Srebrenitsa Katliamı’nın bugün 10. yıldönümü. Bundan 10 yıl önce, 11 Temmuz 1995’te Srebrenitsa’yı basan Bosnalı Sırp güçler, kentteki 8 bin Müslüman erkeği bir hafta içinde katletmişti.
II. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa topraklarında yaşanan en büyük vahşet olarak tarihe geçen katliam, bugün düzenlenen törenlerle bir kez daha anıldı. Çok sayıda devlet ve hükümet temsilcisinin katıldığı törenlerde, kimlikleri yeni tespit edilen 610 cenaze yeniden toprağa verildi.
Sorumlular aranıyor
Srebrenitsa’da öldürülenlerin sayısı farklı kaynaklara göre değişirken, kesin bilanço hala tam olarak bilinemiyor. Ancak şu ana kadar bölgede 42 toplu mezar bulundu ve uzmanlar 22 toplu mezarın daha bulunduğu tahmin ediyor. Boyutları gün geçtikçe büyüyen katliamın sorumluları ise hala yakalanabilmiş değil.
Lahey’de eski Yugoslavya’da işlenen savaş suçları için kurulan BM’nin Savaş Suçları Mahkemesi tarafından aranan baş sorumlular Bosnalı Sırp eski general Radovan Karadziç ve komutanı Ratko Mladiç yıllardır aranıyor. Haklarında dava açılmasına rağmen hala yakalanamamış olan Karadziç ve Mladiç’in nerede olduğu konusunda ise kesin bilgi yok.
Lahey’de yargılananlar
Ancak katliamın sorumluları sadece Mladiç ve Karadziç değil, Savaş Suçları Mahkemesi'nde katliamla ilgili olarak 19 kişi suçlanıyor. Bunlardan 6'sı yargılandı ve hakkında mahkumiyet kararı verildi.
Savaş suçlusu 10 kişi ise halen yargılanıyor. Mahkemede şu anada kadar mahkum olan en üst düzey Sırp yetkili ise Sırp ordu komutanlarından Radislav Krstic. Krstic 2004'de, ''soykırıma yardım etmek ve soykırıma katılmak'' suçlarından 35 yıl hapse mahkum olmuştu.
Sırp hükümetine uluslararası baskı
Katliamın 10. yıldönümü nedeniyle yapılan açıklamalarda ise baş sorumluların bir an önce yakalanması istendi. Lahey’deki Savaş Suçları Mahkemesi Başkanı Theodor Meron, Sırp yetkililerden Karadziç ve Mladiç’i bir an önce teslim etmesini isterken, “Gelecek ay değil, bu ay; yarın değil, bugün“ diye konuştu.
BM Genel Sekreteri Kofi Annan ise “Gerçek olmadan barış olmaz“ şeklinde bir açıklama yaparken, ABD Başkanı George Bush da Karadziç ve Mladiç’in bir an önce yakalanmasını istedi.