Lancet’te yayımlanan bir araştırmaya göre, ölü bir erkekten alınan bir damar kendi hücrelerinden sıyrılarak kızın kök hücreleriyle birleştirildi.
Doktorlar kızın yaşam kalitesinde şaşırtıcı bir gelişme görüldüğünü açıkladı.
Hastanın dokusuna uyacak şekilde geliştirilen ya da tasarlanan en yeni vücut parçası bu ana kan damarı.
Bilim adamları geçen sene sentetik bir solunum borusu yaratmışlardı ve daha sonra bu boru hastanın kök hücreleriyle kaplanmıştı.
Damar nasıl üretildi?
Bağırsakları karaciğere bağlayan ana kan damarındaki tıkanıklık iç kanama gibi ciddi sağlık sorunlarına, hatta ölüme bile yol açabilir.
Böyle bir durumla karşı karşıyayken tıkanıklığı gidermek amacıyla 'by-pass' için kullanılan artifisiyel aşılar işe yaramadı.
Gothenburg Üniversitesi ve Shalgrenska Üniversite Hastanesi’ndeki doktorlar hastanın kendi hücrelerini kullanarak damar yapmaya çalıştılar.
Damarı yapabilmek için “hücresizleştirme” denilen bir işlem kullandılar.
Hücresizleştirme işlemi, donör damarının çamaşır makinesi mantığıyla çalışan bir medikal aletin yardımıyla, kişinin hücrelerinin parçalanması ve damardan ayırılmasını sağlayan enzimler ile bir tür deterjanla yıkanarak tekrarlanıyor.
Ayrışma sonucu geriye işlenebilecek bir damar kalıyor.
Daha sonra bu damar 10 yaşındaki kızın kemik iliğinden alınan kök hücrelerle birlikte yıkanıyor ve bu işlemin sonunda kızın kendi hücrelerinden oluşan bir damar oluşuyor.
Doktorlar “kök hücrelerden oluşan bu yeni damarın iyi bir kan akım hızı sağlamanın yanında, hastanın yaşam kalitesini de şaşırtıcı şekilde arttırdığını” açıkladı.
University College London profesörleri Martin Birchall ve George Hamilton’a göre, bu işlem gerçekleşemeseydi küçük kızın boynunun derin kısmından ve bacağından damarlar alınması gerekecekti.
Bu da alt organ düzensizliği riski taşıdığından hasta büyük bir travma geçirebilirdi.
Profesörler, onarıcı tıp yöntemlerinin yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayacağı takdirde, bu ilk defa gerçekleşen prosedürün bir klinik çalışmaya dönüştürülmesi gerektiğini söylediler.(bbc türkçe/James Gallagher)