Sendika bu amaçla bir süredir 'homurdananların senfonik homurtusu' sloganıyla 'Homur' isimli mizah dergisini yayımlıyor.
Sendikanın Genel Eğitim Sekreteri Celalettin Aykanat, sendikaların çeşitli yayımları bulunduğu, ancak bunların ne kadarının istenen amaca ulaştığı konusunda tereddütleri olduğunu söyledi.
Sendika olarak farklı nitelikteki diğer yayınlarının yanı sıra işçilere ulaşma ve işçilerin gündelik sıkıntılarını kamuoyuna duyurma amacıyla farklı bir yöntem denemeyi düşündüklerini anlatan Aykanat, bir mizah dergisi yayınlama kararının bu düşüncenin bir sonucu olduğunu belirtti.
'Homur'un zaman zaman çeşitli sivil toplum örgütleri ve sendikalar tarafından da kısa süreler yayımlandığını anlatan Aykanat, dergiyi yaklaşık 4 yıl yayımladıklarını ve bundan sonra da yayımlamayı sürdüreceklerini bildirdi. Derginin karikatürist Canol Karagöz ve baraberindeki bir grup tarafından hazırlandığını söyleyen Aykanat, yılda 2 kere yayınladıkları derginin büyük ilgi gördüğünü ve sayısının arttırılması yönünde istekler aldıklarını dile getirdi.
Aykanat, derginin diğer yayımlara oranla daha fazla okunduğunu, sıkıcı gelen ya da anlatılması zor olan kimi konuları mizahi bir dile daha kolay anlattıkları için işçilerden aldıkları tepkilerin daha olumlu olduğunu belirtti. Dergiyi yaklaşık 15 bin adet bastıklarını ifade eden Aykanat, 'Homur'u kullanarak işçilerimizi, üyelerimizi okumaya teşvik etmek istiyoruz. Bunun yanında diğer yayımlarımızın da aynı oranda okunmasını amaçlıyoruz. En fazla yayın organı olan sendikalardan biriyiz ve bu yayınlar ne kadar amacına ulaşırsa o oranda mutlu oluyoruz' dedi.
'Emekçinin gündeminde ne varsa dergimizde onu işliyoruz' diyen Aykanat, bu nedenle işçileri ilgilendiren her türlü konunun yanı sıra 1 Mayıs İşçi Bayramı, 1 Eylül Dünya Barış Günü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 15-16 Haziran işçi eylemlerinin olduğu özel günlere farklı bir önem verdiklerini kaydetti. Kimi zaman okurlarından ilginç tepkilerde aldıklarını anlatan Aykanat, 'Dergiyi '1 Mayıs tatil ilan edildi' diye çıkardığımızda ciddiye alanlar bile oldu. Karşılığında çok güzel telefonlar aldık. Sonra arkadaşlarımıza şaka yaptığımızı, ne yazık ki gerçeğin böyle olmadığını anlattık' diye konuştu.
-'CANI İSTEDİĞİNDE ÇIKIYOR'-
Karikatürist Canol Karagöz de Homur'un, 'işçi ve emekçilerin çıkarlarını savunan emek eksenli bir dergi' olduğu söyledi. Amaçlarının işçileri güldürürken onlara faydalı olmak olduğunu ifade eden Karagöz, işçileri ve emekçileri ilgilendiren her konuyu mizah yolu ile en geniş kitlelere anlatmaya çalıştıklarını belirtti.
Dergide ağırlıklı olarak yeşil rengi kullandıklarını anlatan Karagöz, Türk mizah tarihinde bu rengi kullanan başka bir yayın olmadığını, yeşilin kendileri ile özdeşleştiğini kaydetti.
Derginin belirlenmiş bir yayın süresi olmadığını 'canı istediği zaman çıktığını' dile getiren Karagöz, şöyle konuştu: 'Anadolu'nun ücra kasabalarında ve Avrupa'nın çeşitli kentlerinde yaşayan bir Homur mizah ve karikatür grubumuz var. 50-60 kişilik bu grupta öğretim üyeleri, sendikacılar, karikatürist arkadaşlarımız var. Çalışmalarımızda sanat ve bilimi buluşturuyoruz. Piyasa magazini yapmıyoruz. Dergimiz emekten yana tüm mizahçılara açık. Çeşitli konularda uzmanlardan bilgiler alıp bu bilgilerle ürünler veriyoruz. İşçilerin karşısına ise iş yerinde, sendika eylemlerinde, mitinglerde ya da grevlerde çıkıyoruz.'
Son sayısında 1 Eylül Dünya Barış Günü'nü konu edinen derginin, daha önceki bazı sayıları Hava-İş, Eğitim-Sen, İstanbul Tabip Odası, DİSK, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından yayımlandı.