Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,5584
EURO
35,2370
IMKB
10.682,000
ALTIN
2.465,690
 
Hava Durumu ANKARA
17 / 32 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CIA UÇAĞI TÜRKİYE'DE 3 SAAT DEĞİL 27 SAAT KALMIŞ
CIA UÇAĞI TÜRKİYE DE 3 SAAT DEĞİL 27 SAAT KALMIŞ
 
CIA'ya ait olduğu söylenen ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalanına arıza nedeniyle indiği beldirilen uçak Bakan'ın söylediği gibi 3 saat değil 27 Saat havalimanında kalmış
 
2.12.2005 - 00:03

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA'in Avrupa'da bazı ülkelerde gizli gözaltı merkezleri bulundurduğu yönündeki iddialar, Avrupa Birliği'nde kaygı yaratmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde, AB dönem başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'a bir mektup yazarak, konu hakkında açıklama istemişti.

 Geçtiğimiz günlerde, AB dönem başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'a bir mektup yazarak, konu hakkında açıklama istemişti.

Konu, bugün de Avrupa Parlamentosu'nda, Hak ve Özgürlükler Komisyonu'nun gündeminde.

Toplantıya katılacak olan İngiliz milletvekili Sarah Ludford konuyla ilgili olarak soruşturma açılması gerektiğini söyledi.

"Condoleezza Rice'ın sözcüsü Amerika Birleşik Devletleri'nin hiçbir yasayı ihlal etmediğini söylediğinden, gönderilen mektubun tam olarak ne işe yarayacağını kestiremiyorum" diyen Ludford sözlerini "Ancak AB hükümetleri tarafından soruşturmaların açılmasını ve tüm Avrupa hükümetlerinde CIA uçuşları ya da Varolduğu iddia edilen merkezler hakkında derinlemesine bir soruşturmaya destek vermek için toplu bir işbirliği içinde hareket edilmesini istiyorum" diye sürdürdü.

Türkiye'de bir durak mı?

İlk olarak Washington Post gazetesinde çıkan iddialarda, CIA'in terör zanlılarını gözaltında tutmak için gizli merkezleri bulunduğu ve bu merkezlerin işkence amaçlı kullanıldığı öne sürülmüştü.

Ayrıca CIA uçaklarının bazı ülkelerin hava sahalarını ve havaalanlarını da terör zanlılarının nakledilmesi amacıyla kullandığı ifade edilmişti.

Bu ülkeler arasında Türkiye'nin de adı geçmiş, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bakü'den kalkan CIA'e ait bir uçağın 15 Kasım tarihinde Sabiha Gökçen Havaalanı'nı kullandığını açıklamıştı.

Yıldırım, söz konusu uçağın teknik nedenlerle iniş izni isteğini ve yakıt ikmali yaptıktan sonra alandan ayrıldığını söylemişti.

Ancak dün iddialarla ilgili bir eylem yapan Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'ndan Tayfun Mater, BBC Türkçe Servisi'nin sorularını yanıtlarken konunun hâlâ karanlıkta kalan yönleri olduğunu söylüyor.

BBC Türkçe: Yaptığınız eylemin gerekçeleri ve bu eylemi dayandırdığınız bilgiler neler?

Tayfun Mater: Bakanın söylediğine göre yakıt ikmali için gelen ama üç saat değil 27 saat kalan bir uçakla karşı karşıyayız. Uçağın izi daha sonradan tespit edilip geriye dönünce bu ortaya çıkmış oluyor. Uçaktan çıkan CIA mensuplarının Kandıra Cezaevi'nde tutuklu bulunan bir El Kaide militanıyla görüşme yaptıkları yolunda ciddi iddialar var. Bu tutuklunun avukatı bunu iddia ediyor. Şimdi bu konu çalkalanıyor Ankara'da özellikle. Bakü'ye soruluyor uçakta kim vardı kim yoktu diye. Böylece Türkiye açısından çok sakıncalı bir durum ortaya çıkmış oluyor. Biz zaten tahmin ediyorduk ama ağırlıklı olarak İncirlik Üssü'nün kullanıldığını düşünüyoruz. Özellikle, Pakistan'dan, Afganistan'dan Güney Asya'dan getirilen tutukluların orada bir değiş tokuşla başka uçaklara nakledilerek Avrupa'ya ve Amerika'ya götürüldüklerini düşünüyoruz.

BBC Türkçe: Bu iddialarla ilgili soruşturma başlatılması yolunda bir talebiniz var mı?

