Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4516
EURO
34,8310
IMKB
10.046,000
ALTIN
2.424,180
 
Hava Durumu ANKARA
15 / 20 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Serbest tüketiciye EPDK koruması
Serbest tüketiciye EPDK koruması
 
2017 yılı itibariyle serbest tüketici olma limiti 2.400 kwh ve üzeri olarak belirlendi ve kapsama yaklaşık 8.4 milyon tüketici girdi.
 
15.4.2017 - 10:26

Ancak uygulamada tedarikçi şirketlerle tüketiciler arasında yapılan anlaşmalarda tüketici mağduriyetlerinin yaşandığı görüldü.

Şirketlerin, çeşitli adlar altında tüketicilerden ek bedeller aldığı aktif elektrik bedeli haricinde olan bu bedellerin tüketici tarafından da anlaşılamadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da serbest tüketicilerin elektrik enerjisi tedarikçisi firmalarla yapacakları anlaşmalar için yeni şartlar getiriyor. Düzenleme ile tüketici ile tedarikçi arasındaki anlaşmalar iki yılı geçemeyecek, elektrik bedeli açıkça yer alacak.

EK BEDEL KONMUŞ

EPDK’nın hazırladığı Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik taslağına göre ikili anlaşmada enerji bedeli kurul onaylı bedel ile zorunlu olan vergi ve fonlardan oluşan aktif enerji bedeli olacak. Buna göre aktif elektrik enerjisi bedeli kuruş/kWh üzerinden sabit bir bedel şeklinde veya bir endekse göre değişen değişken bedel olarak belirlenebilecek. Tüketiciler ikili anlaşma yapmaya ikna edilirken zaten aktif enerji bedeli üzerinden yapılıyor. Ancak EPDK’nın tespitlerine göre uygulamada tüketiciler bu şekilde sözleşme yapmaya ikna edilirken, anlaşmalarda tüketicilere çeşitli adlar altında ilave bedellerin yansıtılabileceğine ilişkin hükümler konulduğu görüldü.

Elektrik piyasasına yabancı olan tüketicilerin de bu adlar altında gösterilen bedelleri anlayabilmesinin mümkün olmadığı ortaya konuldu. Anlaşma müzakerelerinin açık ve dürüstlük kurallarına uygun olarak yürütülmesi, elektrik bedellerinin anlaşmada düzenlendiği şekilde açık ve yanılgıya sebep olmaması için böyle bir düzenleme getiriliyor. Ayrıca ikili anlaşma koşullarında ve aksi anlaşmada kararlaştırılmadıkça anlaşma bedelinde tek taraflı olarak tüketici aleyhine değişiklik yapılamayacak. Tedarikçi aktif elektrik bedelinde değişiklik yapma yetkisine sahipse yapmayı öngördüğü değişikliği 45 gün önce tüketiciye açık, anlaşılır ve yazılı olarak vermek zorunda olacak. Bu bildirimde tüketicinin değiştirilecek olan bedeli kabul etmediği takdirde anlaşmayı her zaman feshetme kararına sahip olduğunun belirtilmesi gerekecek.

SÜRESİ İKİ YIL

Serbest tüketiciler ile tedarikçiler arasındaki ikili anlaşmalar belirsiz veya belirli süreli olarak düzenlenebilecek. Belirli süreli anlaşmanın süresi iki yılı aşamayacak. Böylece tüketicinin sürekli aynı tedarikçiye bağlı kalması önlenecek. Bu süre sonunda taraflardan birisi anlaşmayı fesih etmezse anlaşma aynı koşullarda ve bedelle belirsiz süreli anlaşmaya dönüşecek. İkili anlaşma yazılı şekilde yapılacak. İki nüsha halinde düzenlenecek ve anlaşmanın birisi tüketiciye verilecek.

TÜKETİCİNİN SORUNU 15 GÜNE ÇÖZÜLECEK

EPDK’nın taslağına göre tedarikçiler, tüketicinin şikayetlerinin iletilmesini kaydedecek, kendisine iletilecek talepleri 15 gün içerisinde sonuçlandırarak, tüketiciyi bilgilendirecek. Faturaların kredi kartı ile tek çekim ya da taksitli ödenebilecek. Bu durumda masraflar talepte bulunan serbest tüketiciye ait olacak. Tedarikçi tek çekim ya da taksitli kredi kartı ödemelerinin masraflarını faturada gösterecek. İkili anlaşmada ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeme riskine karşılık olarak tüketiciden belirli bir güvence alınması kararlaştırılabilecek. Güvence bedelinin tutarı, iade şekli ve zamanı da anlaşmada yer alacak. Tüketicinin borcunu ödememesi halinde günlük gecikme zammı uygulanacak. Tüketiciden fazla tahsil edilen tutarlar günlük gecikme zammı ile tüketiciye iade edilecek. Tüketici kendisine gelen faturalardan üst üste ikisini ödememesi halinde tedarikçi sözleşmeyi fesih edebilecek. Ya da tüketicinin düzenlenen faturalardan bir yıl içerisinde üç faturayı son ödeme tarihine kadar ödememesi halinde de tedarikçi sözleşmeyi fesih edebilecek.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Dolarda Düşüş Durmuyor

Yılın Otomobili Belli Oldu

. Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem
»  Benzinin litre fiyatında 10 kuruş Zam
»  İstifa Edene de İşsizlik Maaşı!
»  Altın Zirve yaptı
»  ABD Füzesi Doları Fırlattı!
»  Şişe Cam'da Şok İstifa
»  Ttrafik sigortasında tamirci oyunu!
»  Devlette 90 Bin Kişi işe Başlayacak!
»  Araç Sahiplerine Kötü Haber
»  Oto Gaz'da 25 Kuruş İndirim
»  Memur ve Emekliye Enflasyon Zammı
»  Ülker'den Borsaya 1 Nisan Açıklaması
»  Mart Ayı Enflasyonu Beklentileri Aştı
»  Gıda Paketlerine Trafik Iışığı Modeli
»  CHP, İş Bankası Yöneticilerini Belirledi
»  Muhteşem Geri Dönüş!
»  Halkbank'tan Zehir Zenberek Açıklama
»  Çalışanlar ve Emekliler Dikklat'!
»  Sistem Çöktü, Akbank'ta Hizmet Durdu
»  Dolar 3.60'ın AltındaAltın Zirve Yaptı
»  İkinci el otoda yeni dönem
»  25 Yıllık Evlileri Sevindirecek Teklif
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.