Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,1564
EURO
36,6793
IMKB
10.025,000
ALTIN
2.956,540
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
SİBER CASUSLARIN OKULU VAR!
SİBER CASUSLARIN OKULU VAR!
 
James Bond öğrenci olsaydı her halde Buckingham Üniversitesi’ne giderdi. İngiltere’deki özel üniversite güvenlik ve istihbarat konusunda yüksek lisans eğitimi sunuyor. Müfredatta siber casusluk da var.
 
5.2.2014 - 15:33

İşte elektronik casusluğun başladığı yer.
Bletchley Park İkinci Dünya savaşında İngiliz bilgisayar öncülerinin istihbarat konusundaki başarılarını gözler önüne seriyor. Savaş sırasında İngiliz istihbaratı ilkel hesap makineleriyle Alman ordusu tarafından kullanılan Enigma adlı ünlü şifreleme makinesinin şifresini çözmüştü.
Bletchley Park NSA ya da İngiliz GCHQ gibi modern dinleme yöntemlerinin atası olarak nitelenebilir.

'Teknoloji savaşın sonucunu belirledi'
Marika Josephides ve Sam Garcia da bu eski makinelerden gözlerini alamıyor. Her iki genç de güvenlik ve istihbarat bilimleri fakültesinde okuyorlar.
Marika Josephides: "Bence bu teknoloji savaşın sonucunu belirledi. Yani, tank gibi bir donanım gücüyle istihbarat arasındaki sinerji savaşın sonucunu belirlemiş oldu."

Sam Garcia: "İşlerini iyi yaptılar, böylece müttefiklerin ve demokrasinin kazanmasını sağladılar. Bugün de durum aynı. Elimizde sırlar var ve bu sırlarla umarım yine kazanacağız."
Bu iki gencin de başarılı bir yolda olduğu söylenebilir. Birçok endüstri şirketi ve devlet kurumu iyi eğitimli güvenlik uzmanı arıyor. Özel Buckingham Üniversitesi'nin kampüsüne göz atınca, öğrencilerin neredeyse yarısının yurt dışından geldiği görülüyor.
İnternet denetimi derslerde ağırlıklı işlenen konulardan biri.

Edward Snowden nasıl etkiledi?
Kişisel verilerin ve özel hayatın gizliliği hakkı mevcut elektronik ortam dinleme sistemleriyle bağdaşmadığından, Snowden skandalından bu yana öğretim üyeleri bu konuya daha fazla eğilmek zorunda kalıyorlar.
Buckingham Üniversitesi'nden Prof. Anthony Glees: "Snowden öğrencilerin fikirlerini birçok konuda etkiledi. Zaten hâlihazırda istihbarat birimlerine karşı çekimser olan öğrenciler daha da şüpheye kapıldı. Diğer yandan olayın ne olduğunu bilen ve zaten bu branşta çalışmış olan öğrenciler ise istihbarat birimlerinden çok Snowden'a daha şüpheli yaklaşıyor."
Her ne kadar öğrenciler burada gözetleme konusunda tüm bilgilere sahip olsalar da Marika Josephides yine de maillerini yazmaya ya da Facebook kullanmaya devam ediyor.
Marika Josephides: "İnternette dolaşırken sadece dikkatli olmak gerekiyor. Bunun istihbarat servislerinin ne yaptığıyla bir ilgisi yok, eğer istihbaratçılar bunu gözetliyorsa. Kullanıcı bilgilerini kimseye vermemek, güvenilir olmayan sayfalardan alışveriş yapmamak alınabilecek tedbirlerden birkaçı. Örneğin ben özel olduğunu düşündüğüm, arkadaşlarıma normalde açıklamayacağım hiçbir şeyi internette paylaşmam."
İstihbarat servislerinin çılgınca topladığı bilgiler ve internet şirketlerinin topladığı kullanıcı profillerinden sonra bu cümleleri duymak gizlilik savunucularının tüylerini diken diken etmeye yetiyor olmalı. Öğrenciler ise medyanın konuyu abarttığını ve normal bir vatandaş için hiçbir şeyin değişmediğini savunuyor.
Sam Garcia: "Yanlış bir şey yapmadıkça sorun yaşamazsın. Seni ciddiye bile almazlar. İsteseler gözetleyebilirler ama bunun için bir gerekçeleri olmaz zaten. Sen onlara bir mazeret sunmadıkça seni denetlemezler. Yasal olmayan bir şey yapmadıkça, durup bakmazlar bile."

Bilgisayarların hayatımıza girmesinden bu yana bilgi toplama konusundaki imkânlar da oldukça gelişti. İnternetle yetişen yeni neslin bir bölümü de belli bir seviyeye kadar devlet gözetlemesini kabul etmiş gibi görünüyor.
© Deutsche Welle



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KUR'AN OKUMAYANA DAYAK

YAŞLILARA UTANDIRAN SORGU!

METRO'DA İNANILMAZ ÖLÜM!
»  ASKERLERE KAYISI MÜJDESİ
»  KOŞMAK, ZARARLI BESİNLERDEN SOĞUTUYOR
»  ALEVİ DEDELERİ KUTSAL YOLCULUĞA ÇIKIYOR!
»  İSTANBUL’UN NÜFUSU ARTTI
»  İNSÜLÜN İĞNESİ 10 SONRATARİH OLUYOR
»  DİYANET'TEN LADES FETVASI!
»  YOLLAR GERÇEKTEN KAN GÖLÜ!
»  11 BİN YIL YAŞAYAN KANSER HÜCRESİ
»  YATAĞAN İŞÇİLERİNE DESTEK EYLEMİ
»  GEZİ'DE YARALANAN LİSELİYE ŞOK!
»  ARA GÜLER'DEN MESAJ VAR!
»  ÇAY TÜKETİMİNDE DÜNYA ŞAMPİYONUYUZ!
»  GOOGLE'DEN DİYABET HASTALAI İÇİN BULUŞ
»  YENİ YÜZÜYLE MECLİS'TE!
»  ANKARA'NIN GÖKÇEK'İ KIZDIRACAK HALLERİ!
»  AKLINI SEVEN BOLBOL SEVİŞSİN!
»  AKRABADAN RAHİM NAKLİ!
»  ABBAS TURAN'LA TÜRKÜ SÖYLEŞİLERİ...
»  ULAŞIMDA SAAT SINIRLAMASINA SON
»  CANDY CRUSH KUMAR GİBİ!
»  KEDİLER SAHİBİNİ NASIL GÖRÜYOR?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.