Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
RUSYA: "AYRICILIK YOK.MEVZUATI BEKLEYİN"
RUSYA:  AYRICILIK YOK.MEVZUATI BEKLEYİN
 
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ülkesinin gümrüklerinde Türklere karşı bir ayrımcılık yapılmadığını söyledi. “Ticarete siyaset karışmaz” diyen Lavrov, gümrük mevzuatındaki basitleştirmenin tamamlanmasıyla sorunun çözümleneceğini kaydetti.
 
2.9.2008 - 20:30

Rusya’nın gümrüklerde başlattığı denetimler Türk mallarını taşıyan TIR’ların gümrük kapılarında yığılmasına ve ihracatının olumsuz etkilenmesine yol açtı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, ülkesinin gümrüklerindeki uygulamaların, ayrım gözetmeksizin tüm ülke malları için uygulandığına dikkat çekerek, sorunun doğmasına neden olan gümrük mevzuatının basitleştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Konuyu Babacan ile de paylaştığını ifade eden Lavrov, gümrük mevzuatındaki basitleştirmenin tamamlanmasının ardından bu sorunun çözümleneceğini söyledi.

Lavrov, birçok ülkeden yapılan et ve diğer gıda ürünleri ithalatında sorunlar yaşadıkları için denetimlerin sıkılaştırıldığını belirtti ve başta ABD olmak üzere, Polonya, Brezilya gibi ülkelerden yapılan et ithalatı büyük ölçüde durduklarına işaret etti. Lavrov, engelleme yaptıkları gıda ürünleri için “Standartlarımıza uygun değildiler” dedi.

Ticarete siyasetin karışmadığını da vurgulayan Lavrov, Türkiye ile ticareti devam ettirmek istediklerini söyledi.

Lavrov “Rusya doğalgazı kesmeyi hiç düşündü mü?” şeklindeki bir soruyu “Çılgınca bir şey bu, neden böyle bir şey düşünülsün ki? Rusya, petrol ve doğalgaz konusunda hiçbir zaman anlaşma ihlalinde bulunmadı” diye yanıtladı.

BABACAN: SORUN İŞBİRLİĞİYLE AŞILACAKTIR

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, görüşmede son dönemde ortaya çıkan Rus gümrüklerinde Türk mallarının uzun süre incelemeye tabi tutulması sorununu da ele aldıklarını belirterek, “Bu sorunun Rus tarafından beklediğimiz esneklik ve işbirliği yaklaşımı sayesinde aşılacağına inanıyoruz” dedi.

OĞAN: AÇIKLAMALARDA YENİ BİR ŞEY YOK

NTV’ye konuşan Türkiye Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TÜRKSAM) Başkanı Sinan Oğan, Lavrov’un açıklamalarında yeni bir durum ortaya çıkmadığını belirterek şunları söyledi:

“Gümrük konusunda net bir cevap alınmadı. Basitleştirme yöntemi sorunun ana kaynağını oluşturuyor. Türkiye bavul ticaretini organize bir şekilde yapıyor. Rusya’da yerel üretimi desteklemek için yeni bir program başlatıldı. İthalatın belli bir disiplin altına alınması gerekiyordu. O yüzden Türk mallarının ikamesi söz konusuydu. Rusya her ürünün gerçek satış fiyatına göre gümrük vergisi koymak istiyor. Biz de bunun kilo hesabıyla geçmesini istiyoruz. Sorunun ana kaynağı bu; Kafkasya’daki krizle bir ilgisi yok.”

‘KISA SÜREDE ÇÖZÜLMEZ’

Sorunun çok kısa sürede çözüleceğini düşünmediğini belirten Oğan, “Karşılıklı olarak gümrük idareleri oturup görüşecek. Rusya ısrarla kendi mevzilerini korumaya kararlı gibi gözüküyor” dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen dün mütekabiliyet esasına göre, Rusya’ya aynı şekilde karşılık vermek üzere bu ülke mallarına yönelik olarak gümrüklerde fiziki kontrol uygulamasına geçildiğini söylemişti. Tüzmen’in açıklamasından sonra ilerleyen saatlerde Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, fiziki kontrol uygulamasının söz konusu olmadığını; Tüzmen’in bu konudaki önerisinin kabul edilmediğini belirtmişti.

Tüzmen de bunun üzerine akşam saatlerinde yeni bir açıklama yaparak, kırmızı hat uygulamasının idari bir karar olduğunu, Bakanlar Kurulu’nda karar almaya gerek olmadığını açıklamıştı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BABAOĞLU: "ERGENEKON'UN NE OLDUĞU BELLİ DEĞİL"

TÜRK-RUS DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLARI BİR ARAYA GELDİ

SARIGÜL'DEN , GAZETECİ AŞKINA YALANLAMA
»  CHP: "RÜŞVETİ BELGESİYLE İSPATLADIK"
»  DİŞLİ'NİN SUÇU BÖYLECE TESCİLLENDİ
»  ERDOĞAN'DAN RUSYA İTİRAFI
»  PROROVAKATÖR HAKİM KARŞISINA ÇIKTI
»  EN DERİN FUHUŞ OPERASYONU
»  İŞTE AKP'Lİ ŞABAN DİŞLİ'NİN İSTİFA DİLEKÇESİ
»  GİRESUN'DA ÇATIŞMA, 1 ŞEHİT
»  "DİŞLİ YETMEZ, TOPBAŞ DA İSTİFA ETSİN"
»  "FINDIKTA HANS SEVİNDİ, HASAN ÜZÜLDÜ"
»  FLAŞ..FLAŞ..ŞABAN DİŞLİ, AKP'DEKİ GÖREVİNDEN İSTİFA ETTİ
»  AKP'DEN MİLLETVEKİLLERİNE MAÇ YASAĞI
»  TRT'DE AKRABA KADROSU İDDİASI
»  İLKER PAŞA İLE YAŞAR PAŞA ARASINDA 7 FARK
»  BAŞBUĞ'UN ÇOK ÖZEL 33 FOTOĞRAFI
»  RAHŞAN ECEVİT'İN MEZAR ZAFERİ
»  "VİP CAMİ, VİP CEMAAT OLMAZ"
»  İLK MUVAZZAF TUTUKLAMA
»  ECEVİT'İN ARŞİVİNDEKİ ÇOK GİZLİ ASKERİ SIRLAR
»  DENİZ FENERİ'NDE KELEPÇELİ İTİRAF
»  SENEYE, İSTEYEN HERKES ÜNİVERSİTE'YE
»  BAHÇELİ DE ASKERE KÜSTÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.