Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1374
EURO
37,9581
IMKB
9.888,000
ALTIN
2.884,540
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
RUS AJANI KİM ÖLDÜRDÜ?
RUS AJANI KİM ÖLDÜRDÜ?
 
Eski Rus ajan Aleksander Litvinenko’nun film senaryoları şekilde öldürülmesinden sonra, şimdi kim yaptı sorusuna yanıt aranıyor.
 
26.11.2006 - 08:44
Eski Rus ajan Aleksander Litvinenko’nun İngiltere’de film senaryolarına konu olabilecek bir şekilde radyoaktif maddeyle öldürülmesinden sonra, şimdi failinin kim olduğu sorusuna yanıt aranıyor.
İngiliz polisi, son derece profesyonel şekilde işlenen sofistike cinayetin üzerindeki esrar perdesini kaldırmak üzere kolları sıvarken, komplo teorisyenleri de olası katilin kimliği üzerine birkaç tez öne sürüyor.

Derin devlet mi

2008’de yapılacak seçimler öncesi derin devlet, Rusya lideri Vladimir Putin’in çevresindeki tehlikeli pürüzleri temizlemek istemiş olabilir. Litvinenko, 1999 yılında Moskova’da meydana gelen ve 300 can alan bombalı saldırıların ardında Kremlin’in olduğunu savunuyor. Bu bombalı saldırılar sayesinde, Putin’in başkanlık seçimlerini kazandığı da öne sürülüyor. Bu teze Putin karşıtları inanıyor.

Berezovski mi

Karanlık yollardan dolar milyarderi olan ve bu tür kişileri tanımlamak için "Oligark" adı takılanlardan biri olan Boris Berezovski, seçimlerden hemen sonra Putin’i desteklemişti. Ancak daha sonra şirketlerine el konulan Berezovski, çareyi yurtdışına kaçmakta bulmuştu. Sonrasında amansız bir Putin düşmanı kesilen Berezovski’nin Putin’i ve yönetimini töhmet altında bırakmak için ajan Litvinenko’yu öldürtmüş olabileceği belirtiliyor.

Çeçen bağlantısı

Bazı komplo teorisyenlerine göre, ajan Litvinenko, Moskova’nın Çeçenistan’ın kontrolü için verdiği mücadelenin kurbanı oldu. Litvinenko, Londra’da sürgünde olan asi Çeçen liderlerden Ahmed Zakayev’in dostuydu. Bu yüzden Litvinenko’nun, Çeçenistan’da Kadirov yönetimini destekleyen Moskova’nın hedefi haline gelmiş olabileceği ifade ediliyor.

FSB operasyonu

Rus gizli servisi FSB’deki eski meslektaşlarının, ajan Litvinenko’nun ihanetinin intikamını almış olabilecekleri savı da ortaya atıldı. Ajanlar, suikast için kullandıkları özel zehiri, son derece gizli bir laboratuvarda ürettiler. Bu teze karşı çıkanlar, FSB’nin Putin’in sıkı denetimi altında olduğunu, bir İngiliz vatandaşını Londra’da öldürtme kararını, ciddi sonuçları olabilecek kritik bir karar olarak niteliyor ve buna pek ihtimal vermiyorlar.

Yukos yüzünden mi

Yukos petrol şirketinin eski hissedarı Leonid Nevzelin, İsrail’in Haaretz gazetesine, Litvinenko’nun kendisini ziyarete geldiğini ve Yukos davasıyla ilgili belgeler aldığını söyledi. Nevzelin, Litvinenko’nun Yukos ile ilgili çalışması yüzünden öldürülmüş olabileceğini öne sürdü. Yukos yetkilileri ve hissedarları, cinayet planlamak, yolsuzluk ve vergi kaçırmakla suçlanıyor.

Yoksa intihar mı

Olay artık anlaşıldığı için rağbet gösterilmeyen ancak ilk patlak verdiği anda ortaya atılan bu teoriye göre, Litvinenko, Putin’i zor durumda bırakmak için intihar etti. Ancak uzmanlar, öyle bile olsa, Litvinenko’nun kendisini öldürecek dozda bir zehir almayacağını belirtiyorlar.

