Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SAVUNMAYI İŞTE BÖYLE YAPACAKLAR
SAVUNMAYI İŞTE BÖYLE YAPACAKLAR
 
Tayyip Erdoğan, kapatma davası hakkında "demokrasi manifestosu gibi savunma yapacağız" diyor.
 
27.4.2008 - 00:15

Sızan bilgilere göre, AKP'nin Anayasa Mahkemesi’ne vereceği ön savunma hazırmış. Peki bu herkesin merakla beklediği demokrasi manifestosu gibi savunmada neler var?
Başbakan'ın da okuduğu metinde iddianame için, "Kasıtlı yazılardan cımbızlanmış, çarpıtılmış haberlerden özensizce yapılmış" deniliyor

 YARGITAY Başsavcısı'nın açtığı kapatma davası için AKP'de, dönüm haftası başlıyor. Artık söz savunmada. Bakan, yönetici 6 önemli hukukçu ismin hazırladığı savunma metninin ana stratejisi ise delilleri çürütmek.

Metinde yer alan ifadeler

"TEKZİP, dava, mahkeme kararları dikkate alınmadan, tartışma CD'lerine bakmadan, günlük bir gazetenin çarpıtılmış haberleri delil hanesine konup klasör doldurulmuş."

Kritik davada söz savunmada

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın 14 Mart’ta Anayasa Mahkemesi’ne sunduğu AKP’nin temelli kapatılması ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu 71 kişiye siyasi yasak getirilmesi istemlerinin yer aldığı iddianamenin savunması için son hafta başladı. Gözler hem AKP’ye hem Anayasa Mahkemesi’ne hem de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na odaklandı.

Anayasa Mahkemesi de, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesini 31 Mart’ta kabul etmişti. Kabul kararıyla birlikte iddianame hiç bekletilmeden AKP’ye gönderildi. Bu çerçevede AKP’nin savunmasını önümüzdeki bir hafta içinde Anayasa Mahkemesi’ne sunması gerekiyor. Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’ne verilecek savunma için ek süre talebinde bulunulmayacağını açıklamıştı.

Deliller çürütülecek

AKP’nin savunma metnini, partinin önemli isimleri olan ve hukukçu kimlikleriyle öne çıkan Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Burhan Kuzu, Ahmet İyimaya, Dengir Mir Mehmet Fırat ve Sadullah Ergin hazırladı. Bir taraftan milletvekillerinin nabzını yoklayan Erdoğan’ın diğer taraftan da bu hafta sonu ve önümüzdeki hafta başında savunmada son rötuşları yapacağı belirtiliyor. Ayrıntılı bir metin hazırlayan AKP’nin savunmanın başlığında “Genel olarak iddianamenin yaklaşım yanlışlıkları...” ifadelerine yer veriliyor.

“İddianame baştan sona okunduğunda ilk göze çarpan husus çok özensiz ve düzensiz bir şekilde kaleme alınmış olmasıdır” ifadeleri ile başlayan savunma metninde şu ifadelere yer veriliyor.

“Gerçekten yüzde 70’i Cumhuriyet Gazetesi esas alınarak, kalan bölümleri de yine değişik gazete kupürlerine dayanılarak hazırlanmıştır. Yapılan tekzipler, açılan davalar, mahkeme kararları hiç dikkate alınmadan, televizyon programlarında yapılan tartışmaların CD’lerine doğrudan bakma zahmetine katlanmadan günlük bir gazetede çoğu kez çarpıtılarak verilmiş haberlerin ve köşe yazarlarının kasıtlı yazılarını ‘makaslama’ ve ‘cımbızlama’ yöntemleriyle delil hanesine koyup, ‘klasörleri dolduran deliller’ görüntüsünü vererek iddianame kaleme alınmıştır.”

