Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SORUŞTURMAYI SAVCI YAPAMIYOR
SORUŞTURMAYI SAVCI YAPAMIYOR
 
Uluslararası yargı sempozyumunda anlamlı mesajlar: Yürütmenin etkisi altındaki kolluğun öne çıktığı soruşturmalar acaba yürütmenin isteklerinden ne derece uzak yapılmaktadır
 
6.7.2008 - 15:05

YARGIÇLAR ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, yargı süreci devam eden AKP’nin kapatılması davası ve Ergenekon soruşturmasını işaret ederek, “Siyasi organların yargıyı etkileme yönündeki beyanları evrensel ilkelerle bağdaşmamaktadır. Bu, iç organlar yönünden de yabancı ülke ve uluslararası kuruluşlar yönünden de böyledir” dedi.

Dünya Yargıçlar Birliği (IAJ) ile Demokrasi ve Özgürlük İçin Avrupa Yargıçları Birliği (MEDEL) tarafından, Ankara Hakimevi’nde düzenlenen “Kuvvetler Ayrılığı ve Yargıda Örgütlenme Özgürlüğü” konulu sempozyum açılışında konuşma yapan Eminağaoğlu, şu mesajları verdi:

  • MEDYA İLE SALDIRILIYOR: Bugün yargı ve yargı organlarına medya aracılığıyla saldırılarak kamuoyu yaratılmakta, siyasi tablo buna göre biçimlendirilmek istenmektedir. ‘Yargıya bırakmayalım’, ‘Yargıya güvenmiyorum’ gibi anlayışlar terk edilmelidir.

    POLİS ÖNE ÇIKIYOR: Savcılık soruşturmaları, her boyutuyla bizzat cumhuriyet savcıları tarafından yürütülememekte, çözüm için adımlar da atılmamaktadır. Yürütmenin etkisi altındaki kolluğun gerçekten öne çıktığı soruşturmaların, yürütmenin kendi içindeki bilgi akışı da gözetildiğinde, ne derece yürütme erkinin istek ve beklentilerinden uzak durularak yapıldığı soruları artış göstermiştir.

  • ‘YARGI YARGIYA BIRAKILAMAZ’ SÖYLEMİ: Soruşturmaların gizliliğine rağmen, belirli çizgideki medya kuruluşlarında soruşturmaları yönlendirme ve kamuoyu yaratma amaçlı yayınlar eklenince, ‘yargı yargıya bırakılamaz’ söyleminin uygulamaya sokulduğu tartışmalarına neden olunmuştur.

  • YARGI REFORMU KARA MİZAH: Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yargı reformu strateji taslağının, AB normlarıyla karşılaştırıldığında içeriğinin yargı reformu adına bir ‘kara mizah’ örneği olduğu ortaya çıkmıştır.

  • AJANDADA BİÇİM VERMEYİN: Her siyasi partinin bir iktidar programı ve ajandası elbette olacaktır. Ancak bu ajanda, kendi siyasi anlayışına göre yargıya yön ve biçim vermeyi asla içermemelidir. Yargıda siyasallaşmadan uzak durulmalıdır.

    Başsavcı bin pişman!

    BAROLAR Birliği Başkanı Özdemir Özok, Türkiye’nin hukuki kavramların birbirine karıştığı ve çatıştığı bir sürecin içinde bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Biçimsel sandık demokrasisiyle demokratik olunmaz. Şu anki iktidar ve öncekiler yargıyı ayağında bir pranga gibi görüyor. AKP’ye açılan kapatma davasının ardından yaşananlar Türkiye’nin hukuk devletinin ne kadar uzağında olduğunu göstermiştir. Boy boy manşetler, günlerce süren tartışmalar, neredeyse ‘Yargıtay Başsavcısını davaya açtığına açacağına bin pişman etti’ diyeceğiz. Ergenekon davası ile ilgili de gizli bir dosya olmasına rağmen neler yazılıyor neler. Bu bakış Türkiye’de yargı bağımsızlığının asla gerçekleştirilemeyeceğini gösteriyor.”




