Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ROMA'DA HAVANDA SU DÖVDÜLER!
ROMA DA HAVANDA SU DÖVDÜLER!
 
Başkent Roma'da Lübnan için toplanan Dışişleri Bakanları, somut hiçbir karar alamadı. Sadece taraflara ateşkes çağrısı yapıldı.
 
27.7.2006 - 00:32

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül tarafından temsil edildiği konferans, TSİ 11.00'de başladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz ve AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana toplantının katılımcıları arasında yer aldı. Vatikan ise toplantıda gözlemci sıfatıyla bulundu. 

İtalya'nın önerisi ve ABD'nin de desteğiyle Roma'daki Farnesina Sarayı'nda düzenlenen düzenlenen Uluslararası Lübnan Konferansı'nın ardından BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ortak bir basın toplantısı yaptı.

15 ülkenin katıldığı toplantıda, ateşkes, insani yardım ve uluslararası barış gücü konuları ele alındı. Bu başlıklarda prensip olarak anlaşma sağlanmasına rağmen,  herhangi bir karar alınmadı.

RICE: ATEŞKEZ DAİMİ OLMALI

Konferansın sonunda düzenlenen ortak basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Lübnan'da barışın tesisi için BM idaresi altında bir uluslararası gücün gerekliliği konusunda anlaştıklarını açıkladı. BM idaresi altında bir uluslararası güç oluşturulması ve bu gücün, insani yardım çabalarına katkı sağlayacak, barışın sağlanmasında yardımcı olacak kapasitede ve güçte olması konusunda katılımcıların fikir birliğinde olduklarını kaydeden Rice, Lübnan'da şiddetin daimi bir şekilde son verilmesi gerektiğine dikkati çekti ve ateşkesin sürdürülebilir olması, eski statükoya dönülmemesi gerektiğini söyledi.   

İran'ın Lübnan'daki rolünden endişe duyduklarını belirten ABD Dışişleri Bakanı Rice, Suriye'nin de bu sürecin bir parçası olması gerektiğini bildirdi.

ANNAN: İRAN VE SURİYE DE KATILMALI

BM Genel Sekreteri Kofi Annan da, Lübnan'daki çatışmaları sona erdirecek bir anlaşmaya varılmasında, hem Suriye hem de İran'ın yer almasının önemli olduğunu söyledi. Annan, Lübnan için çokuluslu güç oluşturulması ve Hizbullahın silahsızlandırılmasını öngören BM kararlarının yürürlüğe girmesi çağrısında bulundu.

'ÜLKEMİZ DİZLERİ ÜZERİNE ÇÖKERTİLDİ'

Konferansta biraz ilerleme kaydedildiğini söyleyen Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ise Lübnan'da tüm silahların yasal yönetimin elinde olması gerektiğini belirterek, acil ateşkes ve İsrail ile komşuları arasında barış süreci çağrısında bulundu. Son 30 yılda ülkesinin 7 kez işgal edildiğinden şikayet eden Sinyora, "Ülkemiz dizlerinin üzerine çökertildi" diye konuştu.

Sinyora, ülkesine yöneltilen Hizbullah'la ilgili suçlamaları ise, "Hizbullah'ın yaptıkları ortada ancak İsrail'in zaten iyi bir planı varmış. Onu uygulamaya koydu ve aşırı tepki gösterdi" diye yanıtladı. İsrail'in aşırı tepkilerinin ülkeye hiçbir zaman fayda sağlamadığını vurgulayan Lübnan lideri, bu tepkilerin İsrail'e yönelik düşmanlıkları pekiştirdiğini kaydetti.

PRODİ: SAĞLANABİLECEK MUTABAKAT SAĞLANDI

İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen Lübnan Konferansı'nda, acil ateşkes çağrısı yapılmaması konusunu değerlendiren İtalya Başbakanı Romano Prodi, “Sağlayabileceğimiz mutabakatı sağladık” dedi.

