Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2555
EURO
37,5486
IMKB
9.132,000
ALTIN
2.872,220
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
GÜL'ÜN AKLINDAN NELER GEÇİYOR?
GÜL ÜN AKLINDAN NELER GEÇİYOR?
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, türban düzenlemesi konusunde kendisinin gerekli uyarıları yaptığını, ancak hükümetin dinlemediğini söyledi. Gül, YÖK başkanını da hata buldu.
 
26.5.2008 - 08:43

İsmail Küçükkaya/Akşam

Deneyimli meslektaşımız, Hürriyet’in Ankara Temsilcisi Enis Berberoğlu cumartesi günkü, “taraftan hakem olur mu?” başlıklı yazısında Cumhurbaşkanı Gül’ün inisiyatif alması önerilerine, şöyle bir soruyla itiraz etti:

“Cumhurbaşkanı son yılların en ciddi sistem krizinde nasıl olup da tarafsız arabulucu sayılacak?”

Hayli dikkat çeken yazıda, “Bugün yargıyı siyasallaşma eğilimine girmekle suçlayan iktidar sözcüleri ve yandaş medyası... Çankaya’ya uzlaşmaya gerek duymadan bir parti büyüğünü yollamanın günahını tamamen unutmuşa benzerler” dedikten sonra, “Meclis ve Çankaya’yı sadece oylama/onaylama mercii haline getiren hükümet yargıyı da ehlileştirme peşindedir” tespitini yaptı. Berberoğlu yazısını “son bir soru: Türbanla ilgili Anayasa değişikliği Çankaya’dan geri dönseydi, AKP’ye kapatma davası açılır mıydı?” diye bitirdi.

Kapatma davasından sonra siyasi kulislerde, “Gül, Köşk’e çıkmasaydı bütün bunlar yaşanmazdı” diyenler olduğu gibi “Hükümet türban düzenlemesini gerçekleştirmeseydi kapatma davası açılmazdı” görüşünü savunanlar da var. Şimdi burada Berberoğlu bir adım ileriye giderek “Gül, türban düzenlemesini veto etseydi” diyor.

Peki bu eleştirilere Çankaya Köşkü nasıl bakıyor? Kendisine de kesilmek istenen faturaya Gül’ün hiç itirazı yok mu? Cumhurbaşkanı Gül tartışmaların odağında da olsa, temsil ettiği makamın ağırlığı ve tarafsızlığı gereği, kamuoyunun karşısına çıkıp bu eleştirileri yanıtlama lüksüne sahip değil. Ancak Çankaya’dan sızan bilgiler, Gül’ün yakın çevresiyle paylaştığı çok önemli görüşleri, bu satırlara taşıdı.

Bakınız, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, türban düzenlemesiyle ilgili ne düşünüyor?

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 10’uncu ve 42’nci maddelerinde yapılan değişiklikleri onaylarken son derece önemli bulduğum bir gerekçe yayımlamıştık. Aslında değişiklikleri onaylamadan önce Meclis’te grubu bulunan partiler arasında bir mutabakat arayışına girişilmiş, konunun Anayasa’da değişiklik yapmadan çözümlenme imkânları araştırılmıştı. Fakat sonuç alınamamıştı. Konunun her yönüyle değerlendirilmesi ve ayrıntılı incelemenin tamamlanması için onaydan önce, uzunca bir süre beklemeyi uygun gördüm. Düzenlemeyi ancak onuncu günde imzaladım.

Onay gerekçesinde ise bazı vatandaşlarımızın endişelerinin de anlayışla karşılanmasında ve bu endişeleri giderecek düzenlemelerin hayata geçirilmesinde zorunluluk bulunduğunu vurguladım.”

YÖK Başkanı’nın acelesi...

Cumhurbaşkanı Gül’ün durumunu, pozisyonunu ve düşüncelerini anlamak için Çankaya Köşkü’nün nabzını tutmaya devam edelim.

