev süresince tamamladıkları olumlu işleri saymakla bitiremeyeceğini ve Genel Sekreter'in bu işlere konuşmasında değinmemesinden üzüntü duyduğunu belirtti.

Bu ay sonunda görevinden ayrılacak olan Annan, dün yaptığı konuşmada, "ABD'nin tarihsel olarak küresel insan hakları hareketinin gelişmesinde öncü ülke olduğunu" vurgulayarak, ABD'nin terörizmle mücadele ederken demokratik ideallerden vazgeçmemesi gerektiğini söylemişti.

LÜBNAN

Açıklamasında Lübnan'a da değinen Rice, Suriye ve İran'ı uyararak, Lübnan'ın geleceğinin görüşmeye açık olmadığını söyledi.

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora'yı desteklemeyi sürdüreceklerini belirten Rice, "Orta Doğu'daki dostlarımız, Başbakan Sinyora gibi zorluk içinde bulunan demokratik güçler, dünyanın geri kalanı gibi kendilerini tam olarak destekleyeceğimizi bilmeliler" diye konuştu.

Rice, BM'nin yakında İran'a nükleer programı nedeniyle yaptırım uygulanmasını öngören bir karar alacağı konusunda iyimser olduğunu da belirtti.

KUZEY KORE

Rice, Kuzey Kore konusunda da bu ülkeyle yapılan çok taraflı görüşmelerin sonunda, bu ülkenin nükleer silahlarının iki yıl içinde imha edilmesi kararının alınması gerektiğini belirterek, görüşmelerin yeniden başlayacak olmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Yeni görüşmelerde Washington'un yapacağı yeni öneriler konusunda bilgi vermeyen Rice, "Sanırım herkes bu yeni görüşmeleri, Kuzey Korelilerin gerçekten nükleer silahlarını bırakmaya hazır olduklarını gösterebilecekleri bir fırsat olarak görüyor" dedi.

Kuzey Kore'nin nükleer dosyasının ele alınacağı altılı görüşmelere 18 Aralıkta Çin'in başkenti Pekin'de devam edilecek. Görüşmelere Kuzey ve Güney Kore ile ABD, Çin, Japonya ve Rusya katılıyor.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAĞDAT'TA İNTİHAR SALDIRISI, 57 ÖLÜ, 149 YARALI

BAĞDAT, CESET TARLASI

İNGİLİZLER ÜLKELERİNDEN KAÇIYOR
»  İSRAİL'DE DE "ALO FETVA" HATTI HİZMETE GİRDİ
»  EŞİTSİZLİK YOKSULLUĞU ARTTIRIYOR
»  ABD BÜYÜKELÇİSİNDEN TUHAF AÇIKLAMA
»  İNSANLIK TARİHİNİN SIRRINI SÜTTE BULDULAR
»  AB'NİN SON KARARINI OLLİ REHN AÇIKLADI
»  ABD İRAN'DA NÜKLEER SİLAH YAPANLARI GOOGLE'DE ARIYOR
»  ÖZBEK BİLİM ADAMLARI İNSAN ÖMRÜNÜ UZATAN İLAÇ BULDU!
»  BAĞDAT'TA BÜYÜK BANKA SOYGUNU
»  PİNOCHET'YE DEVLET TÖRENİ YOK
»  EBOLA, BİNLERCE GORİLİ YOK ETTİ
»  DİKTATÖR PİNOCHET ÖLDÜ
»  AB'NİN YÜZDE 60'I TÜRKLERE KARŞI
»  PLATONYUMLA ZEHİRLENEREK ÖDÜRÜLEN RUS AJANIN KARISI KONUŞTU
»  DİANA'YI ÖLÜĞÜ GECE CIA DİNLEMİŞ
»   İNGİLİZ ORDUSUNDA ŞEHİT OLUN ÇAĞRISI
»  SADDAMI ASMAK İÇİN CELLAT KUYRUĞU
»  SUUDİ KRALI ABDULLAH'DAN PATLAMA UYARISI
»  ÖNCE ÖLDÜRÜYORLAR SONRA "YANLIŞLIK OLDU" DİYORLAR
»  TALİBAN 30 MADDELİK KURALLARINI AÇIKLADI, UYMAYANI DA ÖLDÜRÜN DEDİ.
»  SADDAM'IN YEĞENİ HAPİSTEN KAÇTI
»  NATO'YA TÜRKİYE'NİN PKK CEVABI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.