’Görevim oligark yetiştirip katil kiralamaktı’

ÖLDÜRÜLEN Rus ajan Aleksander Litvinenko, ölmeden önce verdiği son röportajda, görevinin komünizm sonrası Rusya’da "oligark" ismi takılan zengin işadamları yetiştirip onların rakiplerini ve Kremlin’i tehdit eden köstebekleri öldürecek katiller kiralamak olduğunu söyledi. Daily Telegraph Gazetesi, iki İngiliz akademisyenin geçen ilkbaharda yaptığı röportajda Livinenko’nun, "Hükümetin bir sorunu olurdu, biz de çözerdik" dediğini yazdı. Livinenko, üst düzey bir ajan olarak, ekonomik bir patlamanın önünü açmak ve muhalefetin önünü kesmek için görevlendirildiğini anlattı, öldürttükleri muhalif isimlerden örnekler verdi.

’Cobra’ toplandı

İNGİLTERE İçişleri Bakanı John Reid’in başkanlığında Acil İşler Komitesi "Cobra" çerçevesinde istihbarat örgütü başkanları bir araya gelerek, ajan suikastini ele alırken, İngiliz polisi de, cinayetle ilgili yürüttüğü soruşturma çerçevesinde, özel güvenlik kameralarının kayıtlarını incelemeye başladı. Polis, özellikle, Aleksander Litvinenko’nun hastalandığı 1 Kasım tarihine yakın günlerde kimlerle görüştüğünü tespit etmeye çalışıyor.

Rusya’dan, olayın aydınlatılması için yardım isteyen İngiliz polisi, Litvinenko’nun kanında, evinde, yemek yediği Japon restoranında ve bir otelde izlerine rastlanan radyoaktif polonyum maddesinin başka insanlar için tehlike oluşturmadığını bildirdi.

Polis, ipucu verebileceklerin araması için özel bir telefon hattı da açtı. Litvinenko’nun cesedine henüz otopsi yapılmadı. Radyoaktivite tehlikesi nedeniyle otopsinin geciktiği belirtiliyor.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


PAPA TÜRKİYE'DE NE DİYECEK?

BAKAN KOLTUĞUNDA BİR AJAN

KAİNAT'IN BAŞLANGICINI GÖREN TELESKOP
»  GİZLİ SERVİS USULÜ CİNAYET
»  ABD'Lİ ALBAY'DAN ŞOK İTİRAFLAR
»  ERMENİLER ALMANYA'DAN SOYKIRIM TAZMİNATI İSTEDİ
»  IRAK'TA 21 KÖYLÜ KAÇIRILIP, ÖLDÜRÜLDÜ
»  AZERBAYCAN'DA MUHALİF BASIN KORDON ALTINDA
»  PAPA MERYEMANA EVİNDE MERYEMANA'NIN SIRRINI ARAYACAK
»  OTOMOBİLİN ÜZERİNE UÇAK DÜŞTÜ
»  BAŞBAKAN EHLİYETİNİ RÜŞVETLE ALDIĞINI AÇIKLADI
»  FİNANS PİRAMİT ÇÖKTÜ ALTINDA TÜRKLERDE KALDI
»  ZEHİRLENEN RUS KGB AJANI ÖLMEDEN KONUŞTU
»  BAĞDAT'IN EN KANLI GÜNÜ
»  IRAK'TA REKOR KAYIP: 3 BİN 709 ÖLÜ
»  30 TORUNLU İNTİHAR EYLEMCİSİ
»  TÜRKİYE'YE GÜRCÜ DESTEĞİ
»  ALMANYA'DA TÜRK KASABA NORMAL KESİM YAPMA İZNİ VERİLDİ
»  PAKİSTAN'DA TECAVÜZ, SERİAT KANUNUNDAN ÇIKARTILIYOR
»  VATİKAN, PREZERVATİF TABUSUNU YIKIYOR
»  ÇILGIN SİHİRBAZIN SON NUMARASI
»  "KEDİ KÖPEK DOĞURDU" İDDİASININ BİLİMSEL SONUÇLARI AÇIKLANDI
»  RUHUN BEDENDEN AYRILIŞININ SIRRI ÇÖZÜLDÜ
»  FRANSA'DA KÖPEK DEHŞETİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.