Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,6325
EURO
35,1104
IMKB
10.343,000
ALTIN
2.445,140
 
Hava Durumu ANKARA
18 / 30 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
RİCE,CIA İŞKENCELERİNİ ÖRTBAS ETME GEZİSİNE BAŞLADI
RİCE,CIA İŞKENCELERİNİ ÖRTBAS ETME GEZİSİNE BAŞLADI
 
ABD İşkenceyi reddediyor ama "Olağanüstü nakil" adı verilen bu işlem, CIA'ye Amerikan yasalarından muaf olarak terör zanlılarını sorguya çekme imkanı sağlıyor.
 
6.12.2005 - 00:03

ABD Dışişleri Bakanı Rice işkence uçakları bulunmadığı yolunda Avrupayı ikna turuna çıktı ama "Olağanüstü nakil" adı verilen bu işlem, CIA'ye Amerikan yasalarından muaf olarak terör zanlılarını sorguya çekme imkanı sağlıyor.
Rice, ilk olarak Almanya'yı ziyaret edecek; ülkenin yeni başbakanı Angela Merkel ile temaslarda bulunacak. Rice'ın daha sonra Brüksel ve Romanya'ya geçmesi bekleniyor.

end_story Rice'ın temaslarının gündeminde, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'in doğu Avrupa'da gizli gözaltı merkezleri olduğu ve gözaltına aldıkları kişilerin nakli için Avrupa'daki bazı ülkelerin havaalanlarını kullandığı iddiaları olacak.

Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılmadan önce Andrews Askerî Üssü'nde yaptığı konuşmada Rice, bu konuda kamuoyuna ilk kez açıklamalarda bulundu.

Ülkesinin, diğer ülkelerin egemenliklerine saygı duyduğunu belirten Rice, gözaltında bulunan şüpheli kişilerin sorgulama ya da işkence amacıyla CIA uçakları kullanılarak başka ülkelere nakledildiği iddialarını reddetti.

Rice, zaman zaman şüpheli kişilerin bir yerden bir başka yere nakledildiklerini ifade etti ancak bu süreçte CIA uçaklarının ya da başka ülkelerin havaalanlarının kullanılmadığını söyledi.

ABD Dışişleri bakanı, gözaltındaki tutsaklara işkence ve kötü muamele yapıldığı yolundaki iddiaların incelendiğini ve Ebu Gureyb Cezaevi'nde olduğu gibi bazı kişilerin bu konuda ceza aldıklarını belirtti.

Bu konuşmasının ardından Avrupa gezisine başlayan Rice'ın Avrupalı müttefiklerine 'bu konunun peşini bırakın' mesajı vermesi bekleniyor.

AB açıklama bekliyor

AB dönem başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, geçtiğimiz günlerde Rice'a bir mektup göndererek, gözaltı merkezleri ve CIA uçaklarının AB ülkelerine iniş yaptığı yönündeki iddialar hakkında açıklama istemişti.

İlk olarak Washington Post gazetesi tarafından ortaya atılan iddialarda, CIA'in terör zanlılarını sorgulamak amacıyla, Doğu Avrupa'da bazı Sovyet dönemi kamplarını kullandığı öne sürülmüştü.

Avrupalı bir diplomat, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, "Avrupa hükümetlerinin bu konunun üzerine gitmekten vazgeçmesini istiyorlar. Haftalardır savunmada kalmışlardı, ancak durum giderek sertleşti" diye konuştu.

Başkan Bush'un ulusal güvenlik danışmanı Stephen Hadley, dün televizyondan yaptığı açıklamada, "Amerikan hukukuna bağlıyız. İlişkide bulunduğumuz ülkelerin egemenliklerine saygı duyuyoruz. Ve işkence edilmek üzere kimseyi oradan oraya taşımıyoruz" demişti.

Amerika, söz konusu iddiaları ne yalanlamış ne de doğrulamıştı ve Washington Post'a göre, Rice'ın gözaltı merkezlerinin var olduğunu kabullenmek gibi bir planı da yok.

Gazeteye göre, Rice olası terör saldırılarını engellemek için ABD ve Avrupa istihbaratı arasındaki işbirliğinin önemli olduğunda ısrar edecek ve Avrupa hükümetlerinden bu konuya daha fazla vurgu yapmalarını isteyecek.

Gözaltı merkezi iddialarının ortaya atılmasından bir gün sonra İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch, CIA'in Afganistan'da gözaltına aldığı terör zanlılarını Polonya ve Romanya'ya götürdüğü yönünde ellerinde kanıt bulunduğunu söylemişti.

Bu iddialar her iki hükümet tarafından da reddedilmişti. "Olağanüstü nakil" adı verilen bu işlem, CIA'ye Amerikan yasalarından muaf olarak terör zanlılarını sorguya çekme imkanı sağlıyor.

Bazı zanlıların CIA tarafından Suriye ve Mısır gibi ülkelere götürüldüğü ve burada işkence gördükleri iddia ediliyor.Rice'nin Susturma gezisi



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


RUMSFELD IRAK YENİLGİSİNİ TÜRKİYE'NİN ÜZERİNE ATIYOR

SADDAM, MAHKEMEDE, İSYAN ETTİ

CİA UÇAKLARI, AVRUPALILARIN HAYATLARINI KURTARMIŞ!!!
»  AFRİKA'DA ŞİDDETLİ DEPREM
»  SADDAM YİNE YARGIÇ ÖNÜNDE
»  BUSH'A DESTEK YÜZDE 30'UN ALTINA DÜŞTÜ
»  BARZANİ'DEN YALAN YALANLAMA
»  SADDAM'IN YARGIÇLARINDAN BİRİSİ İSTİFA ETTİ
»  ABD'NİN PKK'YA OPERASYON YAPMA NİYETİ YOK
»  EL CEZİRE PATLAMA GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI
»  KÜRTLERİ EĞİTEN İSRAİLLİ ESKİ ASKERLER TÜRKİYE'DEN GİTMİŞ
»  VE RİCE PATLADI... ABD'NİN ÜZERİNE FAZLA GELMEYİN..."
»  FELLUCE'DE 10 AMERİKALI ASKER ÖLDÜRÜLDÜ
»  AMERİKA BİNİNCİ İNFAZI DA GERÇEKLEŞTİRDİ
»  AB DE TELEKULAĞINI DİNLEMEK İÇİN UZATIYOR
»  AMERİKAN ASKERİ SİTELERİNDE TÜRKİYE İÇİNDE KÜRDİSTAN
»  BUSH'TAN İDAM KARŞITLARINA REST...
»  CIA UÇAĞININ TÜRKİYE'YE İNİŞ YAPTIĞI İDDİASI
»  PENTAGON'UN UYDURUM SORUŞTURMASI BAŞLAMIŞ
»  İSPANYA VE İTALYA CIA FAALİYETLERİNİ İNKAR YOLUNA GİTTİLER
»  İSRAİLDEN JET GİBİ YANIT GELDİ. AMA ŞÜPHELERİ DE VAR
»  TUTUKLU KADIN: DAHA BİR ÇOK CANLI BOMBA KADIN VAR"
»  ALKOLİKLERDEN SONRA ŞİMDİ DE 'ONLİNEKOLİKLER' TÜREDİ
»  CIA UÇAĞI TÜRKİYE'DE 3 SAAT DEĞİL 27 SAAT KALMIŞ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.