Rice ile Merkel görüşme sonrası yaptıkları basın toplantısına da terörle mücadele ve CIA'in gizli uçuşları konuları damgasını vurdu. ABD Dışişleri Bakanı Rice bazı hataların yapılmış olabileceğini, bunları düzeltmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Başbakanlık binasında gerçekleşen Merkel-Rice görüşmesi sonrası bir açıklama yapan ikili ağırlıklı olarak 'terörizmle mücadelede işbirliği, transatlantik ilişkilerin geliştirilmesi, Merkel'in Ocak ayında gerçekleşmesi muhtemel ABD ziyareti, Rusya ile olan ilişkiler ve Ukrayna'daki siyasi durum, NATO, Irak, İran ve Afganistan' ile ilgili güncel konuların ele alındığını açıkladı.
Rice terörün özellikle masum sivilleri hedef aldığına dikkat çekerek bunlarla mücadelede de en etkin yolun istihbarat çalışmaları olduğunu söyledi. Beslan'da okul çocuklarının, Madrid ve Londra'da işe giden insanların terörün hedefi olduklarına işaret eden Rice Federal Almanya İstihbarat Örgütü (BND) ile de terörle mücadelede daha yakın işbirliği yapmak istediklerini açıkladı. Uluslararası alanda gerek Amerika'nın gerekse de müttefiklerinin vatandaşlarının terörist saldırılara karşı korunması için daha çok işbirliğine gerek duyulduğunu anlatan Rice ayrıca güvenlik nedeniyle CIA'in terörle mücadele yöntemleri konusunda tüm ayrıntıları açıklayamayacağını belirterek diğer ülkelerden de bu tutumu paylaşmalarını beklediğini söyledi.
Rice, ''Masum insanlara yönelik saldırıların önlenebilmesi için gizli servis bilgileri kilit öneme sahip.'' dedi. Rice Amerika'nın terörle mücadelede ülke kanunlarına uyduğunu; CIA'in de kanunlar çerçevesinde hareket ettiğini açıkladı. Washington'da hareketinden önce yaptığı açıklamasında Rice, 'ABD, şimdiye kadar hiçbir tutukluyu işkence yaparak sorgulamak için bir başka ülkeye götürmemiştir, götürmeyecektir. ABD tutukluları, işkence yapılacak bir yere götürmek için hiçbir ülkenin hava sahasını ya da havaalanını kullanmamıştır. ABD, hiç kimseyi işkence yapılacağına inandığı bir yere nakletmez.' demişti.
Rice, Lübnan kökenli bir Alman vatandaşı'nın bir terör zanlısıyla isim benzerliğinden dolayı yakalanmasından dolayı da özür dileyerek, ''Her zaman hatalar yapılabilir. Ancak hata yapılması durumunda bunun hemen düzeltileceği konusunda tüm ortaklarımıza güvence veriyorum.'' diye konuştu. Rice teröre karşı mücadelede başarılı olunması için Afganistan ve Irak'ta demokrasinin sağlanmasının gerekli olduğunu, Rusya, Belarus ve Ukrayna'da da demokrasinin geliştirilmesi için de Alman hükümeti ile sıkı işbirliği yapmak istediklerini anlattı. Rice ayrıca Merkel'in seçim başarısını kutladığını, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için yapılacak çok şeyin olduğunu da sözlerine ekledi.
Merkel ise transatlantik ilişkilerin daha da geliştirilmesi, demokrasi ve demokratik değerlerin dünya genelinde yaygınlaştırılması, Rusya ile olan ilişkiler ve Ukrayna'daki durum, NATO, Irak, İran ve Afganistan ile ilgili aktüel konuların değerlendirildiği söyledi. CIA'in Avrupa ülkelerinde terör zanlılarıyla yaptığı gizli uçuşlarla ilgili olarak, ''Dünyadaki tehditlere karşı korunabilmek için gizli servis bilgilerine ihtiyacımız var.'' diyen Merkel '21. yüzyılın tehditlerine karşı birlikte mücadele etmek durumundayız. Almanya'nın uluslararası anlaşmalara bağlıdır, bu nedenle gelecekte gizli uçuşların yapılması durumunda bunu Federal Meclis Denetleme Komisyonu'na bildireceğiz.'' dedi. Merkel, terörle mücadelede kanunlara uyulması gerektiğine vurgu yaptı. Ancak Merkel ve Rice CIA'in gizli hapishaneleri ve gizli uçuşları ile ilgili neler konuşulduğu ile ilgili kamuoyuna tatmin edici bir bilgi vermediler.
Amerikan Dışişleri Bakanı beş günlük Avrupa gezisi çerçevesinde Almanya, Romanya, Ukrayna ve Belçika'da temaslarda bulunacak. Uluslararası Af Örgütü verilerine göre 2002-2005 yılları arasında terör zanlılarını taşıyan 800 uçak Avrupa havaalanlarına iniş yaptı.
Bu arada Amerikan yayın kuruluşu ABC News, ABD'nin terör zanlılarını tuttuğu Avrupa'daki gizli CIA hapishanelerini Kasım ayında kapattığını ileri sürdü. Eski ve şimdiki CIA görevlilerine dayanarak verilen haberde, Doğu Avrupa'daki gizli hapishanelerin, basında varlıklarına ilişkin haberlerin çıkmasından hemen sonra kapandığı ve buralardaki esirlerin ''Kuzey Afrika'da bulunan bir CIA bölgesine götürüldükleri'' belirtildi.