Kocaeli Valiliğini ziyaret ederek, Vali Ercan Topaca ile bir süre görüşen Bakan Akdağ, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de sağlık alanında 8 yıldır önemli gelişmeler olduğunu, dönüşüm programıyla yeni bir sistem geliştirdiklerini söyledi.
Sekiz yılda sağlıkta ciddi bir yapısal dönüşüm gerçekleştirdiklerini vurgulayan Akdağ, bu sistemle vatandaşın sağlık hizmetlerine ulaşmasının kolaylaştığını, koruyucu sağlık hizmetlerinin kuvvetlendiğini ifade etti.
Akdağ, ''Sigarayla ilgili yaptığımız çalışmalar, bunun en önemli örneklerindendir. Tabi bu manada Kocaeli'de ciddi gelişmeler oldu. Anne ölümleri bebek ölümleri azaldı. Çocuk aşılamaları ciddi bir seviyeye geldi. Aşıyla korunabilir hastalıklar açısından mesela kızamık, sıfırlandı'' diye konuştu.
Acil hizmetlerinde de ciddi gelişmeler sağladıklarını, 112 Acil Servis arandığında ambulansla insanların hastaneye götürüldüğünü anlatan Akdağ, 2002 yılında bu şekilde taşınan vaka sayısının Kocaeli'de bin 600 olduğunu, bu rakamı 20 bine çıkardıklarını söyledi.
Bu sözler üzerine araya giren Vali Topaca, sayının 20 değil, 50 bin olduğunu belirtince Bakan Akdağ da başını sallayarak ''Eksik söylemişim'' dedi.
Eskiden vatandaşın ambulans hizmetinden yararlanmak için bile para ödediğini vurgulayan Akdağ, yaptıkları çalışmalarla hastanelerin altyapılarında, yoğun bakım yataklarında çok ciddi gelişmeler olduğunu kaydetti.
Yoğun bakım yatak sayısını 10'a katladıklarını ifade eden Bakan Akdağ, şöyle devam etti:
''Gerek erişkin yoğun bakım yatak sayılarını, gerek yeni doğan bakım yatak sayılarını. Bu şehirde yanık yatağı bile yoktu geldiğimizde. Şimdi bunların hepsi tamamlandı. Şehre 400 milyon liralık sağlık yatırımı yaptık. Daha da önemlisi aile hekimliği sisteminin oturmasıyla, hastanelerin bütün vatandaşa ülkenin onurlu insanlarına eşit bir bakışta hizmet vermeye başlamasıyla, hatta özel sektör hastanelerinin vatandaşa hizmet için kapılarının açılmasıyla bunlar özel halk hastaneleri haline geldiler. Vatandaşımız sağlıkta geçmişle kıyaslanamayacak kadar rahat etti.''
Daha yapılacak çok iş bulunduğunu ifade eden Akdağ, hala aksayan hususlar olduğunu ancak önemli olanın sürekli iyileşmeye, en iyisini yapmaya gayret etmek olduğunu vurguladı.
Adaletli bir biçimde her vatandaşın eşit bir sağlık hizmetine ulaşmasının çok önemli olduğunu ifade eden Akdağ, ''Çünkü sağlık herkesin hakkıdır. Sağlık sadece zenginlerin, parası olanların hakkı olamaz. Fakir fukaranın da hakkı olması gerekir. Sosyal bir devletin de bunu sağlaması gerekir. Biz buna gayret ediyoruz'' diye konuştu.
-İZMİT'TE 800 YATAKLI HASTANE-
Bakan Akdağ, Kocaeli'ye yapılan 400 milyon liralık yatırımı yeterli görmediklerini belirterek yeni yatırım planları olduğunu söyledi.
Gebze'de Fatih Devlet Hastanesinin bulunduğu alanda çok modern yeni 400 yataklı bir hastane yapılacağını, bununla ilgili çalışma yaptıklarını bildiren Akdağ, İzmit'in 28 Haziran Mahallesi'ndeki eski cephanelik mevkisinde de 800 yataklı bir merkez kurulacağını söyledi.
Kamuoyunun bu yatırımlara destek olması gerektiğini ifade eden Akdağ, şöyle konuştu:
''Belediye ile kararlaştırdığımız şekilde eski devlet hastanesinin yerine bir taraftan yeni bir hastane yaparken öbür taraftan da orada bir otopark alanı oluşturarak oradaki sıkışıklığı ortadan kaldırmak istiyoruz. Bunun için Çevre ve Orman Bakanlığıyla anlaşmalar yaptık. Bir an önce oradaki Çevre ve Orman Bakanlığının lojmanları vesaireyi bir başka yere taşıyıp bu alanı çok daha modern şekilde halkımıza inşallah vermiş olacağız. Bu hususta kamuoyunun desteğini bekliyoruz. Çünkü bu tür değişiklikler yapmaya başladığınız zaman sağdan soldan gereksiz olumsuz sesler çıkarılıyor. Buna karşı kamuoyunun bizim yanımızda durması lazım. Çünkü bu hastanelerimizi biz vatandaş için yapıyoruz.''