Romano Prodi, AP'ye verdiği demeçte, “Acil ateşkese karşı çıkan ABD, böylece kendi izolasyonuna yol açmış değil” diye konuştu.

ABD: KONFERANS BAŞARISIZ DEĞİL

ABD de, ortak bildiride acil ateşkese değinilmemesinin, konferansın başarısızlığı anlamına gelmediği açıklaması yaptı.

Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, “Ateşkes için belirli bir süre konulmaması, başarısızlık anlamına gelmez, durumun gerçekçi değerlendirildiği anlamına gelir” dedi.

ABD'li diplomatik kaynaklara göre ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, sonuç bildirisine “acil ateşkes” ifadesinin konulmaması için büyük çaba sarfetti. Diplomatlar bunun yerine, “acil ateşkese yönelik çalışma yapılması” ifadesinin tercih edildiğini bildirdiler.

ABD heyetinden bir başka diplomat da, konferansın çok başarılı olduğunu, Lübnan sorununa ilişkin olarak güçlü bir uluslararası bütünlük sağlanmış olduğunu, ABD'nin kendi kendisini izole ettiği iddialarının ise yersiz olduğunu kaydetti.

D'ALEMA: KALICI ATEŞKES KARARI ALINDI

Ortak basın toplantısının başında konuşan İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema, Roma'daki barış konferansında Lübnan'ın yeniden inşası için bir yardım konferansı toplanması konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi. Konferansın ortak deklarasyonunu okuyan D'Alema, barış konferansında Lübnan'ın topraklarını kontrol etmesi ve “kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkes” için hemen çalışmalara başlanması yönünde karar alındığını kaydetti. Ortak deklarasyonda, “Lübnan'a BM himayesinde uluslararası bir güç konuşlandırılmasına destek verildiği” ifadesi yer aldı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SAPIK ÖĞRETMEN MODASI

RİCE ,(GOP) İÇİN "ZAMANI GELDİ " DEDİ...

'NAZİ-OLMERT' İSRAİL'İ AYAĞA KALDIRDI
»  AMERİKA, ERDOĞAN'A SÖZ VERMİŞ!
»  VAHŞET SÜRÜYOR!
»  LÜBNAN'DA 57 KİŞİ ENKAZ ALTINDA!
»  ŞARON'UN DURUMU AĞIRLAŞTI
»  SADDAM:"ASILMAKTANSA KURŞUNA DİZİLMEYİ TERCİH EDERİM"
»  HİZBULLAH, İSRAİL'E AĞIR KAYIPLAR VERDİRDİ
»  ARAP DÜNYASI İKİ'YE BÖLÜNDÜ!
»  İSRAİL'DEN AĞIR KAYIP!
»  KİLİDİN ANAHTARI ORTADOĞU'DA
»  SADDAM, HASTANE'DEN MAHKEMEYE GETİRİLDİ
»  FRANSA'DA SICAKTAN 40 KİŞİ ÖLDÜ
»  BUSH'TAN BAĞDAT İTİRAFI
»  5 BİN OTOMOBİL GÖZ GÖRE GÖRE SULARA GÖMÜLDÜ
»  İSRAİL BU SEFER TAM İSABET KAYDETTİ
»  KOMŞU'DAN SİLAH'A 26 MİLYON EURO!
»  "RİCE'NİN ÖNERİSİ LÜBNAN'DA İÇ SAVAŞ ÇIKARIR"
»  İTALYA'DA ŞİKECİLERİN KADER GÜNÜ
»  ÖFKELİ JOKEY ZİDAN'A ÖZENDİ AT'A KAFA ATTI!
»  RİCE:"YENİ ORTADOĞU ZAMANI GELDİ"!
»  RİCE, "PERSONA NON GRATA"İLAN EDİLDİ
»  KADDAFİ'DEN NÜKLEER BOMBA SÜRPRİZİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.