Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"TÜRKİYE'NİN BARIŞ DİPLOMASİSİ OLUMLU KATKI SAĞLAYACAK"
  TÜRKİYE NİN BARIŞ DİPLOMASİSİ OLUMLU KATKI SAĞLAYACAK
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin uyguladığı barış diplomasisinin gerek Irak’ta, gerekse Suriye-İsrail ve İsrail-Filistin arasında olumlu katkılar sağlayacağını kaydetti.
 
26.4.2008 - 12:58
Başbakan Erdoğan, Türkiye-Suriye Ekonomi Forumu Birinci Toplantısı’na katılmak üzere Suriye’ye hareketinden önce, Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye ve Suriye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın 1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, bu anlaşma uyarınca oluşturulan Türkiye-Suriye Ekonomik Forumu’nun bugün ilk toplantısını gerçekleştireceğini belirtti.
Erdoğan, Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Başbakan Naci Itri ile görüşeceğini söyledi.
Erdoğan, Türkiye ve Suriye’den iş adamlarının da katılacağı forumun ticaret, sanayi, turizm, teknoloji, enerji ve ulaştırma alanlarında iş birliği imkanlarının ele alınmasını sağlayacağını ve iki ülke iş adamları arasındaki ortak zemini güçlendireceğini kaydetti.
Forumda, Türkiye-Suriye ekonomik ilişkilerinin geleceği, sınır bölgelerinin geliştirilmesi, karşılıklı doğrudan yatırımlar ve iş konseyinin ticari ilişkilerin gelişimindeki rolünün ele alınacağını ifade eden Erdoğan, Esad ve Itri ile yapacağı görüşmelerde ise iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler ve bölgesel konuları değerlendirme fırsatı bulacağını söyledi.
Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin son dönemde çok olumlu düzeyde seyrettiğini vurgulayan Erdoğan, gerek ticari ilişkiler gerek siyasi sorunların çözümü için Suriye ile işbirliğini geliştirmek için yoğun çaba harcadıklarını belirtti. Çabaların somut sonuçlar vermesinden büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Erdoğan, ziyaretinin siyasi, ekonomik ve bölgesel sorunların çözümüne katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin yapıcı ve aktif Ortadoğu politikasını göreve geldiklerinden beri sürdürdüklerini belirtti.

-"TÜRKİYE’NİN BÖLGEDE ARABULUCU ROLÜ ÜSTLENMESİ GEREKİYOR"-

Suriye ile İsrail arasındaki ilişkilerde, iki ülkenin Türkiye’ye olan güvenlerinde artış yaşandığına dikkat çeken Erdoğan, oluşan güvenin Türkiye’nin arabulucu rolü üstlenmesini gerektirdiğini ifade etti. Erdoğan, şöyle konuştu:
“Bölgede, bütün ülkelerin yönetimleriyle olsun, bölgedeki ülkelerin bütün siyasi aktörleriyle olsun sürekli görüşmelerimiz oluyor. Bunların da faydalarını her geçen gün görüyoruz. Oluşan güven, Türkiye’nin bu noktadaki adeta bir arabulucu rolü üstlenmesini gerektiriyor. Örneğin Irak’ta Sünniler seçime girmeme durumundayken, yapılan çalışmalar neticesinde Sünniler seçime katılmış ve parlamentoda yer aldıkları gibi artık yönetimde az da olsa bir etki oluşturmuşlardır. Burada uygulayacağımız barış diplomasisi inanıyorum ki gerek Irak’ta gerek Suriye-İsrail arasında gerek İsrail-Filistin arasında inşallah beklenen neticelere olumlu katkılar sağlayacaktır."

