Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2715
EURO
37,5075
IMKB
8.759,000
ALTIN
2.930,890
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
REFERANDUM'DA OY KULLANMAYANA CEZA TARTIŞMASI
REFERANDUM DA OY KULLANMAYANA CEZA TARTIŞMASI
 
CHP ve MHP cezayı AKP'nin referanduma katılımın az olacağı yolundaki korkusuna bağladı. AKP yetkilileri ise uygulanması zor olan cezanın kaldırılması için yasal bir düzenleme yapılabileceğini kaydetti. Partilerin sandık cezasına ilişkin tepkileri şöyle:
 
20.10.2007 - 16:13

Baykal (CHP Genel Başkanı):
      Halk ilgilenmiyor, YSK da 'cezayı artıracağım' diye uğraşıyor. Laubali bir yönetim anlayışının bedelini ödeme noktasındayız. Vatandaşlara 'bu saçmalığa alet olmayın, gitmeyin' diyorum. Bundan dolayı kimseye ceza uygulayacağını sanmıyorum.
      Bunu yapacak babayiğit olamaz. Vatandaş sandığa gitmeyecek, vay ceza. Uygulasınlar da göreyim. Ceza meza yok. Bu demokratik bir tepkidir."
           AKP: Bizle ilgisi yok
      Mustafa Elitaş (AKP Grup Başkanvekili): Artışı YSK belirledi. Kanuni bir durum. Ancak vatandaş parayla zorla sandık başına getirilemez. Kanuni oranlardan kaynaklanan bir artış 19 YTL.

     MHP: Endişelendiler
      Mehmet Şandır (MHP Grup Başkanvekili): AKP referandum sonuçlarından endişeye düştü. Katılım oranı düşük olursa sonucun meşruiyeti tartışılacak. Halk cezayla korkutulamaz, ters teper. Referandumda cezayı iki katına çıkarmak bazı korkuların işaretidir.
 
     PARTİLERİN OYLARI

      Baykal'dan sonra DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de “hayır' oyu kullanılmasını istedi. Sezer “Bu referanduma katılacak olan arkadaşlarımız hayır oyu kullanacaklardır' açıklamasını yaptı.
      “Hayır' diyen bir başka parti de MHP. AK Parti, DTP, Demokrat Parti ve Anavatan Partisi ise “evet' oyu için kampanya yürütüyor.
      Tartışmaların merkezinde yer alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de cumartesi görüşlerini açıklayacak, pazar günü ise Kayseri'de sandığa gidecek Pazar günü oy verme işlemi doğuda 07.00-16.00, batıda ise 08.00 -17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.
      Referandumda seçmenin eline tek kart verilecek. Kartın bir tarafında beyaz üzerinde “evet' diğer tarafında kahverengi üzerinde “hayır' ibaresi yer alacak.
     
     21 Ekim referandumunda neye oy verilecek?

      Halkoylamasında, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ve 5 yıl görev yapmasına, milletvekili genel seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasına ve meclisin seçim ve diğer işlerde 184 milletvekili ile toplanmasına "evet" ya da "hayır" denilecek.
      Türkiye 4 ay arayla ikinci kez sandığa gidiyor ama heyecan yok. Parti genel merkezleri referandum sonucu için özel bir hazırlık yapmadı.
     
     HALKOYUNA SUNULACAK TAM METİN

      Halkoyuna sunulacak 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun tam metni şöyle:
      MADDE 1 – 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye CumhuriyetiAnayasasının 77. maddesinin birinci fıkrasında geçen 'beş' ibaresi' dört' olarak değiştirilmiştir. MADDE 2 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 79 uncu maddesinin ikincifıkrasında geçen 'seçim tutanaklarını' ibaresinden sonra gelmek üzere' ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tutanaklarını' ibaresi; son fıkrasında geçen 'halkoyuna sunulması' ibaresinden sonra gelmek üzere 'Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi' ibaresi eklenmiştir.
      MADDE 3 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 96'ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 'Türkiye Büyük Millet Meclisi, yapacağı seçimler dahil bütün işlerinde üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa'da başkaca bir hüküm yoksa toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz.' MADDE 4 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 101 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
      MADDE 101 – Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanı'nın görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanlığı'na Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılıteklifi ile mümkündür. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde 10'u geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir. Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TürkiyeBüyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.' MADDE 5 – Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 102 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
      'MADDE 102 – "Cumhurbaşkanı seçimi, Cumhurbaşkanının görev süresinindolmasından önceki altmış gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden altmış gün içinde tamamlanır. Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, buoylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanı'nın görevi devam eder. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usul ve esaslar kanunla düzenlenir."
      CEZA 17 DEĞİL, 19 YTL!

  21 Ekim Pazar günü Türkiye anayasa değişikliği için oy verecek. Tartışmalı bir süreç sonrasında gidilen referandumda şimdi de sandığa gitmeyenlere verilecek ceza tartışma konusu. YSK cezanın 17 değil 19 YTL olduğunu açıkladı. Bu ceza genel seçime göre iki kat daha yüksek.
      YSK Başkanı Muammer Aydın kurulun ceza uygulama yetkisi olmadığını, uygulama görevinin YSK hakimlerine ait olduğunu söyledi. Aydın cezanın yasada yer aldığını, şahsense buna karşı olduğunu söyledi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GÜL, TRT-1'DE REFERANDUM İÇİN KONUŞTU

"ETRAF BAŞÖRTÜLÜ ÇIPLAKLARDAN GEÇİLMİYOR"

CHP, SEÇİM STARTINI VERDİ
»  BAŞKENT'TEKİ EKMEK ZAMMINA İTİRAZ
»  "MİLLET BAŞI AÇIK KADIN GÖRSÜN"
»  "ONUN BUNUN ONAYINI BEKLEMEDEN KUZEY IRAK'A GİRMELİ"
»  HALUK KOÇ'UN ARKASINDAKİ 4 EFSANE İSİM
»  "BU REFERANDUM YAPILAMAZ"
»  TEZKERE, İŞ ADAMLARINI UMUTLANDIRDI
»  "SINIR ÖTESİ OPERASYONUN ŞEKLİNİ KOŞULLAN BELİRLER"
»  AVRUPA'DA PKK'NIN 8 ADI VAR
»  CHP'NİN GÜNDEMİ LAVABO
»  BABACAN'IN ELİNDEKİ "KİRLİ VE TEHLİKELİ"DOSYA
»  GÜLER: GÖZALTINA ALINANLARA SUÇLU DEMEK YANLIŞ
»  "İLİŞKİLERİMİZDE KRİTİK BİR NOKTADAYIZ"
»  IRAK'TA 4 BİN PKK'LI 2 BİN TÜRK ASKERİ VAR
»  İL VE BELEDİYE BAŞKANLARINDAN BAYKAL'A DESTEK KARARI
»  DEMİREL, REFERANDUM İÇİN NE DEDİ?
»  BOMBALI SALDIRI BUTTO'YU YILDIRMADI
»  NAZMİYE DEMİREL, AĞIR HASTA İDDİASI
»  KAMU'YA 50 BİN PERSONEL ALINACAK
»  KREDİ KARTI AİDATINA BİR İPTAL DAHA
»  ÖĞRENİM KREDİSİNE ÖODEME KOLAYLIĞI
»  SARKOZY'NİN BOŞANDIĞI EŞİ CECİLİA'DAN ŞOK İTİRAF
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.