Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,6325
EURO
35,1104
IMKB
10.343,000
ALTIN
2.445,140
 
Hava Durumu ANKARA
18 / 30 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
RİCE KONUŞTU, GAZETECİLER ELLERİNİ İZLEDİ
RİCE KONUŞTU, GAZETECİLER ELLERİNİ İZLEDİ
 
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Avrupa gezisinin ilk durağı olan Berlin'de Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile biraraya gelen Rice ardından Başbakan Angela Merkel ile görüştü.
 
6.12.2005 - 17:15
Rice ile Merkel görüşme sonrası yaptıkları basın toplantısına da terörle mücadele ve CIA'in gizli uçuşları konuları damgasını vurdu. ABD Dışişleri Bakanı Rice bazı hataların yapılmış olabileceğini, bunları düzeltmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Başbakanlık binasında gerçekleşen Merkel-Rice görüşmesi sonrası bir açıklama yapan ikili ağırlıklı olarak 'terörizmle mücadelede işbirliği, transatlantik ilişkilerin geliştirilmesi, Merkel'in Ocak ayında gerçekleşmesi muhtemel ABD ziyareti, Rusya ile olan ilişkiler ve Ukrayna'daki siyasi durum, NATO, Irak, İran ve Afganistan' ile ilgili güncel konuların ele alındığını açıkladı.

Rice terörün özellikle masum sivilleri hedef aldığına dikkat çekerek bunlarla mücadelede de en etkin yolun istihbarat çalışmaları olduğunu söyledi. Beslan'da okul çocuklarının, Madrid ve Londra'da işe giden insanların terörün hedefi olduklarına işaret eden Rice Federal Almanya İstihbarat Örgütü (BND) ile de terörle mücadelede daha yakın işbirliği yapmak istediklerini açıkladı. Uluslararası alanda gerek Amerika'nın gerekse de müttefiklerinin vatandaşlarının terörist saldırılara karşı korunması için daha çok işbirliğine gerek duyulduğunu anlatan Rice ayrıca güvenlik nedeniyle CIA'in terörle mücadele yöntemleri konusunda tüm ayrıntıları açıklayamayacağını belirterek diğer ülkelerden de bu tutumu paylaşmalarını beklediğini söyledi.

Rice, ''Masum insanlara yönelik saldırıların önlenebilmesi için gizli servis bilgileri kilit öneme sahip.'' dedi. Rice Amerika'nın terörle mücadelede ülke kanunlarına uyduğunu; CIA'in de kanunlar çerçevesinde hareket ettiğini açıkladı. Washington'da hareketinden önce yaptığı açıklamasında Rice, 'ABD, şimdiye kadar hiçbir tutukluyu işkence yaparak sorgulamak için bir başka ülkeye götürmemiştir, götürmeyecektir. ABD tutukluları, işkence yapılacak bir yere götürmek için hiçbir ülkenin hava sahasını ya da havaalanını kullanmamıştır. ABD, hiç kimseyi işkence yapılacağına inandığı bir yere nakletmez.' demişti.

Rice, Lübnan kökenli bir Alman vatandaşı'nın bir terör zanlısıyla isim benzerliğinden dolayı yakalanmasından dolayı da özür dileyerek, ''Her zaman hatalar yapılabilir. Ancak hata yapılması durumunda bunun hemen düzeltileceği konusunda tüm ortaklarımıza güvence veriyorum.'' diye konuştu. Rice teröre karşı mücadelede başarılı olunması için Afganistan ve Irak'ta demokrasinin sağlanmasının gerekli olduğunu, Rusya, Belarus ve Ukrayna'da da demokrasinin geliştirilmesi için de Alman hükümeti ile sıkı işbirliği yapmak istediklerini anlattı. Rice ayrıca Merkel'in seçim başarısını kutladığını, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için yapılacak çok şeyin olduğunu da sözlerine ekledi.