-“SURİYE VE İSRAİL LİDERLERİ BİRARAYA GETİRİLECEK”-

Erdoğan, Türkiye’nin uyguladığı barış diplomasisi sonucunda, yıllardır bir araya gelmeyen Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde Türkiye’de bir araya geldiğini hatırlattı ve bu zirvenin ikincisini gerçekleştirmek için çalışma başlattıklarını belirtti. Suriye-İsrail sorunu için de aynı tür çalışmaların yürütüldüğünü belirten Erdoğan, "İki ülkenin liderlerini bir araya getirme gibi bir düşünceniz var mı" sorusu üzerine, yapılan çalışmaların bu yönde olduğunu, ilk olarak tarafların tayin ettiği görevlilerin bir araya getirilmesinin düşünüldüğünü, görüşmelerden olumlu sonuçlar alınması halinde liderler düzeyindeki çalışmaların başlatılacağına inandığını dile getirdi.
Başbakan Erdoğan, Suriye’yi "nükleer silah elde etmeye çabalamakla" suçlayan ABD’nin, bu tutumunun ilişkileri olumsuz etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine, ABD’nin Suriye yönetimiyle önemli düzeylerde görüşmeler yaptığını söyledi. Türkiye’nin, Suriye’ye geçmişten beri olumlu yaklaşım içinde olduğunu vurgulayan Erdoğan şunları söyledi:
"Bu ilişkilerin olması demek, sizi o ülkede bazı şeyleri söylemenizden geri atmaz veya bazı şeyleri söylemenizi yok hale getirmez. Yine onları rahatlıkla söyleyebilirsiniz. Biz de bunları gittiğimizde rahatlıkla söyleyebiliriz. Bizim Suriye ile olan ilişkilerimizde böyle bir şey gündeme gelmediği gibi olmayan bir şeyi varmış gibi gösterme gayretine girmemiz çok zordur, yanlış olur. Bu olayda hava sahamızın ihlali de söz konusu oldu. Daha sonra Suriye ve İsrail tarafıyla bu konuyu görüştük. Suriye tarafı katiyetle böyle bir şeyin olmadığını söylemiştir. İsrail de kendine göre, ‘burada böyle bir çalışma var biz bunu böyle yaptık’ demiştir."
Erdoğan, başka bir soru üzerine Hataylı çiftçilerin Asi nehrinden kaynaklanan sorunlarının da gündemlerinde olduğunu ve Şam’da bu konuyu gündeme getireceğini belirtti. (ANKA)
(AS/ZG)


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MUMCU'DAN DARBE İDDİASI

BAYKAL KURULYAY'DA KÜRSÜDE

ZAP VE HAKURK VURULDU
»  BAYKAL, KURULTAY SALONUNDA
»  KOÇ VE ORAN KURULTAY SALONU'NA GELDİ
»  CHP'NİN 32. KURULTAYI ÇALIŞMALARINA BAŞLADI
»  MÜDÜR OLDUĞU CEZAEVİ'NDE MAHKUM OLDU
»  PIRLANTA ARSA, AKP'Lİ VEKİL'E
»  DÖRT EŞ, SINIRSIZ ZİNA'YI ÖNLERMİŞ!!
»  ERTUĞRUL ÖZKÖK'ÜN KARİZMASINI BÖYLE ÇİZDİ!
»  ORHAN PAMUK'TAN ULUSALCILARA ŞOK SUÇLAMA
»  BAŞBAKAN'A BULGUR TEPKİSİ
»  FEDERASYONCU KADROYA KUCAK AÇAN MİLLİYETÇİ!
»  AKP'DE "MHP'NİN OYUNUNA GELDİK" SIZLANMASI
»  KANIT, " KAZAKTAKİ DELİK"
»  "BEN ÜSTÜNÜM ÇÜNKÜ TÜRK'ÜM"
»  BAKANLIĞIN ÇATISINDA "BAKAN ÇIPLAK" SLOGANI
»  FLAŞ..FLAŞ..CUDİ'DE ÇATIŞMA, 1 BİNBAŞI, BİR ER ŞEHİT
»  GÜL'DEN 4 PARTİ LİDERİNE YEMEK DAVETİ
»  AZİZ YILDIRIM: GALATASARAY YENER"
»  DEMİREL'İN ASIL ADI NE?
»  DIŞİŞLERİ'NDEN ERMENİSTAN'A PROTESTO
»  DAĞLICA KOMUTANINDAN BOMBA İFADE
»  CHP 32. OLAĞAN KURULTAYI YARIN TOPLANIYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.