Tayfun Mater: Tabii, bunu hükümet nezdinde bildiriyoruz ve Bilgi Edinme Kanunu'na göre de açıklama talep ediyoruz. Bu konuyla ilgili ciddi bir soruşturma yapılmasını talep ediyoruz ve derinlemesine araştırılırsa Türkiye'de bu konuda çok ciddi sonuçlar çıkacağını da biliyoruz.

BBC Türkçe: Nedir söz ettiğiniz bu ciddi sonuçlar?

Tayfun Mater: Devletin çeşitli kurumlarının, hatta bazılarının da birbirinden haberi olmadan bu işlerin yürütüldüğünü düşünüyoruz. Yani Avrupa'nın baskısı, bizim bu baskılarımız olmasa, Sabiha gökçen Havaalanı'na inen o uçaktan kimsenin haberi olmayacaktı. Bu Kasım'ın 15'inde olan bir olay. Eylül'de Ekim'de ne oldu? Bu ve benzeri uçaklar kaç kere indi, ne yaptı bu konuların ciddi şekilde araştırılması gerekiyor. Hangi devlet kurumlarının bu işin içine bulaştığının da ortaya çıkarılması gerekiyor. Yani, askerî kurumlardan, istihbarat kurumlarından, hükümete bağlı kurumlardan hangisi buna izin veriyor ve İncirlik Üssü bu konuda nasıl kullanılıyor açıklanması gerekiyor.

Hayalet tutuklular

Bu arada İnsan Hakları İzleme Örgütü - Human Rights Watch, Amerika Birleşik Devletleri'nin ülke dışındaki bazı gizli merkezlerde en az 26 kişiyi gözaltında tuttuğunu öne sürdü.

Örgüt, 'hayalet tutuklular' olarak adlandırdığı bu kişilerin isimlerinin bulunduğu bir liste de yayımladı.

Bu kişilerin 11 Eylül saldırıları, Kenya ve Tanzanya'daki Amerikan elçiliklerinin bombalanması ve Bali'deki bombalı saldırılar gibi eylemlere karıştığından şüphelenildiği; ancak hiçbirinin yargı önüne çıkarılmadığı belirtildi.

Ayrıca gözaltında tutulan bu şüphelilere işkence uygulandığından da endişe ediliyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BUSH'A 'JÜRİ' OL DAVETİYESİ

KÜRTLERİN PETROL EMELİ IRAK'I GERDİ

BARZANİ TARİH VERDİ, "KERKÜK 2007'DE KÜRTLERİN"!!
»  KÜRT ASKERLERE İSRAİLDEN EĞİTİM DESTEĞİ!!!
»  POLİTİK PORNO FİLM SİNEMALARDA
»  KATOLİK KİLİSESİ: 'MÜSLÜMANLARLA EVLENMEYİN'!
»  SİMON PEREZ, 'ŞARON' DEDİ VE İSTİFA ETTİ
»  AB AMERİKADAN CIA UCAKLARIYLA İLGİLİ BİLGİ İSTEDİ
»  KOSTA RİKA'DA 2 BAŞLI DENİZ KAPLUMBAĞASI...
»  PAPA'NIN PATRİKHANE TUTKUSU BİTMİYOR
»  TAVUK YAĞINDAN YAKIT ÜRETİLDİ
»  BÖYLE İNTİHAR GÖRÜLMEDİ
»  BUSH'UN YARDIMCISI CHENY'E SAVAŞ SUÇLUSU İMASI
»  İTALYA'DA POLİS AB PARLEMENTERİNİ JOPLADI
»  MOON TARİKATI SOFYA'DA CAMİ İNŞA ETTİRİYOR
»  MİLLETVEKİLİ RÜŞVET ALDIĞINI KABUL ETTİ
»  BAŞBAKANA KONFETİ ATARAK PROTESTO ETTİLER
»  İNTİHAR'IN BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ
»  İRAN ÇÖKERSE KÜRT DEVLETİ KURULUR!
»  AMERİKA 30 YILDA BİN KİŞİYİ İDAM ETTİ
»  ABD'DE RÜŞVET ALAN 2 MİLLETVEKİLİ İSTİFA ETTİ
»  SADDAM'IN YARGICI DA KORKU İÇİNDE
»  ÖĞRETMEN JOPLAMAYA AB'NİN YANITI GEÇİKMEDİ
»  AMERİKA GİDEREK POLİS DEVLETİ OLUYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.