Merkel ise transatlantik ilişkilerin daha da geliştirilmesi, demokrasi ve demokratik değerlerin dünya genelinde yaygınlaştırılması, Rusya ile olan ilişkiler ve Ukrayna'daki durum, NATO, Irak, İran ve Afganistan ile ilgili aktüel konuların değerlendirildiği söyledi. CIA'in Avrupa ülkelerinde terör zanlılarıyla yaptığı gizli uçuşlarla ilgili olarak, ''Dünyadaki tehditlere karşı korunabilmek için gizli servis bilgilerine ihtiyacımız var.'' diyen Merkel '21. yüzyılın tehditlerine karşı birlikte mücadele etmek durumundayız. Almanya'nın uluslararası anlaşmalara bağlıdır, bu nedenle gelecekte gizli uçuşların yapılması durumunda bunu Federal Meclis Denetleme Komisyonu'na bildireceğiz.'' dedi. Merkel, terörle mücadelede kanunlara uyulması gerektiğine vurgu yaptı. Ancak Merkel ve Rice CIA'in gizli hapishaneleri ve gizli uçuşları ile ilgili neler konuşulduğu ile ilgili kamuoyuna tatmin edici bir bilgi vermediler.

Amerikan Dışişleri Bakanı beş günlük Avrupa gezisi çerçevesinde Almanya, Romanya, Ukrayna ve Belçika'da temaslarda bulunacak. Uluslararası Af Örgütü verilerine göre 2002-2005 yılları arasında terör zanlılarını taşıyan 800 uçak Avrupa havaalanlarına iniş yaptı.

Bu arada Amerikan yayın kuruluşu ABC News, ABD'nin terör zanlılarını tuttuğu Avrupa'daki gizli CIA hapishanelerini Kasım ayında kapattığını ileri sürdü. Eski ve şimdiki CIA görevlilerine dayanarak verilen haberde, Doğu Avrupa'daki gizli hapishanelerin, basında varlıklarına ilişkin haberlerin çıkmasından hemen sonra kapandığı ve buralardaki esirlerin ''Kuzey Afrika'da bulunan bir CIA bölgesine götürüldükleri'' belirtildi.




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İRAN'DAKİ UÇAK FACİASI'NDA 119 KİŞİ ÖLDÜ

KADIN İHTİHAR BOMBACISI DEHŞET SAÇTI, 27 ÖLÜ

SADDAM, İDAM'DAN KORKMUYOR
»  PROTESTAN ALMANLARDAN AYKIRI TAKVİM!
»  İSRAİL BU GECE ÖLÜM YAĞDIRACAK
»  VATANSEVERLER RAMADİ'DE 1 ABD TANKINI HAVAYA UÇURDU...
»  RİCE,CIA İŞKENCELERİNİ ÖRTBAS ETME GEZİSİNE BAŞLADI
»  RUMSFELD IRAK YENİLGİSİNİ TÜRKİYE'NİN ÜZERİNE ATIYOR
»  SADDAM, MAHKEMEDE, İSYAN ETTİ
»  CİA UÇAKLARI, AVRUPALILARIN HAYATLARINI KURTARMIŞ!!!
»  AFRİKA'DA ŞİDDETLİ DEPREM
»  SADDAM YİNE YARGIÇ ÖNÜNDE
»  BUSH'A DESTEK YÜZDE 30'UN ALTINA DÜŞTÜ
»  BARZANİ'DEN YALAN YALANLAMA
»  SADDAM'IN YARGIÇLARINDAN BİRİSİ İSTİFA ETTİ
»  ABD'NİN PKK'YA OPERASYON YAPMA NİYETİ YOK
»  EL CEZİRE PATLAMA GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI
»  KÜRTLERİ EĞİTEN İSRAİLLİ ESKİ ASKERLER TÜRKİYE'DEN GİTMİŞ
»  VE RİCE PATLADI... ABD'NİN ÜZERİNE FAZLA GELMEYİN..."
»  FELLUCE'DE 10 AMERİKALI ASKER ÖLDÜRÜLDÜ
»  AMERİKA BİNİNCİ İNFAZI DA GERÇEKLEŞTİRDİ
»  AB DE TELEKULAĞINI DİNLEMEK İÇİN UZATIYOR
»  AMERİKAN ASKERİ SİTELERİNDE TÜRKİYE İÇİNDE KÜRDİSTAN
»  BUSH'TAN İDAM KARŞITLARINA REST...
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.