NECATİ DOĞRU
Ülkemiz sıkıntılı, sancılı, acıtıcı, çaresizce çırpınacağımız günlere gebe... Petrolün varilinin 135 dolara ulaşması, “ülkemizi iki yanlı pis kıskacın içine” itti.
Cari açık büyüktü.
Daha da büyüyor.
Cari açığı kapatmak için elimiz mahkûm bulmak zorunda olduğumuz dış borç yüksekti. Daha da yükseliyor.
Faizler korkunçtu.
Beter oluyor.
Büyük sermaye sahibi küresel finans kurtlarının büyük sömürüsü altına girdik. Bu nedenle ülkemizi yönetenler; Meclis Başkanı’na, Cumhurbaşkanı’na, Başbakan’a, bakanlara her biri 1 trilyon liraya “zırhlı lüks makam otomobilleri” almak dahil, harcanan her kuruşun hesabını yapmak, harcamaya dayalı atılan her adımın nedenini, niçinini halka açıklamak zorunda.
Bir uçak projesi var.
Savaş uçağı.
F-16’ların bir üst modeli F-35 savaş uçaklarının alımına Türkiye de talip oldu. Mutlaka Genelkurmay’dan görüş alındı, bilgi alındı ve ülkemizin gelecekte ordusuna bu yeni tip F-35 savaş uçaklarının da katılmasına karar verildi.
Olabilir.
Ordu seçimini yapmış.
Bakan uygun görmüş.
İktidar anlaşmayı yapmış. Türkiye; ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç ve Danimarka’nın katılımıyla üretilecek olan F-35 savaş uçağı projesinin ortağı olmuş.
Ülkemize maliyeti:
11 milyar dolar.
Büyük para.
Olabilir.
Ülkenin esenliği, geleceği, istikrarı için gerekliyse bu millet bu bedeli öder.
Ödemeli.
Fakat 11 milyar doları neye ödediğini halk da bilmeli.
Bu yüzden “F-35 savaş uçağı alımı projesi Meclis’e” de geldi ve üzerinde konuşuldu.
Gündem yüklü.
Gazetelere yansımadı.
TV’de haber olmadı.
Bu proje üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, “açıklanması halk için iyi olacak sorularla” yüklü bir konuşma yaptı.
Onur Öymen; “Bu, dünyanın en iyi uçağı deniyor. Fakat projede Almanya yok, Fransa yok, bizim 3 komşumuz Yunanistan, Bulgaristan, Romanya yok.
Niçin yok?
En iyi savaş uçağına bu ülkeler niçin sahip olmak istemedi?” diye soruyor.
İkinci soru:
“Bizim 11 milyar dolar yatırarak yapımına ortak olacağımız F-35 savaş uçaklarının yazılım kodlarını ABD bize vermiyor, vermeyecek. Vermeyice bu uçaklara biz milli yazılım monte edemiyoruz ve başta füzeler olmak üzere radar güdümlü füzelere karşı savunmasız kalıyoruz. ABD’nin düşman saymadığı bir füze kolayca gelip bizi vurabiliyor. Türkiye’nin son aldığı 30 adet F-16 uçağında da milli yazılım yoktur.
Acaba niçin yok..
Üçüncü soru:
“İngiltere sırf yazılım konusunda istediğini alamadığı için 2006 yılının aralık ayında bu projeden çekilmeye karar verdi. İngiltere Savunma Bakanı Drayson, bu konuda İngiltere’nin hassasiyetini İngiliz kamuyouna açıkladı. Sonra şu oldu. Bizzat Başkan Bush ile o zamanki İngiltere Başbakanı Tony Blair buluştu, konuştu. Ve İngiltere’nin bütün yazılımlara sahip olması konusunda anlaşmaya vardılar, İngiltere’nin devam etmesi bu şekilde oldu. Biz neden yazılıma sahip olmak konusunda ısrarcı olmuyoruz?”
Bu proje önemli.
Bir F-35 uçağında tam 15 milyon kodlu bağlantı var. Bu kadar hassas uçağı; 11 milyar dolar bağlayıp milli çıkar ve hedeflerimizin gerektirdiği doğrultuda kullanamayacağız.
Bakan cevap verse.
Halk aydınlansa.
Çok demokratik olur.
Olmaz mı?