Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, vatandaşın şikayetçi olduğu televizyon programlarıyla ilgili olarak karar almanın zor olduğunu belirterek, "Yasa koyucu diyor ki, 'Toplumun milli ve manevi değerlerine aykırı yayın yapılamaz.' Şu toplumun milli ve manevi değerleriyle Etiler’de oturanların milli ve manevi değerleri aynı mı?" dedi.
9 üyenin bulunduğu RTÜK'te bile zaman zaman anlaşamadıklarını belirten Dursun, "9 kişi bir ahlaki ilke üzerinde uzlaşamıyoruz. Bütün toplumun ortak ahlaki ilkesini nasıl bulacağız" diye konuştu.
Dursun, Tüketiciler Birliğinin Fatih Belediyesi Topkapı Sosyal Tesisleri’nde dün düzenlenen toplantısında yaptığı konuşmada, doğrudan yayın kuruluşlarına "Şu tür programlar yapın" gibi bir şey söylemelerinin söz konusu olmadığını belirterek, "RTÜK, bir sansür heyeti değildir. Biz herhangi bir programı yayından kaldıramayız, herhangi bir programı yayınlama konusunda yayıncıları da zorlayamayız. Dolayısıyla, yayınlanmış olan bir program hakkında, o programın yayın ilkelerine uygun olup olmadığını değerlendirebiliriz." Hem şikayet ediyoruz hem izliyoruz Dursun, televizyonlardaki dizilerde ve filmlerde yaşanan ve bir kurgusal olarak izleyicinin önüne konulan aile sahnelerinin, cinsler arası ilişkilerin, herkesin rahatlıkla paylaşabileceği şeyler olmadığını söyledi. Dursun, "Yapımcı ister istemez meseleye şöyle bakıyor; 'Ne yaparsam daha çok izlenir?' Tüketici olarak elimize uzaktan kumanda cihazını alıyoruz, istediğimizi zaplıyoruz, herhangi bir para ödemeden önümüze sürülmüş olan programlar içinde istediğimizi tercih ediyoruz. Türkiye’nin aslında en önemli sorunu, bu kadar çok televizyon yayınının bedava olmasıdır. Biz evimizde oturuyoruz koltuğumuzda diyoruz ki; 'Bu iyi değil. Bu ahlakı dejenere ediyor. Bunu istemeyiz.' Hem bedava istiyoruz hem de istediğimiz gibi istiyoruz.
Yayıncı ne yapıyor, reyting alabilmek için izleyiciye hoş gelecek, izleyiciyi gıdıklayacak, kendisini tercih edecek türde yayın yapıyor. Kurtlar Vadisi, Türkiye’de en çok izlenen dizi. Şimdi konuşsak, Kurtlar Vadisi ile ilgili birçok şikayeti dile getireceğiz. Madem hepimiz şikayet ediyoruz, peki bunu kim izliyor? Hem şikayet ediyoruz hem de izliyoruz. Çünkü maceraperestlik hoşumuza gidiyor." Bu toplum öpüşmeyi bilmeyen bir toplum değil ki Dursun, "Aşk-ı Memnu... Hepiniz şikayetçisiniz değil mi? Ama Aşk-ı Memnu’nun final sahnesindeki öpüşme sahnesi neden Türkiye’de reyting zirvesi yaptı? Bu toplum öpüşmeyi bilmeyen bir toplum değil ki. Ama ekranda gördüğü öpüşmeyi en çok izliyor. O zaman yayıncı ne yapıyor. En çok izlenmek için para kazanmak için en çok izlenen şeyleri yapmak zorunda kalıyor. Burada elbette ahlaki ilkeler de zorlanıyor" diye konuştu.
"Buna engel olunacaksa elimizdeki kumandayla, Medya Okur Yazarlığı’yla, Koruyucu Sembol Sistemi’yle engel olacağız" diyen Dursun, hiçbir kanun koyucunun televizyon yayıncısına, "Bunu yaparsan televizyonunun şartelini indiririm" diyemeyeceğini söyledi