Konsey’in Genel Sekreteri Thomas Kazakos, 2 Ekim’e kadar limanların açılmaması halinde "uyum yasasında" Türkiye’nin gemicilik ile ilgili bölüme çekince koyacaklarını belirtti. Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Haris Thrasu da Rum yönetiminin, Rum bandıralı gemileri limanlarına kabul etmediği için Türkiye'yi AB'ye şikayet edeceğini söyledi.
Kıbrıs Rum Kesimi Denizcilik Konseyi (CSC), Türkiye’nin 2 Ekim’e kadar limanlarını Rum gemilerine açmaması halinde Türkiye’nin uyum yasasındaki gemicilik bölümüne çekince koyacaklarını bildirdi.
Konseyin Genel Sekreteri Thomas Kazakos, "Biz bir endüstri kuruluşuyuz ve oturup işlerin böyle yürümesine izin vermeyiz" dedi.
Rum basınında çıkan haberlere göre, Kazakos, "Eğer kesinlikle son tarih olan 2 Ekim’e kadar Türkye Rum gemilerine koyduğu yasağı resmi ve yazılı olarak kaldırmazsa, biz bütün yasal haklarımızı kullanacağız. Bu, uyum yasasındaki gemicilik bölümüne çekince koymamız anlamına gelmektedir" diye konuştu.
CSC’nin bu sert açıklaması, denizcilik gazetesi Llyods List’te çıkan bir haberin ardından geldi. Haberde, Türkiye’nin Alman bandıralı ancak Limasol merkezli Chemtrans şirketi tarafından işletilen bir geminin geçen hafta sonu Türk limanlarına yanaşmasına Türk yetkililerce izin verilmediği belirtilmişti.
Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi bandıralı gemilere 1987 yılından bu yana ambargo uyguluyor.
Kıbrıs Rum Kesimi’nden bir denizcilik yetkilisi, Türkiye’nin altı aydır ambargoyu gevşettiğini ancak geçen ay sonunda imzalanan Ek Protokol ile birlikte yayımlanan deklarasyonun ardından tekrar eski sıkı günlere dönüldüğünü belirtti.
Thomas Kazakos, konuyu Avrupa komiteleri nezdinde tartıştıklarını ancak bu durumun Kıbrıs Rum Kesimi gemiciliği için bir numaralı sorun olduğunu belirtti. Kazakos yaşananların tamamen kabul edilemez olduğunu söyledi.
"TÜRKİYE, AB GEMİLERİNİ YASAKLIYOR"
"Problemin çözümü için son tarih 2 Ekim, 3 Ekim değil" diyen Kazakos, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu, yasal zeminde çözüm aranması gereken bir sorun, siyasi arenada değil. Konu, Kıbrıs Hükümeti’nin AB ile yapacağı bütün gelecek toplantılarda en büyük önceliği olmalı".
Kasakos ayrıca, "Bu artık Kıbrıs ile Türk tarafı arasında ikili bir anlaşmazlık değil, bir AB gemicilik sorunudur. Türkiye AB gemilerini yasaklamaktadır" diye konuştu.
CSC’nin uyum yasalarındaki diğer konularla ilgilenmediğini söyleyen Kazakos, "AB’ye tam üye olmuş, tamamen kabul edilmiş bir ülkenin, hala aday olan bir ülke tarafından haksız ve yasadışı bir ambargoya maruz bırakılması bizim için kabul edilemez. Kıbrıs’ı tanısın ya da tanımasın. Biz politikacı değiliz, bu bizim işimiz değil, ancak sorunun çözülmesi için bir son tarih var ve o da en geç 2 Ekim" dedi.
RUM BAKAN: GEMİLERİMİZİ LİMANLARINA KABUL ETMEDİĞİ İÇİN TÜRKİYE'Yİ AB'YE ŞİKAYET EDECEĞİZ
Rum Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Haris Thrasu da, Rum bandıralı gemileri limanlarına kabul etmediği için Türkiye'yi AB'ye şikayet edeceklerini söyledi.
Fileleftheros gazetesinin haberine göre Thrasu, “İberia” bayrağı taşıyan ve Güney Kıbrıs'a kayıtlı olan “Hans Siol” adlı geminin Dörtyol Limanı'na girişine izin verilmemesine değinerek, “Türkiye'nin bu tutumunu değiştirmek zorunda kalacağını” iddia etti.
Türkiye'nin Rum bandıralı gemilerle yönetici şirketi Güney Kıbrıs'a kayıtlı olan gemilere, limanlarına girmesine izin vermediğini belirten Thrasu, “Hans Siol” gemisi konusunun ilk kez olmadığını söyledi.
Thrasu, “Türkiye, bugüne kadarki tutumunu değiştirmek ve protokolün imzalanmasının ardından buna tamamen uymak zorundandır. Mazeret olarak belki hala protokolün Meclis'te onaylanmamış olmasını gösteriyor. Biz çabalarımıza devam edeceğiz ve diğer AB ülkelerinin de baskısıyla, Türkiye'nin yükümlülüklerini anlamasını sağlamayı başaracağımıza inanıyorum” diye konuştu.