Gül, kendisini hedef alan eleştirilere karşı sağlam bir argümanı daha öne sürüyor. İşte Gül’ün en yakın kurmaylarıyla paylaştığı çok özel cümleler;

“Anayasa değişiklikleriyle ilgili düzenlemeyi hukukun genel ilkelerine, Cumhuriyet’in temel niteliklerine ve Anayasa değişikliğine ilişkin şekil kurallarına aykırı bulmadığım için onaylamıştım. Bu noktada bize göre sorun yok. Ancak kaygıların giderilmesine yönelik düzenlemeler konusundaki uyarım hiç yokmuş gibi muamele yapılıyor. O gerekçe tarihi nitelikteydi. YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan da üniversitelere gönderdiği ‘ivedi’ bir yazıyla ‘başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasına ilişkin değişikliklerin uygulanması için başkaca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç yoktur’ dedi. Bu tutum, gerekçedeki uyarımla uyumlu olmamıştır.”

Yapılan tartışmalar ışığında, sorular dizisine bir halka daha ekleyelim: “Eğer Köşk’ün uyarıları dikkate alınsaydı ve kaygıları giderecek düzenlemeler gerçekleştirilseydi, kapatma davası yine de gelir miydi?” Kronolojiyi de kısaca hatırlayalım. Cumhurbaşkanı Gül, türban düzenlemesini 22 Şubat’ta imzaladı. YÖK Başkanı, hemen iki gün sonra 24 Şubat’ta rektörlüklere bir yazı göndererek, “türbanlı öğrencileri derslere alın” dedi. Kapatma davası ise 14 Mart’ta açıldı.

Kapatma davasına giden sürecin asıl sebebinin ne olduğu tam bir muamma. O yüzden, tek bir sebep arayıp tek bir suçlu ilan etmek ne kadar doğru olur, tartışmalı. “Gül Köşk’e çıkmasaydı”, “Hükümet türban düzenlemesi yapmasaydı”, “Gül bu düzenlemeyi veto etseydi” ya da “Gül’ün gerekçedeki uyarıları dikkate alınsaydı” tarih farklı mı yazılırdı. Ne dersiniz?

İsmail Küçükkaya/AKŞAM



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


EVİNDE TVOLMAYAN TEK SİYASİ LİDER

SİGORTACILARA GÖRE TUZLA RİSKLİ

ÜNİVERSİTE DOĞAL GAZ BULDU ABD'Lİ ŞİRKET KAPATTIRDI
»  SABAH GAZETESİ YAZARI BAYANI YATAĞA ATAN KİM?
»  GÖKÇEADA AÇIĞINDA DOĞAL GAZ BULUNDU
»  DSP LİDERİ SEZER'DEN ERDOĞAN'A AĞIR SÖZLER
»  BAŞBAKAN İSTERSE ÖDENEKTE ÇIKAR İSKELEDE YAPILIR
»  ŞENER'DEN BİR SÜRPRİZ DAHA
»  9 MİLYON DOLARI GÖTÜRDÜLER ZAMAN AŞIMINDAN YIRTTILAR
»  ERBAKAN, EV HAPSİNE BAŞLAMAK İÇİN ALTINOLUK'A GİTTİ
»  SEZER'DEN "RAM" TEPKİSİ
»  ERDOĞAN YARGIYA ESTİ GÜRLEDİ
»  TRENLER RÖNTGENLENECEK
»  ERDOĞAN, LÜBNAN'A GİTTİ
»  CHP: "VERGİ BORCU OLAN HİÇ BİR ARACIMIZ YOK"
»  SAKSAĞAN'IN KUYRUĞU PARMAK HESABINA GELİR Mİ?
»  İŞ BULUNMAYAN TÜRKİYE'DE MİLYARDER OLMAK KOLAY
»  GÜLER:UZANLAR ADANA'YI İNEK GİBİ SAĞMIŞ
»  İSPİR'DE DEV KELEBEKLER
»  ÖNDER SAV 7 GÜNDÜR KAYIP
»  PETROLE ALTERNATİF YAKIT HİDROJEN GELİYOR
»  ERDOĞAN'DAN YARGIYA İHANET UYARISI
»  TEHLİKE'NİN FARKINDAYSANIZ ADRESİN ADI
»  DEPREM GELİYOR ONLAR YOLLARA LALE EKMEKLE MEŞGUL
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.