Görüşmelerdeki pürüzler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’e yazdığı mektup ile aşıldı. Türkiye, tanksavar ihalesini Rusya’ya vererek, 1 milyar dolarlık uzun menzilli hava savunma projesi için de bu ülkeye göz kırptı.
GÖRÜŞME KİLİTLENMİŞTİ
Akşam gazetesinin haberine göre; Kafkaslar’daki gerilimin gölgesinde gerçekleşen tanksavar füzelerinin alım görüşmeleri sırasında komünist sistemden kalan uygulamalar nedeniyle Rusya, füzelerin kullanım yerlerini görmek ve zaman zaman depoları kontrol etmek istedi. Şartların kabul edilemez bulunması üzerine, Rusya ile yapılan görüşmeler kilitlendi. Söz konusu gelişme üzerine devreye Başbakan Erdoğan girdi. Erdoğan, Putin’e bir mektup yazarak öne sürülen şartların kaldırılmasını istedi. Putin, Erdoğan’ın talebini karşılayınca sözleşme görüşmelerindeki tıkanıklık aşıldı ve alım sözleşmesi imzalandı. Sözleşme kapsamında, Rusya’dan 80 silah sistemi ile 800 füze alınacak. Rusya, ihalede favori olarak gösterilen İsrail’in Rafael Spike füzelerini eledi.
S-400’Ü İHALEDE İSTİYORUZ
Kornet füzelerinin alımının ardından, Rusya’nın S-300/400 füzeleri ile yüksek irtifa hava savunma sistemi projesine ilgi gösterebileceği belirtiliyor. Türkiye, uzun menzilli hava savunma sistemi alımı çalışmalarına 2006 yılında başladı. Bu ihalede, ABD’nin Patriot, İsrail’in Arrow ve Rusya’nın S-300 ve S-400 sistemleri için teknik çalışmalar yapıldı.
NEDEN KORNET TERCİH EDİLDİ
Kornet füzeleri, tankların kulesine karşı cepheden kullanılırken, Spike füzeleri zırhın en zayıf olduğu tepe bölümünden saldırıyor. Rusya’dan alınan lazer güdümlü 5 bin 500 metre menzilli Kornet-E füzelerini daha önce Hizbullah İsrail’e karşı kullandı. İsrail’in Merkava Mk4 tipi tanklarını vuran füzeler, Tel Aviv ile Moskova arasında ilişkilerin gerilmesine de neden oldu. İsrail, Rusya’yı, füzelerin Hizbullah’ın eline geçmesi nedeniyle protesto etti. Irak ordusunun elindeki Kornet füzeleri, Irak savaşında da ABD’nin M1 Abrams tanklarına karşı etkili oldu.