Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1995
EURO
37,9519
IMKB
9.559,000
ALTIN
2.912,390
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SORGUDA ÖZEL HAYATI DİDİK DİDİK EDİLMİŞ
SORGUDA ÖZEL HAYATI DİDİK DİDİK EDİLMİŞ
 
‘Ergenekon’ operasyonu kapsamında gözaltına alınıp bırakılan Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk’un sorgulamasında, telefon dinleme kayıtlarında bulunan, ancak soruşturmayla ilgisi olmayan ve özel hayatın mahremiyetine giren bölümlerin ayıklanmadığı öğrenildi
 
6.4.2008 - 18:30
Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk, “Ergenekon” soruşturması kapsamında gözaltına alınıp sorgulanmış, savcılıkta serbest bırakılmıştı.

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra Savcılık tarafından serbest bırakılan Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk’a, emniyetteki sorgusunda söz konusu örgüte yönelik iddiaların yanı sıra arkadaşlarıyla yaptığı sohbetler, günlük iş akışına yönelik gazete yöneticileriyle yaptığı telefon konuşmalarının içeriği ve akşam yemeği gibi katıldığı bazı sosyal faaliyetlerin de sorulduğu ortaya çıktı.

Selçuk’un telefon dinlemesine takılan ve kendisine atfedilen suçlarla hiç ilgisi olmayan ve doğrudan özel hayatına giren bölümlerin sorgulamaya giren deşifre metinlerde ayıklanmaması da dikkat çeken bir başka uygulama oldu.

Bu çerçevede Selçuk’un izlediği TV programına ilişkin yorumları, kendisinin ve bu arada konuştuğu muhataplarının soruşturmayla ilgisi olmayan üçüncü kişilere ilişkin şahsi değerlendirmeleri de sorgu metninde yer aldı. Yine ayıklama yapılmadığı için konuştuğu kişinin kendisine “Fashion TV’de Rio karnavalını veriyor abi” dediği ve Selçuk’un karnavala ilişkin görüşleri de sorgulamada yer aldı.

Gazetenin yönetimi
Sorgulamada Selçuk’un önüne konan metinler arasında en geniş yeri gazetenin Genel yayın yönetmeni İbrahim Yıldız ile her gün yaptığı olağan gündem değerlendirmeleri oluşturuyor. Bu bölümlerde Yıldız, Selçuk’a günlük gelişmeler hakkında bilgi veriyor, basında çıkan köşe yazılarını anlatıyor, kendisinin görüşlerini soruyor.

Etiler’deki evinden sabaha karşı 04.30 sıralarında gözaltına alınan İlhan Selçuk’un İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde yapılan sorgusu 70 sayfada toplandı. Sorgunun başlangıcında Selçuk’a, “Ümraniye’de ele geçirilen el bombaları ile alakalı olarak yapılan çalışmalarda elde edilen deliller doğrultusunda; 3713 Sayılı Kanun’un 1. maddesinde tarifi bulunan ‘devleti ele geçirmek’ ve ‘kamu düzenini zafiyete uğratmak’ amacıyla örgütlenen ‘Ergenekon’ adlı terör örgütü kapsamında gözaltına altına alındığı” bilgisi verildi.

Soruşturma kapsamında yapılan aramalarda ele geçirilen “Lobi” ve “Ergenekon” adlı dosyalar hakkında bilgisi sorulan Selçuk, belgelere ilişkin bilgisinin olmadığını söyledi. Sorguda Selçuk’a başyazarlığını yaptığı Cumhuriyet gazetesinin şu anki hissedarları ve gazete yöneticilerinin kimler olduğu da soruldu.

Kapatma davası
Sorgulamada en çok üstünde durulan konulardan birini Selçuk’un Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın kapatma davası açacağı yolundaki tahmin ve beklentileri oluşturdu. Bir telefon konuşması sırasında yazarın sarf ettiği “Yalnız iki tane şey var eğer kapatma davası açılırsa”, “Bir de üstüne ekonomik kriz gelirse Türkiye biraz karışırsa belki bir umutlar doğabilir”, “Çünkü normal yollardan bunları mümkün değil yani” şeklindeki sözler de soruldu.
Selçuk, “Ülkemizin karışması ve ekonomik kriz çıkmasının kimin için, nasıl bir umut olacağını beklemektesiniz? Kapatma davası derken neyi kastediyorsunuz?” şeklindeki soruya şöyle cevap verdi:

‘Sata sata yiyoruz’
“Belirttiğim gibi Atatürk Cumhuriyeti tehlike altındadır. İki tane kırmızı çizgimiz vardır. Bir bölünmezlik, birisi laikliktir. Bunları çiğnetmemeyi biz Atatürkçüler kendimize görev biliyoruz. Görüşmedik ekonomik kriz beklentimi de izah etmek istiyorum. Türkiye’de her ne kadar ekonomi iyi idare ediliyor gibi görünse de esasında yüksek faiz, borçlanma ve dışa bağımlılık devam etmektedir.