Derince Devlet Hastanesinin ön tarafındaki Asker Hastanesi'ne ait araziyi de Derince Devlet Hastanesine katma projelerinin bulunduğunu anlatan Akdağ, böylece hastaneye 450 yatak daha ekleneceğini açıkladı.
Bakan Akdağ, Seka Devlet Hastanesinin ek binasını da yenileyeceklerini, Kandıra, Körfez, Gölcük ve Dilovası ilçelerinde de yeni hastaneler yapılacağını belirtti.
-TAM GÜN YASASI-
Bütün amaçlarının vatandaşa hizmet olduğunu ancak bazılarının bu hizmeti aksattıklarını ifade eden Akdağ, şöyle devam etti:
''Biliyorsunuz Tam Gün Kanunu yaptık. Üzülerek ifade etmek gerekir ki ana muhalefet partisi koştura koştura gitti bu kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu. Biz bu kanunla ne yapmak istiyorduk. Vatandaşımız bir devlet hastanesine gittiği zaman, üniversite hastanesine gittiği zaman başka bir adres gösterilmesin. Devletimin yaptığı, yaptırdığı hastane ki milletin hastanesidir bunlar, milletin parasıyla yapılmıştır. Böyle bir hastane gittim ayrıca neden bir muayenehaneye de gitmek zorunda kalacakmışım. Ya da üniversitenin içerisinde özel muayenehane alanı gibi para verip de neden hizmet alacakmışım. Biz kanunla bunu ortadan kaldırdık. Bir senedir uğraşıyoruz. Anayasa Mahkemesi, Danıştay. Bütün bu sürecin uzaması bir seneyi de geçti, bir buçuk seneye ulaştı. Bütün bu sürecin uzamasının müsebbibi ana muhalefet partisi olmuştur. Peki ne oldu sonuçta. Şükür ki Danıştay bizim yaptığımız hukuki değerlendirmeyi kabul etti. Artık bu ikili çalışma ortadan kalktı. Bundan sonra vatandaşımız ister devlet hastanesine, ister üniversite hastanesine gitsinler bir daha ceplerinden hoca parası, muayene parası, ameliyat parası bıçak parası böyle bir ödeme yapmayacaklar.''
-EVDE BAKIM-
Recep Akdağ, yeni projelerinden birinin de yatalak hastaların evlerinde bakımı olduğunu belirterek, ''Kimin evinde yatalak hastası ve özürlü hastası varsa biz sağlık hizmetini onun ayağına her yönüyle götüreceğiz. Şu an 25 bin vatandaşımıza bu hizmeti veriyoruz. Bu büyük projeyi yeni başlattığımız projeyi önümüzdeki dönemde de devam ettireceğiz. 100 binin üzerinde vatandaşımıza bu hizmeti vereceğiz'' diye konuştu.
Bu yıl içinde mükemmel bir randevu sistemine geçeceklerini de anlatan Bakan Akdağ, ''Bu yıl içinde çalışmalarımızı tamamlamış olacağız. Şuan 20-25 şehirde hizmet başladı. 2011'de tüm şehirlere yaygınlaştırıyoruz'' dedi.
Akdağ, vatandaşların 182 nolu telefonu arayarak randevu aldıktan sonra bulundukları şehirde istedikleri doktora, hastaneye önceden randevu alarak beklemeden hizmet alabileceklerini söyledi.
-JAPONYA'DAKİ NÜKLEER FELAKET-
Bir gazetecinin Japonya'da depremde zarar gören nükleer tesisten çevreye yayılan radyasyonun Türkiye'ye etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin sorusuna Bakan Akdağ, şöyle yanıt verdi:
''Türkiye Japonya'ya coğrafi olarak çok uzak bir yer. Bu gibi durumlarda risk radyasyonunun doğrudan yayıldığı alanlar oraya komşu alanlarda meydana geliyor. Türkiye açısından şu an önemli bir risk tespit etmiş değiliz. Türkiye Atom Enerjisi kurumuyla Başbakanlık Afet ile birlikte Sağlık Bakanlığı olarak değerlendirdik. Değerlendirmeye ve takip etmeye devam ediyoruz. Japonya'da yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye'ye dönüşüyle alakalı olarak Dünya Sağlık Örgütü ile Dünya Sağlık Örgütü'nün bu husustaki tavsiyelerine uygun bir biçimde yine Başbakanlık Afet Koordinasyon, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Sağlık Bakanlığı birlikte çalışıyoruz. Bizim vatandaşlarımız için tedirgin olacak durum yok.'' 19 MART 2011/STAR