Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,0973
EURO
38,0933
IMKB
9.900,000
ALTIN
2.875,160
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SENDİKALARDAN HÜKÜMETE, KRİZDEN ÇIKIŞ FORMULÜ
SENDİKALARDAN HÜKÜMETE, KRİZDEN ÇIKIŞ FORMULÜ
 
Hep Hükümetle "zam pazarlığı" yapan Sendikalar ilk defa Hükümete "Türkiye'yi krizden koruyacak formül paketi" sundular. Profesyonel askerlik dahil radikal öneriler var.
 
5.11.2008 - 02:30
Sivil toplum kuruluşları, küresel malî krizin Türkiye'de işsiz sayısını daha da artırmaması için hükümete öneriler paketi hazırladı.  Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında Türk-İş, Hak-İş ve TİSK'in de aralarında bulunduğu sendikaların ayrı ayrı sunduğu çözüm önerileri listesinde ortak beklenti 'Kriz bahane edilerek işçi çıkartılmasın' oldu. İşveren kesiminin elinin güçlendirilmesi adına beklentilerini Başbakan'a ileten sendika başkanları, daha önce karşı çıktıkları vergi indirimi, rafta bekleyen 2B yasasının çıkarılması, çiftçi borçlarının yeniden yapılandırılması, bedelli askerliğin gündeme alınması ve İşsizlik Fonu'nun aktif kullanımı talebinde bulundu.

Erdoğan, küresel krizin etkilerini değerlendirmek için işçi, işveren ve memur sendikalarını aynı masa etrafında topladı. Erdoğan'ın başkanlığında yapılan EKK toplantısında, sosyal taraflar hükümetten beklentilerini sıralarken hükümet ise alacağı tedbirleri paylaştı.

STK'LAR RAPOR SUNDU

Toplantıya katılan sivil toplum kuruluşları da hazırladıkları raporlarını sundu. Türk-İş'in sunduğu raporda krizin en az düzeyde etkili olmasının büyümenin devamına bağlı olduğu belirtildi. Kriz bahane edilerek kıdem tazminatı veya İşsizlik Fonu'nun amaç dışı kullanılmamasını istedi. Raporda, "İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işçilerin yararlanma koşulları geliştirilmeli. Bunun için Fon'a erişim imkanları kolaylaştırılmalı. Fon'dan yararlanma süresi uzatılmalı ve işsizlik ödeneği artmalıdır." ifadeleri yer aldı. Kriz fırsatçılığına izin verilmemesi istenerek işsizlik tehdidiyle ücret düşürme ya da çalışanları mağdur edecek uygulamaların önüne geçilmesi gerektiği belirtildi.

MEMURLAR "TSK YENİDEN YAPILANDIRILSIN" DEDİ

Memur-Sen ise sunduğu raporda gelir dengesizliğine dikkat çekildi. Mağdur konumunda olan dar veya sabit gelirlilerin durumunun düzeltilmesi istendi. Ayrıca TSK'nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmaların hızlandırılması gerektiği ifade edilerek, profesyonel askerlik ile bedelli askerliğin yeniden gündeme alınması istendi.

Hak-İş'in raporunda, kamu finansmanını güçlendirmek amacıyla 2B arazilerinin revize edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Döviz rezervlerinin güçlendirilmesi amacıyla TOKİ'nin yurtdışındaki vatandaşlara ilişkin projeler geliştirmesi önerildi. TİSK'in raporunda ise İşsizlik Fonu'ndan işverenin desteklenmesi öne çıkıyor. Zora giren şirketlerin işçi çıkarmalarının önüne geçmek için Fon'dan şirketlerin yararlanmasının sağlanmasını isteyen TİSK, işçi çıkarmanın kaçınılmaz olduğu şirketler açısından kıdem tazminatının İşsizlik Fonu'ndan karşılanması önerisinde bulunuyor. Raporda, sanayinin kullandığı elektrikteki vergi yükünün azaltılması ve TRT payının kaldırılması dile getiriliyor.