‘Hukuk ve demokrasi’ vurgusuna yer verilen savunmada, AKP’nin delilleri çürütme yolu izleyeceği belirtiliyor. Başsavcının iddialarını tek tek hukuken çürütmeye yönelik tezlere yer verildiği öğrenilen AKP’nin savunmasında, Başsavcının siyasi yasak istediği 71 kişinin dava açılmadan önceki sicillerinin ön plana çıkacağı belirtiliyor. Savunmada 71 kişinin konuşmaları nedeniyle suçlandıklarına dikkat çekilerek, bu konuşmaların hiçbirisinin suç olmadığı, bundan dolayı cezalandırılmadıkları kanıt olarak sunulacak. Bu çerçevede 71 kişinin sabıka kaydının da parti yönetimi tarafından istendiği bunların da savunma dosyasına delil olarak ekleneceği ifade ediliyor.

“Şiddet içermiyor” kozu

AKP’nin savunması uluslararası anlaşmaların yasaların da üzerinde olduğu belirtilen Anayasa’nın 90’ıncı maddesine dayandırılacağı belirtiliyor. Sadece şiddet ve terör çağrısı yapan partilerin kapatılmasını öngören Avrupa Komisyonu ilkelerinin Türkiye tarafından kabul edildiği de savundama yer alacak. İddianamede delil olarak gösterilen olayların şiddet içermediğinin altını çizecek olan AKP, ayrıca kendi dönemlerinde İmam Hatip Lisesi açılmamasını da deliller arasında sayacak.

AKP’nin savunmasını sunmasının ardından gözler yeniden Başsavcılığa odaklanacak. AKP’nin savunması Başsavcılığa gönderilecek ve Yalçınkaya savunmada yer alan bilgileri inceleyerek mütalaa hazırlıklarını tamamlayacak. Başsavcı mütalaasını, AKP’nin savunmasını aldıktan bir ay sonra Anayasa Mahkemesi’ne sunacak.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İŞTE YENİ VALİLER

CUMHURBAŞKANI GÜL, BAYKAL'I KUTLADI

ABD İLE KIRAN KIRANA HELİKOPTER PAZARLIĞI
»  BAYKAL, YENİDEN CHP GENEL BAŞKANI
»  TAKIM ELBİSESİNİ GİYDİ SONRA ŞEHİT HABERİNİ DİNLEDİ
»  BAYKAL'A RAKİP ÇIKAMADILAR.TEK ADAY BAYKAL
»  VAKİT YAZARI HÜSEYİN ÜZMEZ, TECAVÜZDEN TUTUKLANDI
»  TÜZÜK, KONGREYİ ERKEN BİTİRDİ, BAYKAL RAKİPSİZ
»  "TÜRKİYE KİLİTLENDİ, ÇÖZÜM ALTIN SENTEZ"
»  ŞEHİT BİNBAŞI'YA HAZİN TÖREN
»  CHP KURULTAYI BU PANKARTI KONUŞUYOR!
»  ŞEHİT ER SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
»  ''DARBECİLERE DOKUNMAYAN YARGI, YARGI DEĞİLDİR''
»  MUHALİFLER BAYKAL'I TOPA TUTTU
»  BAYKAL'IN KARŞINA 4 ADAY ÇIKTI
»  ŞIRNAK'TA MAYIN PATLADI: 2 ŞEHİT
»  TUNCAY ÖZKAN ADAYLARDAN ÇOK İLGİ GÖRDÜ
»  ÖĞRENCİ AFFINA BALONLU EYLEM
»  ''CHP, ÇERNOBİL GİBİ ZEHİR SIZDIRIYOR''
»  BAYKAL, RAKİPLERİNE 'GİDİN, PARTİ KURUN' DEDİ
»  ''ALTERNATİFİ OLMAYAN TEK ŞEY VAR, O DA CHP''
»  BAYKAL: ''LAİKLİK, İSLAMİYETİN YANINDA GÜZEL''
»  ''TÜRKİYE'NİN YOL AYRIMINDA OLUĞUNU ANLAMALIYIZ''
»   "TÜRKİYE'NİN BARIŞ DİPLOMASİSİ OLUMLU KATKI SAĞLAYACAK"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.