1998 yılında Waste Management isimli şirket bilançosuna sahte bir şekilde olmayan 1.7 milyar dolarlık kârı ekledi. Skandalın ortaya çıkmasıyla birlikte şirket 457 milyon dolar ceza ödedi. Peki ya skandal nasıl ortaya çıktı.
Duruma göz yuman kişi firmanın o dönemki CEO’su Dean L. Buntrock idi. Buntrock’un görevinden ayırlmasından sonra şirkette bir şeylerin ters gittiğini farkeden yeni CEO Maurice Meyers şirket içinde gizli telefon hatları kurarak çalışanların eski patronlarını ispiyonlamalarını sağladı.
24 YIL HAPİS YEDİ
Enerji devi Enron skandalı ABD’de son yılların en büyük yolsuzluk operasyonlarından biri olarak kayıtlara geçti. Şirketin üst yöneticilerinin aldıkları rüşvetler yüzünden şirketi kötü yönetmeleri 74 milyar dolarlık bir delik ortaya çıktı.
Enron hisselerine sahip yatırımcılar bir günde hisselerinin erimesine şahit oldu. Emekliliği gelen çalışanlar ortada kaldı. Enron’un hesaplarında yapılan kalem oynatmalar soygun tarihine geçecek cinstendi. İşin esprili yanı ise 2001 yılındaki skandaldan önce 5 yıl üst üste Enron Forbes dergisi tarafından ABD’nin en yenilikçi şirketi seçilmişti. Şirketin CEO’su Jeff Skilling skandaldan sonar 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
3.8 MİLYAR DOLAR AÇIK ELE VERDİ
Telekom şirketi Worldcom da şirketin varlıkları kalem oyunları ise 11 milyar dolar yüksek gösterildi. Bunun sonucunda ise yatırımcılar 180 milyar dolar zarar etti. Şirketin CEO’su Bernie Ebbers şirketin kazançlarının bir kısmını farklı hesaplar üzerinde dağıttı. Şirket içerisinde bir departmanın 3.8 milyar dolarlık hesap açığını devlete ihbar etmesiyle skandal patladı. Şirketin CEO’su 25 yıl hapse mahkum oldu.
2008 KRİZİNİ BAŞLATTI
2008 ekonomik krizinin ateşini Lehmann Brothers’ın batmasının başlattığını pek çok akademisyen kabul ediyor. Şirket son derece yüksek notlar alan fakat aslında değeri çok da yüksek olmayan CDS kağıtlarını piyasaya dağıttı. Şirket yetkililerinden hiç birisi henüz bir cezaya çarptırılmadı. İşin garip kısmı ise krizden 1 yıl önce Fortune Dergisi Lehmann Brothers’ı en güvenli banka seçmişti.
45 YIL HAPSİ İSTENİYOR
Bir başka skandal ise AC Capital Yatırım Danışma Fonu'nda yaşandı. Fonun eski yöneticisi Mathew Martoma, içeriden bilgi sızdırmak yoluyla borsada haksız kazanç elde etmekle suçlandı. Martoma'nın 45 yıla kadar hapsi isteniyor.
ABD'de bir süredir devam etmekte olan ve milyarder Steven Cohen'in sahibi olduğu SAC Capital Yatırım Danışma Fonu'nun eski portföy yöneticisi Mathew Martoma, New York Mahkemesi jürisi tarafından borsada içeriden bilgi sızdırmak yoluyla manipülasyon yapmaktan suçlu bulundu.
New York'daki Manhattan federal jürisi, 39 yaşındaki eski yöneticinin üç ayrı yolsuzluk sonucu SAC Capital'e toplam 275 milyon dolar haksız kazanç sağladığına hükmetti. Bu tutar ABD'de bugüne kadarki en büyük içeriden bilgi sızdırma yolsuzluğuna işaret ediyor.