Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Polatlı yakınlarındaki Beylikköprü viyadüğünde düzenlenen törende, Türkiye'nin hızlı tren çağının başlangıcı olan tarihi bir günü yaşadığını ifade etti.
Temeli 2003 yılında atılan Ankara-Eskişehir tren hattında 23 Nisan itibariyle test sürüşlerine başlandığını söyleyen Yıldırım, test sürüşlerinin tamamlanmasının ardından Ankara-Eskişehir arasında tarifeli hızlı tren seferlerinin başlayacağını ifade etti.
Bakan Yıldırım, hızlı trenin Avrupa'da altıncı, dünyada sekizinci olarak Türkiye'ye geldiğini söyledi. 250 kilometrelik Ankara-Eskişehir hattında adım adım tüm testlerin yapılacağını, bu testlerin sonucunda değerlerin ölçüleceğini ve eksikliklerin giderileceğini aktaran Yıldırım, daha sonra seferlere başlanacağını söyledi. Hattın yapımında çok önemli alt yapı çalışmalarının yürütüldüğünü aktaran Bakan Yıldırım, şunları kaydetti: ''Altyapıda hat boyunca 2,5 milyon kamyonluk hafriyat, 7 tren köprüsü, 16 nehir geçiş köprüsü, 2 otoyol köprüsü, 38 karayolu üst geçidi, 47 alt geçit inşa edildi. Toplam uzunluğu 4 bin 300 metre olan viyadükler ile toplam uzunluğu 721 metre olan iki tane de tünel tamamlandı. Hatta 57 bin ton ray, 830 bin adet travers döşendi.''
Söz konusu hatta aynı zamanda Türkiye'nin en büyük viyadüğün de yapıldığını kaydeden Yıldırım, ''Hat boyunca harcanan ray, beton imalatlarla 120 bin nüfuslu bir şehir imal edilebilirdi. Yani 120 bin nüfuslu bir şehri sıfırdan yapacak kadar bir imalat yapıldı'' dedi.
Devlet Demiryollarının sipariş ettiği trenlerin yapımının İspanya'da devam ettiğini belirten Bakan Yıldırım, seferlerin testlerin bitiminin altından başlayacağını bildirdi.
Ankara-Eskişehir hattının 1 saat 5 dakika gibi bir sürede katedileceğini belirten Yıldırım, hıza göre bu sürenin 1 saat 15 dakikaya kadar uzayabileceğini söyledi.
Hızlı tren işletmeciliğinin Türkiye'de ilk olduğunu belirten Yıldırım, normal demiryolu tren işletmeciliği ile hızlı tren işletmeciliğinin farklı yanları olduğunu kaydetti.
Bakan Yıldırım, ''Normal devlet demiryolları işletmeciliğinin yanı sıra hızlı tren işletmeciliği ayrı bir yapılanma ile gerçekleşecek. Bu işlerde görev alacak personelin eğitimleri de devam ediyor.
Eğitimler sonucu kendi sertifikalarını almış olacaklar dolayısıyla emniyeti esas alan böyle bir işletmecilik ile her türlü tertibatı da almış olacağız'' diye konuştu.
Hattın Eskişehir'deki şehir içi geçişi ihale hazırlıklarının tamamlandığını belirten Yıldırım, hızlı trenin Eskişehir'den yer üzerinden geçmeyeceğini, belirli bir noktada yer altına alınacağını söyledi.
Daha sonra Eskişehir-İnönü-Köseköy'e kadar olan hattın bu yıl içerisinde başlayıp iki yılda tamamlanacağını belirten Yıldırım, ''Dolayısıyla 2010 yılında Ankara-İstanbul hattının tamamı hızlı tren işletmeciliğine geçmiş olacak'' dedi.
Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Aynı zamanda Ankara ve Konya'da da hızlı tren işletmeciliği yapılıyor, imalatlar devam ediyor. Konya-Polatlı hattının alt yapı imalatı yüzde 70 oranında tamamlanmış durumda. Üst yapı ihalesini de daha yeni gerçekleştirdik. Böylece iki yıl içerisinde bu hat da tamamlanacak dolayısıyla Ankara-İstanbul ve Ankara-Konya eş zamanlı olarak bitmiş olacak.
Bunların devamı olan projede Marmaray projesidir. Proje imalatları devam ediyor. 2010 yılı sonun da Marmaray'ı bitirmeyi hedefliyoruz. Yine bu sene içerisinde başlamayı planladığımız diğer bir hat Halkalı-Edirne arasındaki hattın hızlı tren standardına geçirilmesidir. Bu proje, AB Demiryolu Ağları Projesi'ne entegre etmek için birlik ve beraberlik içinde yürüttüğümüz bir projedir. Bu sene içerisinde ona da başlayacağız. Böylece hızlı tren Almanya'dan kalkıp Türkiye'ye kadar, Bulgaristan da eğer yaparsa bu süre içerisinde, kesintisiz gelmiş olacak.''
TCDD Genel Müdür Süleyman Karaman ise trende gazetecilere yaptığı açıklamada, Ankara-Eskişehir tren hattının iki ayrı gidiş geliş hattı şeklinde 3 yılda tamamlandığını söyledi.
Karaman, ''Hızlı tren hattına kuşlar dışında hiçbir canlının giremeyeceğini'' belirterek hayvanların özellikle sürü şeklinde geçmesinin engellenmesi için gerekli önlemlerin alındığını söyledi.
Karaman, ''Tren hattının 643 milyon, hızlı tren setlerinin de 139 milyon avroya mal olduğunu'' bildirdi.
Makinist ve teknik elemanlarının teknik eğitiminin Almanya'da verildiğini anlatan Karaman, hızlı tren fiyatları ile ilgili bir soruyu yanıtlarken de fiyatların yolcunun talebine göre ayarlanacağını bildirdi.
TCDD Genel Müdürlüğü olarak hızlı tren yolculuk eğilimlerini araştırdıklarını belirten Karaman, araştırmanın yolcuların, belirli bir fiyatın altında olması durumunda hızlı trenden başka bir araçla seyahat etmek istemediklerinin ortaya koyduğunu kaydetti.
Karaman, deneme seferlerinde kum torbalarının herhangi bir şekilde kullanılmadığını da belirterek ''Kum torbası tarih oldu'' dedi.
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu ile tekerlek üretmeye çalışacaklarını ifade eden Karaman, iki tane daha hızlı tren alımı için ihaleye çıktıklarını anlattı. Karaman, ''Türkiye'de yolculuklar Avrupa ortalamasının çok altında, hızlı tren yolculukları artıracak.''
Karaman, 2 bin 300 metreyle Türkiye'nin en uzun viyadüğünün bu bölgede inşa edildiğini söyledi. Bakan Yıldırım, tören alanına helikopter ile geldi ve helikopterle ayrıldı. Basın mensupları ise Ankara garından normal bir trenle hareket ederek Beylikköprü viyadüğüne geldi. Konuşmanın ardından Bakan Yıldırım ve basın mensupları, İtalya'dan kiralanan hızlı treni gezdi ve brifing aldı. Yıldırım, hızlı treni bir süre kullandı