'Süper zenginlerden servet vergisi alınsın' talebi

Sendikalar Başbakan Erdoğan'a sundukları raporda İşsizlik Fonu'ndan yararlanma sürelerinin uzatılmasını, işsizlik maaşının artırılmasını ve Fon'un amaç dışı kullanılmamasını istedi.

Kamu finansmanı için önemli bir kaynak imkânı sunan 2B yasasının sonuçlandırılması önerildi.

Döviz rezervinin güçlendirilmesi için TOKİ'nin, yurtdışındaki vatandaşlara proje yapması talep edildi.

İşveren sendikası TİSK ise zora giren şirketlere İşsizlik Fonu'ndan yardım yapılmasını istedi.

Çiftçinin elektrik borcunun yeniden yapılandırılması ve destekleme primlerinin zamanında ödenmesi diğer bir talep.

Sanayicinin kullandığı elektrikten alınan TRT payı bir an önce kaldırılsın, ağır vergi yükü azaltılsın.

Bedelli askerlik tekrar gündeme alınsın.

DİSK, nüfusun yüzde 1'ini oluşturan 'süper varlıklı' sınıftan 'servet vergisi' alınmasını önerdi. Ücretten alınan Gelir Vergisi oranının düşürülmesi, şirketlerden, serbest meslek sahiplerinden güçlerine göre daha çok vergi istendi.

TOPLANTIYA KATILIM OLDUKÇA GENİŞTİ

Toplantıya Erdoğan'ın yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ve Hayati Yazıcı, Devlet bakanları Mehmet Şimşek, Murat Başesgioğlu, Nimet Çubukçu, Kürşad Tüzmen, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile ekonomi bürokratları katıldı. Toplantıda, sivil toplum kuruluşlarını ise Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı Sami Evren, TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuri Sorman ve KAGİDER Başkanı Gülseren Onan temsil etti.

Haber: İsa Yazar-Hasan Bozkurt/Zaman



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AYDIN DOĞAN VE EKİBİNİN GENELKURMAY ÇIKARTMASI

"HEDEF, AB ÜYELİĞİMİZİ ENGELLEMEK"

ŞİMDİ DE ELEKTRİK ÇOK KÖTÜ ÇAPRACAK
»  "O EN RAHAT HÜKÜMLÜ"
»  BAŞBAKAN'DAN 'POMPALI' CEVABI
»  KİM BU GENÇ MİT'ÇİLER AÇIKLA !
»  "TÜRKİYE'NİN EN RAHAT HÜKÜMLÜSÜ TERÖRİSTBAŞI"
»  İSTANBUL'A DENİZALTI METROSU YAPILACAK
»  BAKAN ÇUBUKÇU: "DÜŞES'E DAVA AÇACAĞIZ"
»  ERDOĞAN'DAN ÇOK TEHLİKELİ SÖZLER!
»  AKTÜTÜN'E YENİ BİR SALDIRI İHBARI ALINDI
»  REHABİLİTASYON MERKEZİ OLAYINA SORUŞTURMA
»  ERGENEKON'UN KARAKUTUSU FİRARİ ŞÜPHELİ ÇIKTI
»  4 PKK'LI ÖLDÜRÜLDÜ
»  "OY VER DOĞALGAZ ZAMMI İNSİN" İTİRAFI
»  CÜBBELİ AHMET HOCA: "KANAL 7 BİZİ YEDİ"
»  AHMET TÜRK'TEN ERDOĞAN'A "YA SEV YA TERK ET" YANITI
»  ERDOĞAN'DAN DTP'YE GÜNEYDOĞU ÖFKESİ
»  İŞTEN ÇIKARILDI, PATRONUNU BIÇAKLADI
»  AKMAN, MECLİS'E KILIÇDAROĞLU İLE HESAPLAŞMAYA GİDİYOR
»  MECLİS'TE, AKP-DTP KAVGASI
»  DÜŞES SKANDALINA SORUŞTURMA
»  DTP'NİN OTURMA EYLEMİNE SORUŞTURMA
»  HÜKÜMET, KOMANDO EĞİTİMİNİ YERİNDE İNCELEYECEK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.