Yine ülkenin limanları, yolları, köprüleri, bankaları yani her şeyi satılmaktadır. Yani sata sata yiyoruz. Halkımızın bu ekonominin iyiye gittiği yönünde hayalinden uyanması için bir ekonomik bunalıma ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Türkiye biraz daha karışırsa derken de neyi kastettiğimi izah edeyim. Türkiye zaten halihazırda çok karışık bir durumdadır. Ama halkın yeterli tepkiyi verdiğini düşünmüyorum.
Türkiye biraz daha karışırsa derken halkın hükümete yeterli tepkiyi vermesini kastediyorum. Yani burada da yine hukukdışı bir karışıklıktan bahsetmiyorum. Tekrar edeyim, hukukdışı karışıklık hiçbir zaman olumlu sonuç vermez.”


Hükümet haberleşme güvencesi vermişti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir önceki hükümet döneminde özel hayat ve özel haberleşme konusunda güvence vermişti. Erdoğan’ın 19 Mart 2003’te Meclis’te okuduğu 59. hükümetin programında bu konu şöyle yer almıştı: “Özgür, bağımsız, çoksesli bir yazılı ve görsel basın, demokratik rejimin önemli güvencelerinden biridir. Yazılı ve görsel basın sektöründe tekelleşme ve kartelleşmenin önlenmesi için ilgili mevzuat yeniden düzenlenecektir. Medyanın, toplumun ihtiyaçlarını ön planda tutan yayınlar yapması özendirilecektir. Özel hayatın ve özel haberleşmenin güvenliğiyle ilgili her türlü teknik ve yasal önlemler alınacaktır.”


İlginç sorular
İlhan Selçuk’un sorgusunda yöneltilen sorulardan bazıları şöyle:

- Cumhuriyet gazetesinin şu anki hissedarlarını ve gazete yöneticilerinin kimler olduğunu açıklayınız.

- Gazetenin satılması veya herhangi bir medya kuruluşuyla birleştirilmesi konusunda herhangi bir teklif gelip gelmediğini açıklayınız...

- Gürbüz Çaban, Şevket Sabancı ve Mete Akyol isimli şahısları tanıyor musunuz? Şahıslarla husumetiniz ya da yakınlığınız var mıdır?

- Koç ailesiyle nasıl bir ilişkiniz vardır? Bu aileden kimlerle görüşürsünüz? Hangi sıklıkla görüşürsünüz?

- (İbrahim Yıldız (genel yayın yönetmeni) ile yaptığı telefon görüşmesine atfen) Görüşmede bahsettiğiniz Mustafa Balbay’ın (Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi) Amerikan Büyükelçisi’yle yaptığı yemekli toplantının konusu neydi, Balbay size ne anlattı? Toplantıda hangi konular konuşulmuş? Görüşmenin içeriğiyle ilgili ayrıntılı ifadenizi anlatınız?

- Görüşmede bahsettiğiniz Amerika muhabiriniz Elçin Poyrazlar isimli şahsın Dick Cheney ile yapacağı görüşme neyle ilgiydi? Neden Elçin Poyrazlar’ın Başbakan Erdoğan’a rakip bir aday konusunu Cheney ile görüşmesini istiyorsunuz? İfadenizi veriniz. (Muhabirin Cheney değil, ofisinden bir kişiyle görüştüğü ortaya çıkıyor)

- (Bülent Tanla (eski CHP Milletvekili) ile yaptığı görüşmeye atfen) Aydın Doğan ile ilgili yapılan değerlendirmeniz hakkındaki ifadenizi veriniz.

- (İşadamı Murtaza Çelikel ile telefon görüşmesine atfen) Görüşmeyi yaptığınız Murtaza Çelikel kimdir?

- Sizi yemeğe davet eden Aysel Hanım (Çelikel’in eşi, hukuk fakültesi dekanı) kimdir?

- Yemeğe katılacak olan Osman Berkmen, Mehmet Emin Karamehmet ve Sanayi Odası Başkanı (Tanıl Küçük) ile aranızda nasıl bir ilişki vardır? Yemeğe katıldınız mı? Yemekte hangi konular konuşuldu. Açıklayınız.

- Görüşmedeki Gürbüz isimli şahıs kimdir? Bu şahıs İsmail Hakkı Karadayı ile nasıl bir toplantıya nerede katılmıştır? AKP’nin kapatılması halinde askerin neden hakem olacağını düşünmektesiniz?