    Kamu kurumları dördüncü erk

    ESKİ Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıcı Rıza Türmen “demokrasilerde seçilmemiş kurumların öneminin arttığını, seçilmişlerinse değer kaybettiğini” söyledi. Bir ülkedeki Merkez Bankası Başkanının verdiği beyanın piyasaları etkilediğini ancak, Maliye Bakanının açıklamalarının bu denli etki yaratmadığını savunan Türmen, şunları kaydetti: “Siyasilerin inandırıcılığı giderek azalıyor. Bugün 3 değil 4 erk var. Dördüncü erk bu kamu kurumlarıdır. Bunların arasında yargı organları da bulunuyor. Bunlar demokrasiyi tehdit etmek bir yana, onu güçlendirirler. Bir yasanın Anayasa’ya uygunluğunun denetimi TBMM’ye verilirse bu durum kuvvetler ayrılığı ilkesine tamamen aykırıdır.”
    akşam


  • Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
      Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


    Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
     

    Bu haber henüz yorumlanmamış...

      Bu kategorideki diğer haberler


    BU HABER DE GERİ ZEKALILAR İÇİN

    İŞTE ÜNİVERSİTE HOCALARININ EN BÜYÜK KORKUSU

    SAĞLIK BAKANI KENE SANSÜRÜ İSTEDİ
    »  " TÜRKİYE'DE GİZİ İSLAMLAŞMA TEHLİKESİ VAR"
    »  SAVCI'NIN ELİNDEKİ GİZLİ TANIK?
    »  SAVCI "ZEKERİYA ÖZ, DERİNLERE İNDİ"
    »  ÖZOK: YAPTIKLARI YANLARINA KALMAZ
    »  MECLİS, BUHAFTA TEZKERE MESAİSİ YAPACAK
    »  ABANT PLATFORMUNDAN, 'DİYALOG' ÇIKTI
    »  TESK BAŞKANI'NIN ENFLASYON İSYANI
    »  "SİGARA YASAĞINA UYUM, YÜZDE 90'IN ÜZERİNDE"
    »  VEKİL VE SÜLALESİNE ÖZEL HASTANE KIYAĞI
    »  BEŞİKTAŞ'TA KALECİ RÜŞTÜ KAPTANLIĞI İSTEMEDİ
    »  CAN DÜNDAR,6 AYDIR YAZMADIĞI SOHBETİ YAZDI
    »  ERGENEKON ZANLISI KUDDİSİ OKKIR YAŞAMINI YİTİRDİ
    »  TETİKÇİYE, ÇİLLER ÖRGÜTÜ SORUSU
    »  BAKAN AKDAĞ, KENE ÖLÜMLERİ İÇİN SANSÜR İSTEDİ
    »  ERDOĞAN YIKILDI
    »  TARİHE GEÇEN TUTUKLAMA
    »  ŞENER: " ÜZERİME DÜŞEN HERŞEYİ YAPACAĞIM"
    »  MEDYA SUSSUN. RAHMİ KOÇ'DA...
    »  FETULLAH GÜLEN, MARKA KONDOM CEMAATİ ÇILGINA ÇEVİRDİ
    »  PAŞALARIN SORGUSUNU KESEN ZAMANLAMA HATASI
    »  MEKTUP'LA OY VERMEYE MAHALLE BASKISI İPTALİ
     
      ÇOK OKUNANLAR
      YAZARLAR

     
    EMİN VAROL
     
    GAZETEC? ACI S?YLER !

     
    Ercan Deva
     
    Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

     
    MURAT ŞAHİN
     
    Matematik Ucuzlugu

     
    Cahit Saraçoğlu
     
    100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
      ÇOK YORUMLANANLAR
      ANKET
    Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
    Recep Tayyip Erdoğan
    Kemal Kılıçdaroğlu
    Muharrem İnce
    Diğer
     Sonuçları göster   
     
     
    RSS

    Add to Google
    Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.