Türkiye'nin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül tarafından temsil edildiği konferans, TSİ 11.00'de başladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz ve AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana toplantının katılımcıları arasında yer aldı. Vatikan ise toplantıda gözlemci sıfatıyla bulundu.
İtalya'nın önerisi ve ABD'nin de desteğiyle Roma'daki Farnesina Sarayı'nda düzenlenen düzenlenen Uluslararası Lübnan Konferansı'nın ardından BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ortak bir basın toplantısı yaptı.
15 ülkenin katıldığı toplantıda, ateşkes, insani yardım ve uluslararası barış gücü konuları ele alındı. Bu başlıklarda prensip olarak anlaşma sağlanmasına rağmen, herhangi bir karar alınmadı.
RICE: ATEŞKEZ DAİMİ OLMALI
Konferansın sonunda düzenlenen ortak basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Lübnan'da barışın tesisi için BM idaresi altında bir uluslararası gücün gerekliliği konusunda anlaştıklarını açıkladı. BM idaresi altında bir uluslararası güç oluşturulması ve bu gücün, insani yardım çabalarına katkı sağlayacak, barışın sağlanmasında yardımcı olacak kapasitede ve güçte olması konusunda katılımcıların fikir birliğinde olduklarını kaydeden Rice, Lübnan'da şiddetin daimi bir şekilde son verilmesi gerektiğine dikkati çekti ve ateşkesin sürdürülebilir olması, eski statükoya dönülmemesi gerektiğini söyledi.
İran'ın Lübnan'daki rolünden endişe duyduklarını belirten ABD Dışişleri Bakanı Rice, Suriye'nin de bu sürecin bir parçası olması gerektiğini bildirdi.
ANNAN: İRAN VE SURİYE DE KATILMALI
BM Genel Sekreteri Kofi Annan da, Lübnan'daki çatışmaları sona erdirecek bir anlaşmaya varılmasında, hem Suriye hem de İran'ın yer almasının önemli olduğunu söyledi. Annan, Lübnan için çokuluslu güç oluşturulması ve Hizbullahın silahsızlandırılmasını öngören BM kararlarının yürürlüğe girmesi çağrısında bulundu.
'ÜLKEMİZ DİZLERİ ÜZERİNE ÇÖKERTİLDİ'
Konferansta biraz ilerleme kaydedildiğini söyleyen Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ise Lübnan'da tüm silahların yasal yönetimin elinde olması gerektiğini belirterek, acil ateşkes ve İsrail ile komşuları arasında barış süreci çağrısında bulundu. Son 30 yılda ülkesinin 7 kez işgal edildiğinden şikayet eden Sinyora, "Ülkemiz dizlerinin üzerine çökertildi" diye konuştu.
Sinyora, ülkesine yöneltilen Hizbullah'la ilgili suçlamaları ise, "Hizbullah'ın yaptıkları ortada ancak İsrail'in zaten iyi bir planı varmış. Onu uygulamaya koydu ve aşırı tepki gösterdi" diye yanıtladı. İsrail'in aşırı tepkilerinin ülkeye hiçbir zaman fayda sağlamadığını vurgulayan Lübnan lideri, bu tepkilerin İsrail'e yönelik düşmanlıkları pekiştirdiğini kaydetti.
PRODİ: SAĞLANABİLECEK MUTABAKAT SAĞLANDI
İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen Lübnan Konferansı'nda, acil ateşkes çağrısı yapılmaması konusunu değerlendiren İtalya Başbakanı Romano Prodi, “Sağlayabileceğimiz mutabakatı sağladık” dedi.
Romano Prodi, AP'ye verdiği demeçte, “Acil ateşkese karşı çıkan ABD, böylece kendi izolasyonuna yol açmış değil” diye konuştu.
ABD: KONFERANS BAŞARISIZ DEĞİL
ABD de, ortak bildiride acil ateşkese değinilmemesinin, konferansın başarısızlığı anlamına gelmediği açıklaması yaptı.
Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, “Ateşkes için belirli bir süre konulmaması, başarısızlık anlamına gelmez, durumun gerçekçi değerlendirildiği anlamına gelir” dedi.
ABD'li diplomatik kaynaklara göre ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, sonuç bildirisine “acil ateşkes” ifadesinin konulmaması için büyük çaba sarfetti. Diplomatlar bunun yerine, “acil ateşkese yönelik çalışma yapılması” ifadesinin tercih edildiğini bildirdiler.
ABD heyetinden bir başka diplomat da, konferansın çok başarılı olduğunu, Lübnan sorununa ilişkin olarak güçlü bir uluslararası bütünlük sağlanmış olduğunu, ABD'nin kendi kendisini izole ettiği iddialarının ise yersiz olduğunu kaydetti.
D'ALEMA: KALICI ATEŞKES KARARI ALINDI
Ortak basın toplantısının başında konuşan İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema, Roma'daki barış konferansında Lübnan'ın yeniden inşası için bir yardım konferansı toplanması konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi. Konferansın ortak deklarasyonunu okuyan D'Alema, barış konferansında Lübnan'ın topraklarını kontrol etmesi ve “kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkes” için hemen çalışmalara başlanması yönünde karar alındığını kaydetti. Ortak deklarasyonda, “Lübnan'a BM himayesinde uluslararası bir güç konuşlandırılmasına destek verildiği” ifadesi yer aldı.