Hukukçu görüşü
“Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu’nda, kanunun ilgili maddelerinde telefon dinlemeleri delil toplamada son çare olarak öngörülmektedir. Ve bu durumda nasıl dinleneceği, hangi suçların dinleme kapsamında olduğu net bir şekilde yasada belirtilmektedir. Ayrıca dinleme süreleri ve şekilleri de açıkça yer almaktadır. Sorgulamada suç ile ilgili bölümlerin ayrılması gerekir. Ayrıca spekülasyona, sansasyona yol açacak suçla ilgili olmayan bölümlerin ayıklanması şarttır. Örneğin, bir cinayet davasında koca dinleniyorsa, eşine aldattığına ilişkin bir konuşma dinlemeye takıldıysa bu görüşmenin ayıklanması gereklidir. Suçla bağlantısı olacağı düşünülüyor ise, savcıya bu konuda ayrıca bilgi verilmesi doğrudur. İlhan Selçuk sorgusunda ise, kendisinin üçüncü şahıslar hakkındaki ifadeleri, daha sonrasında haber yapılıp sansasyonel hale getirilebilir. Oysa bu görüşmelerin iddianameye girip, girmeyeceği bile meçhuldür.”


CMK 135 ne diyor?
Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) 135. maddede, polisin dinleme koşulları ve hangi suçlar dolayısıyla dinleme yapılabileceği net bir şekilde tarif ediliyor. Buna göre:

- Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturmada, suç işlendiğine ilişkin kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve başka suretle delil elde edilmesi imkânının bulunmaması durumunda, hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının kararıyla şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişimi tespit edilebilir, dinlenebilir, kayda alınabilir ve sinyal bilgileri değerlendirilebilir. Cumhuriyet savcısı kararını derhal hâkimin onayına sunar ve hâkim, kararını en geç 24 saat içinde verir. Sürenin dolması veya hakim tarafından aksine karar verilmesi halinde tedbir Cumhuriyet savcısı tarafından derhal kaldırılır.

- Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki iletişimi kayda alınamaz. Kayda alma gerçekleştikten sonra bu durumun anlaşılması halinde, alınan kayıtlar derhal yok edilir.

- Bu madde hükümlerine göre alınan karar ve yapılan işlemler, tedbir süresince gizli tutulur.

- Ayrıca, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, kasten öldürme, işkence, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, parada sahtecilik, suç işlemek amacıyla örgüt kurma gibi maddede belirtilen suçlar dışında hiç kimse, bir başkasının telekomünikasyon yoluyla iletişimini dinleyemez ve kayda alamaz.

‘Suça konu olmayan dinleme’nin derhal imha edilmesi gerekir
Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda Öngörülen Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi, Gizli Soruşturmacı Ve Teknik Araçlarla İzleme Tedbirlerinin Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te suça konu olmayan dinlemelerin nasıl imha edileceği 7. maddenin 4. bendinde belirtiliyor.

Tedbirin kapsamı başlığı altındaki bölümün 7. maddesinin 4. bendinde şöyle deniliyor:
“Şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle arasındaki iletişimi kayda alınamaz. Kayda alma gerçekleştikten sonra bu durumun anlaşılması halinde, alınan kayıtlar cumhuriyet savcısının huzurunda derhal imha edilir ve bu husus bir tutanağa bağlanır.

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 135’inci maddesinde belirtilen yasal şartlar varsa, suç işleme şüphesi altındaki tanıklıktan çekinme hakkı olan şahıslar hakkında da hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısının kararıyla bu tedbire başvurulabilir.”


MİLLİYET


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TEHDİTÇİ FETULLAH GÜLEN'İN AMCAOĞLU ÇIKTI

TÜRKİYE PARA KARŞILIĞI İŞGAL EDİLİYOR..!

ABD DIŞ
»  CHP'Lİ KOÇ; "KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK"
»  MECLİS'TE SOSYAL GÜVENLİK MARATONUNA DEVAM
»  "ERGENEKON, ABHAZ VEÇERKEZ AĞIRLIKLI"
»  SAHTE ÇAYLAR, ALİBEY'DEN!
»  MAHALLEBASKISINA 'AB' AYARI
»  AKP İÇİN KRİTİK HAFTA
»  AMPULDEKİ SIR VE BİZİ KİMLER YÖNETİYOR?
»  MİLLİ EĞİTİM'DE KRİPTO ERMENİ KİM?
»  SAĞLIK BAKANI AKDAĞ'A ZULÜM CEZASI
»  SANAYİ BAKANI ÇAĞLAYAN, KİMLERE 'ÇAPULCU' DEDİ
»  "VER PARAYI KATLET ORMANLARI" YASASI
»  BAŞBAKAN, İŞ VE AŞ VAAD EDEMİYOR AMA ÇOCUK YAPIN DİYOR
»  STAJYER SÜRÜCÜ UYGULAMASI GELİYOR
»  YARSAV'DAN LAİKLİK UYARISI
»  BÜYÜKANIT'IN İSTİFASINI İSTEYEN ORGENERAL!
»  BAKAN,"OĞLUMA BOL KAZANÇ VER YARABBİ"
»  TUNCAY ÖZKAN'IN ANNESİ'NE İLGİNÇ TEKLİF
»  ÇEVİK KUVVET POLİSİ , SİLAHLA VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ
»  DEMİREL'DEN ERDOĞAN'A 'ÜÇ ÇOCUK' YANITI
»  ÇÖP KAMYONU UÇAĞA ÇARPTI
»  PKK'DAN SİİRT'TE HAİN SALDIRI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.